Hopp til innhold

Morrison får sin unnskyldning

Jim Morrison vil posthumt få en unnskyldning for påstander framsatt i 1968.

Jim Morrison i sine velmaktsdager.

Jim Morrison i sine velmaktsdager.

Foto: SCANPIX

Jim Morrison døde av hjerteinfarkt i Paris i 1971. Familien betaler myndighetene for å stelle graven

Jim Morrison døde av hjerteinfarkt i Paris i 1971. Familien betaler myndighetene for å stelle graven ved Perfe-Lachaise-kirkegården i Paris.

Foto: MICHEL LIPCHITZ / AP
Charlie Crist

Avtroppende guvernør i Florida har jobbet for at Jim Morrison skal få en oppreisning for påstandene rettet mot ham.

Foto: Joseph Garnett Jr. / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da The Doors-vokalist Jim Morrison ble funnet død av et hjerteinfarkt, liggende i et badekar i Paris i juli 1971, pågikk det en rettssak.

Dømt for «usømmelig» oppførsel

Han blei dømt for offentlig «usømmelig» oppførsel på scenen i 1968. Morrison og hans advokater anket dommen som var på seks måneder i fengsel og 500 dollar i bot.

Les også:

Men saken ble aldri gjort ferdig fordi sangeren døde.

Nå ser det imidlertid ut til at vokalisten får sin oppreising posthumt. Nå har nemlig guvernøren i Florida, Charlie Crist fått med seg de nødvendige stemmene fra statens organer til å framføre en offentlig unnskyldning, melder Associated Press.

Blottet han sine «edlere deler»?

Spørsmålet var om Doors-vokalisten faktisk blottet sine «edlere deler» for publikum fra scenen en kveld i 1969. Men hans tidligere bandkamerat fra The Doors, Ray Manzarek sier det ikke er tilfelle.

- Det skjedde faktisk aldri. Det var en slags massehypnose, sier Mazarek.

Les mer om The Doors!

Han og gitarist Robby Krieger sier Morrisons oppførsel denne kvelden var inspirert av en omreisende trupp de hadde sett, som kledde av seg som en del av sin opptreden. Men de mener Morrison aldri gikk så langt som det er blitt hevdet.

Var fullere enn vanlig

- Det ble lagt fram 100 fotografier som bevis i rettssaken, bilder av alt mulig – Jim (Morrison) med et lam, Jim med en hatt, når han kollapser på scenen, opprør i publikum. Men ikke et eneste bilde av Jims « praktfulle medlem», forklarer Manzarek.

De innrømmer imidlertid at Morrison var lang mer beruset enn han pleide, og at de vurderte om han skulle på scenen i det hele tatt.

- Det var litt sånn «å herregud, Jim – er du sikker på at du kan opptre?», men han bare sa «jada, vi skal på scenen, vi går på nå», husker Manzarek.

Jim Morrison

Statsarkivene i Florida har offentliggjort disse dokumentene; papirer og et bilde fra en gang tidligere da Jim Morrison ble arrestert - i 1963.

Foto: Ap

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.