Hopp til innhold

Får livet snudd på hodet og åtte millioner

Det spekuleres og tippes. Ingenting er sikkert, det eneste vi vet er at en forfatter i dag blir den største ære til del. Vi snakker om Nobelprisen i litteratur.

Nobelprisen i litteratur

Jon Fosse, Alice Munro og Haruki Murakami kan alle få prisen

Direkte: Nobelpris i litteratur

Direkte: Nobelpris i litteratur kunngjøres her kl 13

Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitj ligger øverst på listen til Ladbrokes, et byrå som blant annet har spesialisert seg på veddemål om Nobelpriskandidater.

Høyt opp kommer også den japanske forfatteren Haruki Murakami.

Fosse kryper oppover

På listen finner vi også den norske forfatteren Jon Fosse, og hos Ladbrokes er Fosse verdt åtte ganger innsatsen. Skulle tipset gå inn, kan han bli vår fjerde Nobelprisvinner gjennom tidene.

Mellom Murakami og Fosse på bettinglistene, ligger blant andre den kanadiske novellisten Alice Munro. Både Murakami og Munro er gjengangere i spekulasjonene rundt Nobelprisen i litteratur.

Før spenningen blir utløst klokka 13, kan du lese denne:

De atten

Det er Svenska Akademien som bestemmer. Det er et litterært selskap som ble stiftet i 1786 av kong Gustav III. De 18 medlemmene sitter på nummererte stoler når de møtes i staselige lokaler i Stockholm.

De sitter der på livstid. Når et sete blir ledig, velges et nytt medlem i hemmelig valg.

– Litt redd

I fjor var det den kinesiske forfatteren Mo Yan som vant.

Han uttalte at han var «overlykkelig og litt redd» For det er ikke tvil om at Nobelprisen i litteratur snur livet på hodet. Det er en ære og innebærer at du blir åtte millioner kroner rikere.

Noen forfattere har i ettertid sagt at det også er en forbannelse, fordi de ikke lenger får fred til å skrive.

Nobelprisseremonien 2012

Nobelprisseremonien i 2012

Foto: Alexander Mahmoud

I dag får vi vite hvem det blir, selve prisen overrekkes på Nobelbanketten.

En quiz å bryne seg på mens du venter:

Test dine kunnskaper om Nobelprisen i litteratur | Polldaddy.com

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon