NRK Meny
Normal

Når large blir medium

Er large stor nok? Eller er det 42 du må ha?Forskere vil nå finne ut om vi egentlig kan stole på klesmerkingen.

Shopping
Foto: ROBYN BECK / AFP

Hør: Surr med tøystørrelser

Har du kanskje opplevd det du også, at en skjorte i størrelse large er riktig i en butikk, mens det holder med medium i en annen butikk? I USA kalles det at large blir til medium, og at medium blir til small for downsizing.

Surr med størrelser

Men surret med klær og størrelse handler ikke bare om å pynte på størrelsen. Nei, det finnes nemlig ikke noe felles merkesystem for størrelse. Noen produsenter bruker small osv, andre bruker tall som 52, 54. Dette kan bli forvirrende for oss forbrukere.

Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, har nå tatt initiativ til et felles nordisk forskningsprosjekt om klessmerking.

Forskningsleder Ingun Grimstad Klepp er ansvarlig for undersøkelsen. Hun vil vite hva slags erfaringer folk har, om de opplever at størrelsene stemmer.

Ønsker seg dine erfaringer

Ingunn Grimstad Klepp

Ingun Grimstad Klepp, vil ha dine erfaringer med klesstørrelser.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Vil du være med på SIFOS undersøkelse om klesstørrelser klikker du på denne linken. Der finner du et skjema med en del spørsmål og forslaget fra Den europeiske standardiseringsorganisasjonen om ny størrelsesmerking.

Undersøkelse om klesstørrelser

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK