Hopp til innhold

EU snur: Nå kan norske artister ha millionbeløp i vente fra Google og Facebook

EU stemmer likevel ja til en lovendring som kan gi norske artister millionsummer fra teknologiogiganter som Youtube og Facebook. IKT-Norge frykter at konsekvensene blir massesensur på nettet.

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg er en av flere norske artister som kan tjene på den nye opphavsrettsloven i EU.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

EU-parlamentet avgjorde onsdag ettermiddag omkampen om ny opphavsrettslov i Europa.

Det endte med en lovendring som sikrer at musikere, fotografer og forfattere skal få bedre betalt når låtene, bildene og tekstene deres spilles av eller legges ut på nett.

I praksis betyr det at Bjørn Eidsvåg har mer penger i vente neste gang du hører «Skyfri himmel» på for eksempel Facebook eller Youtube.

Kommunikasjonssjef Willy Martinsen i TONO, som mottar vederlag for bruk av musikk på vegne av musikerne, kaller avstemningen en «full seier» for musikernes rettigheter:

– Dette betyr at musikere og låtskrivere får inntekter fra plattformer som Facebook som er sammenlignbart med det de får fra Spotify. Det vil bety store endringer i musikkøkonomien, og musikerne vil ha en stor sum i vente, sier Martinsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Willy Martinsen

Kommunikasjonssjef Willy Martinsen i TONO.

Foto: Per Otto Oppi Christiansen / Tono

Aftenposten skriver onsdag at en artist som Astrid S ville fått 1,7 millioner kroner dersom hennes ti mest populære musikkvideoer på Youtube, som er sett 43 millioner ganger til sammen, var avspilt på Spotify i stedet.

Ifølge TONO sørger musikk og andre kulturelle uttrykk blant annet for 52 prosent av Facebooks totale inntekter. I fjor omsatte Facebook for nærmere 348 milliarder kroner.

Frykter ytringsfriheten på nett rammes

Lovendringen er imidlertid omstridt. Endringens artikkel 13 slår fast at teknologigigantene selv skal hindre opphavsrettsbrudd på sine plattformer.

Det betyr at Facebook vil få ansvaret for at ingen av sine 2,2 milliarder brukere deler musikk og film ulovlig på det sosiale mediet.

Dette kan selskapene i praksis bli nødt til å gjennomføre ved å filtrere alle innlegg gjennom kunstig intelligens.

Det kan i verste fall føre til innskrenking av din og min mulighet til å uttrykke oss på nett, mener direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge, som er en uavhengig interesseorganisasjon for digitalt næringsliv i Norge – blant annet Google og Facebook.

– Dette er en tilnærming som i verste fall kan føre til at nettet stopper opp. Dette kan alvorlig påvirke din og min evne til å utøve ytringsfriheten vår på nett. Forhåndssensur som dette er problematisk i seg selv. Selv om intensjonen ikke er å hindre meningene våre å komme ut, er det sannsynlig at dette er noe som vil skje likevel, sier Waterhouse.

Torgeir Waterhouse

IKT-Norge-direktør Torgeir Waterhouse er sterkt kritisk.

Foto: IKT-Norge

Bransjeorganisasjonen EDiMA, som representerer selskaper som Facebook, Google, Amazon og Apple, har også argumentert for dette overfor EU.

«Bryter ned internetts struktur»

Waterhouse spår at tolkningen av sitatrett, altså lovlig gjengivelse av lyd, tekst og bilde, kan bli et mareritt på tvers av landegrensene.

I frykt for å bli holdt ansvarlige, kan plattformer som Facebook derfor velge å legge listen for rettighetsbrudd alt for lav, sier han.

– Det kan bli et så lavt nivå at selv ting vi har lov til å legge ut, fjernes. Slike problemstillinger vil garantert komme i forlengelse av dette, sier Waterhouse.

I den reviderte lovens artikkel 11 blir det også bestemt at mediehus og aviser skal få betalt dersom det lenkes til nyheter på Facebook, Twitter og lignende tjenester, en såkalt «lenkeskatt».

– Internett er konstruert av folk som lenker til ting på nett. En skattlegging av dette bryter ned internetts struktur, sier Waterhouse.

Brukt 300 millioner på å stoppe lovendring

EUs nå 17 år gamle e-handelsdirektiv har hittil fritatt nettgigantene for slike betalinger, og lagt ansvaret for opphavsrett på forbrukernes skuldre.

En ny opphavsrettslov har vært omstridt både innad og utad i EU. Dette er andre gangen lovverket stemmes over i parlamentet, etter at flere hundre forslag og innvendinger kom inn da parlamentet først avslo lovendringene i juli.

Internettgigantene har i lang tid forsøkt å stanse en lovendring.

Google brukte ifølge den britiske bransjeorganisasjonen UK Music rundt 31 millioner euro, rundt 300 millioner kroner, på å lobbyere mot forslaget før første avstemningsrunde i juli.

Om de har brukt mer i forkant av dagens returoppgjør, er ikke kjent.

Ny lov vedtas om et år

Det nye lovverket skal etter avstemningen i Parlamentet videre til forhandlinger mellom EU-rådet, – kommisjonen og -parlamentet.

Det endelige direktivet er ventet om rundt ett år.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.