Norge flommer over av ulovlig dop

Det foregår en storproduksjon av steroider i norske stuer.

Dopingbeslag
Foto: Kjetil Saugestad / NRK

Hør radiodokumentaren: Nettradio: Doping for folk flest

Mye tyder på at nordmenn bruker stadig mer dopingmidler for å få kroppene de ønsker seg. De fleste produktene viser seg å være laget illegalt i Norge. Medisinske eksperter advarer nå mot farlige stoffer.

I norske garasjer, på kjøkkenbenker og i skitne garasjer går pillepressene. Det er en stor kriminell industri å produsere dopingmidler.

LES OGSÅ: Ny rekordstor dopingsak i Oslo
LES OGSÅ: Flom av ulovlige legemidler

Mange uavhengige kilder bekrefter overfor NRK at det aller meste på det norske dopingmarkedet består av illegale varer, laget under uhygieniske forhold i Norge.

– Fikk jævlig vondt

Dopingbrukeren Jens på 22 har blandete erfaringer med illegale stoffer.

– Er du trygg på kvaliteten på disse stoffene?

– Ja, veldig. Men denne her er jeg ikke sikker på. Den tror jeg ikke er slik den skal være.

Peter Hammersbach

Peter Hammersbach advarer mot amatørdopen.

Foto: NRK

– Har du brukt den?

- Det har jeg, og jeg fikk rett og slett jævlig vondt etterpå, sier han.

Risikerer forgiftning

Nå advarer medisinske eksperter folk mot å bruke medisiner laget av amatører. De mener brukere risikerer både alvorlige forgiftninger og problemer med overdoseringer. Norges laboratorium for dopinganalyse har undersøkt prøvene NRK har samlet inn.

- Det er ikke tvil om at dette gir alvorlige bivirkninger, sier Madsen.

- Med ting som blir solgt ulovlig har du lite kontroll på inneholdet. Det har vi også sett hos Legemiddelverket, at man blander sammen veldig mye rart, sier han.

Søkelys på doping

Over en periode på noen måneder har Radiodokumentarens Kjetil Saugestad undersøkt den norske dopingverdenen. Han har kommet i kontakt med et trettitalls dopingbrukere, intervjuet spanere, tollere og leger, og handlet doping på nett uten problemer. Det har resultert i tre programmer om doping, som kan høres og sees i NRK de neste ukene.

Hør radiodokumentaren "Doping for folk flest" søndag 17.10 kl 21.03 i NRK P2.

Tirsdag 19.10: Brennpunktprogrammet "Gutten i speilet" på NRK 1 kl 21.40.

Lørdag 23.10: Radiodokumentaren "Operasjon six-pack. Om debutanten David og andre fornøyde dopingbrukere" i NRK P2 kl 10.03, reprise søndag 24.10 kl 21.03.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP