Hopp til innhold

9 bøker om ... trær

Saklig og poetisk, tegnet og fotografert. Av en eller annen grunn er det flere «tre-verk» på markedet nå.

Fra boka Fortellinger om trær

FREDET: Trollkjerringa i Eidfjord fra Lisbeth Dreyers bok «Fortellinger om trær».

Foto: Lisbeth Dreyer / Skald forlag

Hvorfor?

– Det foregår en offentlig samtale om hvordan kloden vår og naturen endres som følge av menneskeskapte klimaendringer. Jeg tror det gjør at flere forfattere kjenner på viktigheten av å se naturen nå, sier Anne Cathrine Straume.

Litteraturkritikeren i NRK forestiller seg at det å skrive om trær i seg selv kan være et ønske om handling.

– Ikke alle forfattere vil skrive politisk eller aktivistisk litteratur. Likevel kan valg av tema være et forsøk på å verne om mangfoldet.

Her er ni nye bøker, for store og små, som alle handler om trær:

1. «Fortellinger om trær» av Lisbeth Dreyer

Fortellinger om trær
Foto: Skald

Fotobok (Skald)

Inspirert av fjorårets suksess «Trærnes hemmelige liv» framskyndet forlaget utgivelsen av denne fotodrevne boka om trær her til lands. Forfatter og fotograf Lisbeth Dreyer har reist landet rundt på jakt etter sære trær, sjeldne trær og vakre trær, og viser oss deres historie og plass i kulturlandskapet.

Utdrag: «Einer skal beskytte mot tyver, hekser og ondskap, leser jeg et sted. Det kan ikke stemme, tenker jeg etter å ha klatret opp en bratt ur i Eidfjord i Hardanger. For her står jo trollkjerringa sjøl, forkledd som en fredet einer. Sprakk hun ikke, slik trollene pleier å gjøre når solen renner? Snurret hun bare langsomt rundt og rundt gjennom hundreårene, helt til hun døde? Kanskje var det ikke solen som tok knekken på henne heller, men mangel på sol.»

2. «Treboka. Fakta og fortellinger om norske trær» av Sigri Sandberg

Treboka av Sigri Sandberg
Foto: Gyldendal

Illustrert sakprosa (Gyldendal)

Journalisten og naturmennesket Sigrid Sandberg har samlet informasjon om trær i Norge, og historier om hvordan de vokser og hva de blir brukt til, i møte med folk og med naturen selv, til dikt og bilder og illustrasjoner – og oppskriften til hvordan du lager rognebærsmykke.

Utdrag: «Det er ti milliarder trær i dette landet. 10.000.000.000. Det betyr at du og jeg og enhver bestemor og niese har nesten 2000 trær hver. Og de er overalt, ikke bare i skoger, men midt i rundkjøringer i byen, i hager og på holmer og kravlende og krypende langt til fjells og sannsynligvis rett utenfor vinduet ditt, nesten uansett hvor du er.»

3. «Trær jeg har møtt» av Anna Fiske

Trær jeg har møtt
Foto: No Comprendo Press

Bildebok for voksne (No Comprendo Press)

Anna Fiske pleier også å lage tegneserier og barnebøker. Dette er en rikt illustrert liten fortelling om hvordan et menneske kan føle seg gjennom et liv, med trær som sin nærmeste livsledsager. Korte tekster, store bilder.

Utdrag: «Det er helt på sin plass at du skal stå der i hjørnet av hagen og prøve å treffe postkassene med konglene. Oppe i deg bor skjæra, min første venn i det nye landet. Et furutre, et slikt som furutreet i hagen der jeg vokste opp. Vår andre datter vokser inne i meg. Jeg binder opp en trapes til den første datteren, hun svinger, svinger og ler, på rygg over trapesen, kikker opp til deg og til skjæra. Det er helt på sin plass at du skal stå der, man må alltid ha et furutre i livet.»

4. «Hallo skogen» av Anna Fiske

Hallo skogen!
Foto: Cappelen Damm

Bildebok for barn (Cappelen Damm)

Enhjørningen lager rabalder. Noen sager ned greinen uglen sitter på. Det er lite av skogens ro i dennne skogen. Barn kan lete i bildene, voksne kan flire i skjegget.

Utdrag: «Det er midt på dagen i skogen. Falken mater ungene sine. Barnehagen liker seg på skogstur. Lars og hunden Kayaq har pakket sammen teltet.»

5. «Treet som hvisket» av Tore Hansen

Treet som hvisket
Foto: Gyldendal

Bildebok (Gyldendal)

Noen trær hvisker til deg, du kan høre hva de sier bare du sitter lenge nok, lover forfatteren. Den kjente illustratøren har mange bøker bak seg, denne kan leses av både voksne og yngre folk. En gammel mann reiser gjennom livet, helt tilbake til da livet på land begynte.

Utdrag:

«– Hvor skal vi? spurte Leonard.

– Jeg tenkte vi skulle dra og se hvordan det så ut her på jorden den gangen livet på land begynte, hvisket treet.

– Synes du det er en passe tur?

– Er det mulig?

– Klart det er! Særlig når du sitter i et tre av min type.»

6. «Alt jeg vet om planter. En fortelling om vitenskap og kjærlighet» av Anne Hope Jahren

Alt jeg vet om planter
Foto: JM Stenersens forlag

Sakprosa (J.M. Stenersen)

Time Magazine mener denne planteforskeren er en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker. I denne boken forteller hun om trærnes dramatiske liv, for eksempel hvorfor det har seg slik at sjansen for at et frø skal bli til et tre er én til en million? Vi får også glimt fra forskerlivet hennes, som hun har levd sammen med en helt spesiell venn.

Utdrag: «Et tre bruker bare en uke på å kvitte seg med et helt års arbeid... Kan du forestille deg å kaste alle eiendelene dine en gang i året fordi du er trygg på at du kan erstatte dem i løpet av noen uker? Disse modige trærne legger alle sine jordiske skatter på bakken, der møll og rustsopp straks tar fatt på sitt nedbrytende virke. Det vet nøyaktig, bedre enn alle helgener og martyrer til sammen - hvordan de bedre skal lage neste års skatter i himmelen, der hjertet også vil være.»

7. «En neve jord» av Berit Østbye

En neve jord
Foto: Thomas Lehtinen / Emilia forlag

Dikt (Emilia)

En liten samling natur-inspirert lyrikk. Sist sommer, i en alder av 95 år, fikk forfatteren en skjellsettende opplevelse av samhørighet med alt som lever, med insekter, fugler, blomster, trær. Det ble inspirasjonen til disse diktene.

Utdrag: «Yggdrasil het det / Ygg vil si Odin / drasill hest eller galge

Treet er en ask / ask veit ek standa / brer sine grener over Jorden»

(Fra «Livets tre»)

8. «Trær i Norge. Arter, kjennetegn, utbredelse» av Arnodd Håpnes

Trær i Norge
Foto: J.M. Stenersen forlag

Sakprosa (J.M. Stenersens forlag)

Forfatteren er biolog og spesialist på trær og gir dtaljerte beskrivelser av de over 30 ulike tresortene som vokser i Norge, i tekst, foto og tegninger. Du får vite hvordan du kan kjenne igjen sorter ut fra blader, stammer, vekstmønster og lokalisering. Forfatteren forteller også noe om hvor variert det norske skoglandskapet er, om gamle skoger i Norge, og hva som lever i dem.

Utdrag: «Den lange strekningen fra eikeskogene på det blide og varme Sørlandet til verdens nordligste og kanskje kaldeste furuskoger i indre Finnmark, byr også på store forskjeller. Variasjonene er enorme og dette gir oss en mosaikk av forskjellig skognatur med stort økologisk mangfold.»

9. «Du grøne glitrande. Ei hyllest til juletreet» av Oddgeir Bruaset

Du grøne glitrande

Sakprosa (Vigmostad & Bjørke)

Juletreet har hatt en strabasiøs ferd mot de norske hjem, det er en historien vi blir fortalt i denne praktboka.

Utdrag: «Her heime var motstanden mot treet likevel størst blant konservative lekfolk, ikkje minst dei som utover 1800-talet kom med i den religiøse vekkingsrørslene som båra over Vestlandet og Sørlandet. I desse miljøa vart juletreet jamt stempla som ein avgud. Ein tilårskommen sunnmøring, frå Syvde, uttrykte seg slik: «Ja, no har dei teke til å dyrke ei råfuru.»»

Anbefalt videre lytting og lesing:

Trær i skogen
Foto: Illustrasjon av Krister Kanck

Trærnes hemmeligheter. – Trær kommuniserer med hverandre gjennom elektriske signaler og gasser, hevder forfatteren av bestselgerboken «Trærnes hemmelige liv», Peter Wohlleben. Les saken

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor