NRK Meny
Normal

Når hendene taler

Sonny Criss kunne uttrykke seg med sin altsax. Franskmenn gestikulerer, katta til filosof Elin Svenneby snakker med halen sin.
Hva er det som foregår?

katt
Foto: Colourbox

Hør: Studio Sokrates: Sonny Criss og Gregory Bateson del 3, 18.04.2009

'

Kroppsspråk.
I ukens Studio Sokrates slår filosof Elin Svenneby til med følgende perle:
«Mennesker og dyr har mye mer til felles enn det som skiller oss. Når noen sier, - neida, du kan ikke snakke med katten din, den har jo ikke noe språk, så er jo dette å begynne i helt gal ende av kommunikasjonsskalaen!
Katten har jo et språk. Det er jo jeg som ikke forstår hva katten uttrykker.

Og da må det jo være noe i veien med meg når jeg ikke forstår katten. For jeg skal jo etter sigende befinne meg på et høyere refleksjonsnivå enn katten. Og hvis jeg gjør det så er det min oppgave å forstå katten. Og hvis jeg observerer nøye nok så forstår jeg.

'

Why do Frenchmen (wave their Arms)?
Samtalen i Studio Sokrates bygger på en liten tekst av den britiske sosialantropologen Gregory Bateson, «Why do Frenchmen?» fra 1951. Her gjør Bateson et poeng av at vi må starte i riktig ende når vi tenker om språk (og om følelser). Vi må ikke starte med ordene – vi må starte med kroppen.

Dersom vi lar ordene og det logiske ligge – og samler oss om kroppen, om kroppens kommunikasjon, - gester, tårer, smil, ansiktsfarge, dører som smeller igjen etter en opphetet situasjon - da får vi en unik mulighet til å forstå språket vårt fra et annet ståsted. Og vi blir kanskje klokere?

Mulig det.

'

Konkurranse:
Denne uken kommer tredje og siste konkurranse i Studio Sokrates, der du kan vinne en flott mp3spiller. Men da må du laste sendingen ned som podkast – for spørsmålet du skal svare på er bare på podkastutgaven av Studio Sokrates.

Spørsmål 1 ligger i sendingen for 4. april, spørsmål 2 i sendingen for påskeaften, 4. april. Tredje og siste konkurranse finner dere i podkastversjonen av Studio Sokrates for 18. april. Vinnerne kunngjøres på nettsidene våre den 2. mai – og kontaktes pr e-post.

'

Musikken:
1: I thought about You

2: Brother can you spare a Dime?