Hopp til innhold

Flom av ulovlige legemidler

Den ulovlige netthandelen med legemidler, doping og narkotika har eksplodert. Til tider inneholder tre av ti pakker fra utlandet til privatpersoner slike midler, avslører tollkontrollene.

Tollere kontrollerer pakker i Oslo

Norske tollere har samarbeidet med kolleger i 40 land under storaksjonen.

Foto: Kjell Herning / NRK

De siste dagene har tollvesenet i 40 land gjennomført en koordinert storaksjon med oppsiktsvekkende resultater.

Tollerne har funnet ulovlige slankepiller, potensmidler, narkotiske legemidler, dopingmidler, kosttilskudd og det såkalte Barbie-dopet Melanotan i løpet av aksjonen.

- Utviklingen har doblet seg hvert år de de siste årene når det gjelder medisiner og ulovlige legemidler. Den voldsomme utviklingen henger sammen med netthandelen, som har eksplodert de siste årene, sier kontorsjef Jon Aspelund i Tollvesenet.

Dop og ulovlige legemidler

På tollterminalen på Alnabru i Oslo har tollerne hendene fulle med å kontrollere mistenkelige pakker.

Hanne Wickstrøm

1.tollinspektør Hanne Wickstøm finner mye ulovlig i posten.

Foto: Kjell Herning / NRK

Tollerne finner ulike varianter av narkotika, doping, ulovlige legemidler, helsekost som inneholder legemidler og produkter basert på utrydningstruede arter. Beslagene blir enten destruert eller returnert.

- Noen sender ren narkotika i posten. Vi finner hasj, marihuana, amfetamin og nye typer designer-dop, forteller 1.tollinspektør Hanne Wickstrøm.

Pakkene kommer ofte fra USA, India, Nederland eller Polen, men også fra land i Asia og Afrika.

Farlig «helsekost»

På tollvesenets laboratorium analyserer overingeniør Harry Jensen en pose med pulver merket MDAI som han har fått oversendt. Jensen har mistanker om et nytt designer-dop.

Harry Jensen, sivilingeniør

Sivilingeniør Harry Jensen er på sporet etter et nytt designer-dop.

Foto: Kjell Herning / NRK

- Stoffets kjemiske struktur blir kartlagt og sammenliknet med kjente narkotiske stoffer. Dette inneholder koffein og BCP (benzylpeperazin), et stoff som ligner veldig på amfetamin, sier han.

- Definitivt ikke noe du vil putte i deg som helsekost, slår Jensen fast.

Reglene er strenge

Det er ulovlig å innføre legemidler fra land utenfor EØS. Innenfor EØS er det lov å sende medisiner, men bare innenfor et forbruk på 3 måneder.

Alt som står oppført på dopinglista eller narkotikalista er forbudt, og kan medføre politianmeldelse.

- Mange såkalte produkter markedsføres som naturlige, men inneholder likevel ulovlige legemidler, sier overlege i Statens legemiddelverk Steinar Madsen.

- Det er er heller ikke lov å innføre produkter som er basert på utrydningstruede arter, opplyser Madsen.

Legemiddelverket har deltatt i den store tollaksjonen. Det advarer folk mot farlige og i verste fall dødelige konsekvenser av å putte i seg piller de ikke vet eksakt hva inneholder.

I løpet av den uka den internasjonale aksjonen varte, fant de norske tollerne 372 pakker med interessant innhold. Ni personer er til nå politianmeldt.

Tollbeslag

Det er ulovlig å innføre legemidler fra utenfor EØS-området.

Foto: Kjell Herning / NRK

Tollvesenets info-side om netthandel

Lyspunkt

AKTUELT NÅ