Hopp til innhold

Munch selger dårlig

Salget gikk svært dårlig under verdens største Munch-auksjon i Oslo mandag kveld.

«Vampyr II 1895» ble solgt under Munch-Auksjonen 2009

«Vampyr II 1895» gikk under hammeren på årets auksjon.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

«To kvinneakter» ble ikke solgt under Munch-auksjonen 2009

«To kvinneakter» ble ikke solgt under Munch-Auksjonen 2009.

Foto: Lise Åserud / Scanpix
«Løsrivelse I» ble solgt på Munch-auksjonen 2009

Løsrivelse I» ble solgt for 900.000 kroner på Munch-Auksjonen 2009.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Etter finanskrise og presseoppslag om tyverier av Munch-bilder var det knyttet store forventninger til auksjonen. Til tross for godt oppmøte, ble de dyreste bildene ikke bydd på i det hele tatt. Det gjaldt blant annet «To kvinneakter», som var vurdert til tre millioner kroner.

– Dette var ikke helt uventet. På de dyreste tingene er det mager respons. Det er der finanskrisen slår inn tydeligst, vi har ikke justert prisene nok ned, sier auksjonarius Hans Richard Elgheim fra Grev Wedels Plass Auksjoner.

Av 34 Munch-bilder som ble lagt ut for salg, ble 27 solgt, ifølge NTB. De aller fleste gikk for under antatt pris. Det dyreste bildet som ble solgt, var «Hode ved hode», som gikk for 1,3 millioner kroner. Bildet var på forhånd vurdert til to-tre millioner kroner.

Fokus på tyverier

Heller ikke under Blomqvist sin høstauksjon forrige uke ble alle Munch-bildene, som var til salgs solgt. Det gjaldt blant annet bildet «Synden» som hadde en utropspris på en million kroner.

Den siste tiden har det vært stort fokus på Munch etter at litografiet «Historien» ble stjålet fra en kunsthandler i Oslo sentrum. Like etter avslørte NRK at Munch-bildet «Løsrivelsen II» forsvant tidligere i sommer.

Før årets auksjon ble auksjonarius Hans Richard Elgheim fra Grev Wedels Plass Auksjoner tilbudt to falske Munch-litografier . Likevel tror han ikke at fokuset på kunstkriminalitet har vært utslagsgivende for kjøperne.

– Det utelukker jeg. Det har nok gjort folk som ikke kjøper Munch litt engstelige, men de som er her, vet hva de ser etter og er helt uaffisert av det som er skjedd.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP