Norge flommer over av ulovlig dop

Det foregår en storproduksjon av steroider i norske stuer.

Dopingbeslag
Foto: Kjetil Saugestad / NRK

Hør radiodokumentaren: Nettradio: Doping for folk flest

Mye tyder på at nordmenn bruker stadig mer dopingmidler for å få kroppene de ønsker seg. De fleste produktene viser seg å være laget illegalt i Norge. Medisinske eksperter advarer nå mot farlige stoffer.

I norske garasjer, på kjøkkenbenker og i skitne garasjer går pillepressene. Det er en stor kriminell industri å produsere dopingmidler.

LES OGSÅ: Ny rekordstor dopingsak i Oslo
LES OGSÅ: Flom av ulovlige legemidler

Mange uavhengige kilder bekrefter overfor NRK at det aller meste på det norske dopingmarkedet består av illegale varer, laget under uhygieniske forhold i Norge.

– Fikk jævlig vondt

Dopingbrukeren Jens på 22 har blandete erfaringer med illegale stoffer.

– Er du trygg på kvaliteten på disse stoffene?

– Ja, veldig. Men denne her er jeg ikke sikker på. Den tror jeg ikke er slik den skal være.

Peter Hammersbach

Peter Hammersbach advarer mot amatørdopen.

Foto: NRK

– Har du brukt den?

- Det har jeg, og jeg fikk rett og slett jævlig vondt etterpå, sier han.

Risikerer forgiftning

Nå advarer medisinske eksperter folk mot å bruke medisiner laget av amatører. De mener brukere risikerer både alvorlige forgiftninger og problemer med overdoseringer. Norges laboratorium for dopinganalyse har undersøkt prøvene NRK har samlet inn.

- Det er ikke tvil om at dette gir alvorlige bivirkninger, sier Madsen.

- Med ting som blir solgt ulovlig har du lite kontroll på inneholdet. Det har vi også sett hos Legemiddelverket, at man blander sammen veldig mye rart, sier han.

Søkelys på doping

Over en periode på noen måneder har Radiodokumentarens Kjetil Saugestad undersøkt den norske dopingverdenen. Han har kommet i kontakt med et trettitalls dopingbrukere, intervjuet spanere, tollere og leger, og handlet doping på nett uten problemer. Det har resultert i tre programmer om doping, som kan høres og sees i NRK de neste ukene.

Hør radiodokumentaren "Doping for folk flest" søndag 17.10 kl 21.03 i NRK P2.

Tirsdag 19.10: Brennpunktprogrammet "Gutten i speilet" på NRK 1 kl 21.40.

Lørdag 23.10: Radiodokumentaren "Operasjon six-pack. Om debutanten David og andre fornøyde dopingbrukere" i NRK P2 kl 10.03, reprise søndag 24.10 kl 21.03.

Kulturstrøm

  • Filmen «Top Gun Maverick» utsatt

    Premieren på oppfølgeren til 80-tallsfilmen «Top Gun» er utsatt til desember, melder nyhetsbyrået AP. Filmen med Tom Cruise i hovedrollen skulle hatt verdenspremiere i juni, men på grunn av korona-epidemien er ny premieredato satt til 23. desember.

  • Pink testet positivt for korona

    Sangeren Pink opplyser at hun har og hennes tre år gamle sønn har testet positivt for koronaviruset. Hun sier at hun og sønnen hadde symptomer for to uker siden, og at de da testet positivt. Familien har siden holdt seg i hjemmekarantene.

Flere kulturnyheter

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?

All By Myself med KORK (Korona edition)

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?