Hopp til innhold

Musikalsk poesi

«Reise» er tittelen på den tredje plata til Gjermund Larsen Trio. Musikken er blitt mørkere og mer nedpå enn tidligere, skriver anmelder Kjetil Bjørgan.

Gjermund Larsen trio

Gjermund Larsen Trio består av (fra venstre) Sondre Meisfjord på bass, Gjermund Larsen og Andreas Utnem på piano og harmonium.

Det er ikke uten forventning jeg setter på den nye plata til Gjermund Larsen Trio, for jeg har fulgt karrieren til denne kanskje beste felespilleren i Norge tett – blant annet som solist med Kringkastingsorkestret, som en del av Christian Wallumrød sekstett og Majorstuen, og som solo folkemusiker.

For allsidigheten har preget musikken Gjermund Larsen har strøket seg gjennom. Han er en improvisator og en stilskaper – et forbilde for mange unge utøvere både på hardingfele og cello, men først og fremst som felespiller på vanlig fele.

Les: Spelte seg god på andrefiolin

Fine enkeltprestasjoner

Gjermund Larsen spiller her på en uanstrengt måte, som vanlig med sin helt personlige stil. Han har et stort teknisk register, som han med vilje ikke benytter seg av fullt ut. Han holder seg heller i tømmene – aldri uten å slippe de andre musikerne av syne.

CD-en «Reise» er en reise i de samme musikalske omgivelser som trioen har vært i tidligere. Det er komposisjoner av Gjermund Larsen – arrangert av trioen, som ellers består av Andreas Utnem på piano og harmonium og Sondre Meisfjord på bass.

Det vil si: Jeg kjenner igjen lydbildet og måten instrumentene står til hverandre. Lyden av dem har en kjent karakteristikk og det ligger mange fine enkeltprestasjoner i de luftige arrangementene. Dessuten fortsetter Gjermund Larsen å skape fine melodier og fengende musikk. Likevel er det en forandring.

Mer nedpå

Tidligere har jeg nok tenkt at det kan låte litt svulstig av trioen. Jeg har i og for seg likt det, men denne plata har mer nøktern bruk av virtuose sprang. Plata er mer nedpå, mer uavsluttet og mørkere. En brureslått blir ikke bare optimistisk, en vuggelåt ikke bare søt.

Jeg hører musikere med selvtillit, som tror på det de gjør, ved at de dveler ved enkelte harmonier og klanger. De vender på mulighetene de har i sin ganske store palett – og finner fram til god musikk.

Enkelte ganger hører jeg et harmonium som gynger og rykker, jeg hører strengene slå i bassens gripbrett – og som lytter kommer jeg så nær strøkene til Gjermund Larsen at jeg kan lukte harpiksen som svever rundt ham.

Låtene er poetiske – det går an å finne fram til noen historier der bak dem. Og de kan overraske ved å komme opp fra mørket, titte ut i det lyse og lette en stund, for så å vende tilbake. Det er ekte, nært og personlig.

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon