Museum må returnere statue

Getty-museet i Los Angeles må returnere ei 2.000 år gammal bronsestatue, kjent som Atleten frå Fano, til Italia. Det har Italias høgsterett fastslått, skriv The Guardian. Museet seier dei vil forsvare sin «juridiske rett» til å behalde den gamle greske statuen. Statuen vart oppdaga av fiskarar utanfor Pesaro, på Italias adriatiske kyst, i 1964. Det amerikanske museet kjøpte statuen for over 40 år sidan for om lag 34 millionar norske kroner.

The bronze Victorious Youth, Atleta di Fano
Foto: Getty Museum

Kulturstrøm

 • Kulturminner på museum forfaller

  900 bygninger eid av norske museer har den dårligste tilstandsgraden bygninger kan ha. Det kommer fram i kulturrådets ferske museumsundersøkelse. Mange museer rapporterer at de trenger mer penger til å drive systematisk bygningsvern. Hva det vil koste å sette bygningene i stand er ikke presentert i rapporten.

  loft på Norsk Folkdemuseum
 • Møt heile Noregs fotballnerd

  Endre Synnes Hagerup som speler den fotballgale Nils i «Heimebane» sov over premierekvelden. Da han vakna var mobilen hans full av meldingar fra folk som hadde sett han på TV. Høyr intervjuet med han, og les saka om han her.

  Endre Synnes Hagerup
 • Fekting med lyssabel blir sport

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nå godkjent fekting med lyssabel som en offisiell konkurrerende sport. Lyssverdene kjent fra Star Wars-filmene, blir derfor en offisiell del av fektesporten, på lik linje med florett, sabel og kårde – de tre offisielle grenene innenfor fekting.

  This is a toy recreation of the Luke Skywalker and Darth Vader lightsaber duel as depicted on the or
  Foto: JD Hancock