NRK Meny
Normal

Museumstyver tatt med gigantbytte

Banden fikk blant annet med seg kinesisk kunst og neshorn-horn. Politiet mener de stjålne skattene er verdt 670 millioner på svartebørsen.

14 tatt for museumstyveri

FAKKET: Halvparten av den 14 mann sterke tyvebanden som stjal kunst for 670 millioner kroner er nå dømt. Resten skal i retten i dag.

Foto: Durham Police/Fitzwilliam Museum

Syv medlemmer av en kriminell bande har blitt fengslet etter at de stjal gjenstander verdt opp mot 670 millioner kroner fra museer og et auksjonshus. Det skriver BBC.

Tyvene fikk blant annet med seg sjeldne vaser laget av bergarten jade. De stjal også horn fra neshorn, som ifølge National Geographic har tilnærmet lik grampris som kokain.

Prisen på neshorn-horn har steget voldsomt de siste årene, mye på grunn av en forestilling om at hornet kan kurere kreft.

Det er selvfølgelig bare tull.

Studier viser at den medisinske effekten er totalt fraværende, og at hornet stort sett består av det samme som hår og negler hos mennesker.

Jade

JADE: Kinesiske Jade-gjenstander fra 1500-tallet er populære på svartebørsen.

Foto: Michael Jones / The Fitzwilliam Museum, Universi

«Turkey», «Kerry» og «Cash»

Durham Police har offentliggjort både navn og bilde på alle de dømte.

Blant tyvene finner vi Daniel «Turkey» O'Brien, Richard «Kerry» O'Brien og John «Cash» O'Brien, som har blitt dømt til henholdsvis seks, fem og fem og år fengsel. Det hele virker nesten som tatt ut av en Guy Ritchie-film.

De syv som nå er dømt i Birmingham Crown Court var ifølge politiet del av en bande med til sammen 14 medlemmer. Seks til skal dømmes i løpet av dagen.

Sistemann, Robert Gilbert-Smith, fortalte politiet at han var skyldig allerede 10. mars. Han er dømt til 15 måneders fengsel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stjålet neshorn-horn

ETTERTRAKTET: Neshorn er ikke trygge på museum engang. Dette bildet er hentet fra et museum i Tyskland.

Foto: AFP / NTB Scanpix

670 millioner kroner

Banden brøt seg blant annet inn på Durham University Oriental Museum, Gorringes Auction House, Norwich Castle Museum og Fitzwilliam Museum i Cambridge.

Under rettssaken ble juryen fortalt at tyvgodset var verdt rundt 200 millioner kroner, men politiet mener verdien på svartebørsen er mye høyere, rundt 670 millioner kroner.

Grunnen til den høye prisen er den kinesiske svartebørsen, der det alltid er stor etterspørsel etter gammel jade-kunst og horn fra neshorn.

Kulturstrøm

  • Politiet undersøker Avicii-dødsfall

    Politiet i Oman undersøker dødsfallet til den svenske DJ-en, musikeren og produsenten Tim Bergling, kjent som Avicii. – Vi har ikke mer informasjon om dødsfallet ennå, men jobber videre med det. Det er en prioritert sak, sier politiet til Expressen.

  • Madonna sørger over Avicii

    Tragisk, skriver popstjernen Madonna om den svenske DJ-en Aviciis død. De to samarbeidet om flere musikkprosjekter. Madonna delte et bilde av de to på sin Instagram-konto fredag kveld.

    Laster Instagram-innhold