Muhammed-karikaturbok sensureres

Det amerikanske Yale-universitetets forlag fjerner Muhammed-karikaturene fra en bok - om nettopp karikaturene.

Muhammed-karikatur vekker raseri

Demonstrasjon mot Mohammed-karikaturene i Pakistan

Foto: Shakil Adil / AP

Forlaget Yale University Press ønsker ikke å tråkke verdens muslimer på tærne. Derfor fjernes Muhammed-karikaturene fra en akademisk bok om karikaturstriden.

"The Cartoons That Shook The World" kommer ut i november. Helt til for en måned siden trodde forfatter Jytte Klausen at tegningene skulle vises som en gjengivelse av avisen Jyllands-Posten. Avisen trykket tegningene i september 2005.

Les også: Karikaturene trykkes opp på nytt

Nå har Klausen, som er professor ved Brandeis University i Massachusetts, USA, fått vite at tegningene blir fjernet. Yale University Press har bedt en rekke eksperter om å vurdere tegningene, og konklusjonen er at de ikke blir med i boken, skriver New York Times.

I tillegg har forlaget tatt vekk en rekke historiske tegninger av profeten, som en tegning fra en barnebok, og en skisse av 1800-tallskunstneren Gustave Doré. Hans tegning viser Muhammed som plages i helvete, et motiv fra Dantes Inferno som også er fremstilt av kunstnere som Botticelli, Rodin og Dalí.

Jytte Klausen vet at amerikanske universiteter er forsiktige når det gjelder å utsette seg selv eller ansatte for risiko.

- Men jeg ville aldri gjøre noe som satte meg selv eller familien i fare, sier hun til Politiken.

Religionsforsker Reza Aslan har trukket tilbake en tekst han hadde skrevet som anbefaling til Jytte Klausens bok. Han sier til New York Times at det ville være idiotisk å trykke boken uten tegningene, siden boken nettopp er en omfattende gjennomgang av karikaturstriden.

Kurt Westergaard

Danske Kurt Westergaard var en av tegnerne bak Mohammed-karikaturene

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Raseri mot karikaturer

30. september 2005 trykket danske Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed. Flere europeiske aviser valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk, blant annet den kristne, norske avisen Magazinet, som trykket dem i januar 2006.

Se også: Karikatur i Adresseavisen

Store deler av den muslimske verden opplevde publiseringen som en provokasjon. Det oppsto opptøyer og voldelige demonstrasjoner en rekke steder. I februar 2006 ble den danske og norske ambassaden i Syria stormet og tent på.

Senere samme måned pågrep dansk politi flere personer som var mistenkt for å ha planlagt å drepe tegneren Kurt Westergaard. Han sto bak en av de mest kontroversielle av karikaturene; profeten Muhammed med en bombe i turbanen. 13. februar 2008 publiserte 17 danske aviser karikaturen om igjen som en støtteerklæring til Westergaard.

Kulturstrøm

 • Han får nynorskprisen for 2020

  NRK-journalist Eivind Molde er tildelt Kulturdepartementets nynorsk pris for journalistar for 2020. I grunngjevinga for prisen blei det lagt vekt på måten han klarer å formidle komplekse saker i eit enkelt språk.

 • Wesseltoft får gjev kulturpris

  Bugge Wesseltoft er mottaker av Telenors Kulturpris 2020 «Grenseløs kommunikasjon». Prisen er på 500 000 kroner og tilfaller pianisten, komponisten og produsenten for en unik evne til å skape nye koblinger mellom ulike sjangre, kulturer og tradisjoner, skriver juryen (NTB).

  Bugge Wesseltoft
  Foto: Henning Gulli / NRK
 • Øya vil ha uteservering

  Øyafestivalen er avlyst, men arrangøren har søkt kommunen om å få ha uteservering i Tøyenparken i hele sommer. – Vi må finne på noe kreativt, sier daglig leder til Dagsavisen. De ser for seg øltelt, matboder og kulturelle innslag.