Hopp til innhold

Norges største Warhol-utstilling

Norges største Warhol-utstilling åpner på Astrup Fearnley Museet i helgen.

Andy Warhol

Andy Warhols bilde av dronning Sonja kan du se på utstillingen.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

Utstillingen "Andy Warhol by Andy Warhol" er også den første Warhol-utstillingen her i landet på 40 år. Warhols assistent gjennom 60-tallet, er i Oslo for åpningen.

NETT-TV: Ta en titt på utstillingen her

Gerhard Malanga arbeidet sammen med Warhol i det amerikanske kunstnerkollektivet fra 1963 til 1970 og er med i et utvalg av filmene hans fra denne perioden.

Humor

I framtida vil alle bli verdenskjente i 15 minutter, spådde Andy Warhol. Malanga kommenterer spådommen slik:

- Alt går raskere nå. I dag er det snakk om to minutters berømmelse, sier Malanga til NRK.

- Det er mye humor i det han sa. Også sitatet "Alle vil bli berømte i 15 minutter". Warhol kommenterte berømmelsens forminskede kraft, forklarer han.

- Opptatt av kjendiser

- Da vi begynte å jobbe sammen var Andy veldig opptatt av filmstjerner. Vårt første silketrykk var et portrett av Elisabeth Taylor, sier Malanga.

Etter Elisabeth Taylor skulle Michael Jackson, Mona Lisa, Dronning Sonja, flere filmskuespillere, Mao, Jackie Kennedy trykkes i repetisjoner. Nå henger de alle i den luftige underetasjen på Astrup Fearnley.

Andy Warhol

Elizabeth Taylor er en av mange kjendiser Warhol masseproduserte kunstverk av.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

Sjeldne bilder

Utstillingen, som vises fram til 14. desember, inneholder 44 bilder fra 1962 til 1984. Noen av maleriene har ikke vært stilt ut på flere år.

- Vi har fått en del verk fra Daros-samlingen i Zurich som har noen av de beste verkene til Warhol fra 60-tallet som Race Riot, Atomic Bomb og Coca-Cola. Alt som ikke er blitt vist på en lang stund, sier museumsdirektør Gunnar B. Kvaran som har vært kurator for utstillingen til NTB.

Publikum får også se installasjonen Silver Clouds, fire Warhol-tapeter, elleve av Warhols filmer samt to TV-show.

Warhols assistent Gerhard Malanga.

Warhols assistent Gerhard Malanga er i Oslo.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Ambisiøs og kostbar

Kvaran sier at utstillingen er mer ambisiøs og mer kostbar enn det museet har vist før. Den søker å belyse Warhols personlige tilknytning og engasjement i forhold til temaer som ikoner, forbrukersamfunnet, politikk, religion og jeg-et.

Fram til nå har vi hatt utstillinger som er retrospektive eller som har vist hvordan maleriet har utviklet seg hos en kunstner. Her dreier det seg om subjektiviteten hos Andy Warhol som mange mener ikke eksisterer.

Direktørens favoritter

- Jeg liker godt Race Riot. Da jeg så dette store maleriet fra 62 eller 63, så tok det meg hundre prosent. Det og Electric Chair. Han er også godt fornøyd med at Malanga er i Oslo i forbindelse med utstillingen.

- Han er av de få personer som jobbet så tett med Warhol på 60-tallet. Vi kan si at det er det nærmeste vi kommer personligheten til Warhol, sier Kvaran til NTB.

Filmer

Da Kvaran presenterte utstillingen for pressen torsdag, satt Gerhard Malanga ved hans side. Fredag skal den amerikanske poeten, fotografen og filmskaperen som var Warhols assistent, selv åpne Cinematekets Warhol-filmprogram.

Andy Warhol produserte og/eller regisserte godt over 60 filmer, de fleste i nært samarbeid med kretsen rundt The Factory. Blant filmene som vises er Chelsea Girls, The Velvet Underground and Nico og Ciao! Manhattan.

Vi møter også Warhol i fiksjonsfilmene Basquiat og I Shot Andy Warhol, og gjennom flere dokumentarer som forsøker å trenge gjennom mytene om kunstneren.

På Cinemateket presenterer Malanga sine filmer In Search of the Miraculous, Gerard Malanga's Film Notebooks og Andy Warhol: Portraits of the Artist as a Young Man.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP