NRK Meny
Normal

Alice Munro fikk Nobelprisen i litteratur

Årets nobelpris i litteratur gikk til kanadiske Alice Munro. Novellenes mester er hun kalt, og hun har vært blant favorittene i mange år.

Books-Alice Munro
Foto: PETER MORRISON / Ap

Svenska Akademiens faste sekretær Peter Englund har ikke snakket med den 82 år gamle prisvinneren.

– Jeg la igjen en hyggelig beskjed på telefonsvareren, sa Englund til SVT.

– Ekstremt fortjent

Det er Gyldendal som gir ut Alice Munros bøker på norsk. Der sto jubelen høyt i taket i dag.

– Det er helt fantastisk, Hun har vært en favoritt her på forlaget i alle de åtte årene jeg har jobbet her. Det er ekstremt fortjent. Gjennom et langt liv, og 14 bøker, holder hun et høyt nivå. Hun skriver om mennesker slik at de blir levende for leseren, sier redaktør i Gyldendal, Trude Rønnestad.

Blant favorittene til prisen var også vår egen Jon Fosse, den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitj, japanske Haruki Murakami og amerikanske Joyce Carol Oates.

Juryen karakteriserer Alice Munros forfatterskap som mesterlig novellekunst.

Svenska Akademiens begrunnelse

Alice Munro er født i 1931 i Ontario, og flere av fortellingene hennes finner sted her. Munro regnes blant verdenslitteraturens fremste novelleforfattere, og i 2009 ble hun tildelt den anerkjente Man Booker International Prize.

Hun debuterte med sin første novellesamling, «Dance of Happy Shades», i 1968.

Munro

Alice Munro har leserskare over hele verden, her fra en bokhandel i Frankfurt i Tyskland

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

– En verdensstjerne

Oversetter Aase Gjerdrum i Gyldendal forlag har oversatt tre av bøkene til prisvinneren.

– Jeg synes det er fantastisk moro at hun får prisen. Hun er en udiskutabel verdensstjerne. Hun har et veldig presist språk. Det er sårbart når situasjonen er sårbar. Det er krevende og interessant å komme så nær innpå, ser hun.

Hverdagslig

Munro skriver om forholdene mellom mennesker, i et hverdagslig perspektiv. Et tema som går igjen i forfatterskapet er de vanskelighetene en ung kvinne står overfor når hun vokser opp og skal forholde seg til både familien og et lite hjemsted.

Hun har tidligere vunnet flere store litteraturpriser og begynte å skrive allerede som tenåring.

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume

Foto: Hilde Bjørnskau

Hun har et presist språk, og er en veldig flott forfatter. Jeg tror ingen vil protestere på at hun får denne prisen, for hun har bevist gang på gang at hun er stor, sier litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume.

Hva bør man lese av henne?

– Man bør absolutt lese «Uvennskap, vennskap, forelskelse, forlovelse, ekteskap». Den handler om de tette forholdene mellom mann og kvinne, foreldre og barn, sier Straume.

Hvor lang tid tror du det vil ta før vi får en norsk vinner igjen?

– Jeg tenker at Jon Fosse er en klar kandidat. Han har også mange år foran seg som forfatter, som 54-åring. Kanskje om 10 års tid er det han som er lykkelig mottaker av Nobels litteraturpris, sier Straume.

På nummererte stoler

Det er Svenska Akademien som tar avgjørelsen. Det er et litterært selskap som ble stiftet i 1786 av kong Gustav III. De 18 medlemmene sitter på nummererte stoler når de møtes i staselige lokaler i Stockholm.

De er medlemmer på livstid. Når et sete blir ledig, velges et nytt medlem i hemmelig valg.

Tre ganger norsk

Nobelprisen i litteratur har tre ganger gått til norske forfattere, Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.

I fjor gikk prisen til den kinesiske forfatteren Mo Yan.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3