Hopp til innhold

Norgesglasset 04.01.07

Matolje og andre rømninger - Punktskriftens dag - Vår daglige Beatles: "Please Please Me" - Målselv hyttekommune nummer 1 - Syk av skilsmisse - En av tre gir opp - Husvert skal dressere studenter - Drivhuseffekten før og nå

Hør: Norgesglasset 04.01.07

Matolje og andre rømninger

Natt til julaften smurte to innsatte i Vadsø fengsel seg inn med matolje, bøyde vindusgitteret og den ene gled ut i frihet. Den andre fangen var for tykk, og satt glinsende igjen. I dag humrer vi gjerne hvis noen stikker av fra fengsel på kuriøst vis. På 1800-talet ville vi blitt bestyrtet, mener historiker Erling Sandmo. Å rømme var en stor tillegsforbrytelse i det gamle norske bondesamfunnet basert på ære og ordholdenhet. Da trodde man virkelig at hvis en fanget forbryter lovte å holde seg i ro, så holdt han ord. Sandmo mener utbryterkongen Gjest Baardsen er et tydelig bilde på holdningsendringene som etter hvert skjedde.

Punktskriftens dag

Det er punktskriftens dag i dag. Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund gir oss et språkkurs i punktskrift, eller blindeskrift som det også kalles.

Vår daglige Beatles:

"Please Please Me"

"Please Please Me" var låta som sørget for gruppens gjennombrudd på hitlistene i England. Det var Roy Orbison som inspirerte John Lennon til å skrive "Please Please Me". Men resultatet ble noe helt annet.

Målselv på Norgestoppen i hyttetomt-salg

Trodde du Geilo, Trysil og Hafjell lå på hyttetoppen i Norge? Feil, nå troner Målselv Fjellandsby suverent på toppen med 215 solgte tomter i fjor, hundre flere enn Trysil, det forteller Even Hegbom i Målselv Utvikling. Han spår at Myrefjell i Mauken vil bli framtidas mest populære skisportsted for folk i Skandinavia. Reporter: Arild Opheim og Bjørn Vang.

Syk av skilsmisse

En av fire blir syke av samlivsbrudd, viser ny undersøkelse. Samlivsbruddene koster samfunnet store summer fordi mange blir sykmeldt. Professor i psykologi Frode Thuen og nestleder Roger Sollied Johansen mener arbeidslivet tar for dårlig vare på ansatte som går gjennom et samlivsbrudd. Ved proramleder Arild Opheim og reporter Sjur Sætre.

En av tre gir opp

Det er høysesong for innmelding på treningssentere om dagen, men mange gir opp og blir betalende støttemedlemmer. Reporter Thor Henry Bjor snakker med Informasjonsdirektør i SATS, Anders Hall Grøterud.

Husvert skal dressere studenter

Mens du skal sove, har studentkollektivet i nabohuset den vanlige fredagsfesten. Problemet er velkjent for personer som bor i de største studentbyene i landet. I Trondheim ønsker kommunen nå å dressere studentene inn i nabolaget ved at alle hybelhus skal ha en husvert. Husvertens ansvar er å minne studentene på at mor ikke lenger hjelper dem, og megle med naboene når festen blir for høy. Reporeter Agnete Daae-Qvale Holmemo snakker med Håkon Grimstad i Trondheim kommune om hvordan en husvert skal få ned støy og søppelproblemene i byen.

Drivhuseffekten før og nå

FRP vil kjøpe klimakvoter i Kina slik at vi kan leve som før her i landet. Drivhuseffekten har blitt tydeligere og tydeligere for de aller fleste. Men når begynte det? Det er utgangspunkt for Tron Soot-Ryens kåseri.

Hør: Norgesglasset 04.01.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.