NRK Meny
Normal

Morrison får sin unnskyldning

Jim Morrison vil posthumt få en unnskyldning for påstander framsatt i 1968.

Jim Morrison i sine velmaktsdager.

Jim Morrison i sine velmaktsdager.

Foto: SCANPIX

Jim Morrison døde av hjerteinfarkt i Paris i 1971. Familien betaler myndighetene for å stelle graven

Jim Morrison døde av hjerteinfarkt i Paris i 1971. Familien betaler myndighetene for å stelle graven ved Perfe-Lachaise-kirkegården i Paris.

Foto: MICHEL LIPCHITZ / AP
Charlie Crist

Avtroppende guvernør i Florida har jobbet for at Jim Morrison skal få en oppreisning for påstandene rettet mot ham.

Foto: Joseph Garnett Jr. / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Da The Doors-vokalist Jim Morrison ble funnet død av et hjerteinfarkt, liggende i et badekar i Paris i juli 1971, pågikk det en rettssak.

Dømt for «usømmelig» oppførsel

Han blei dømt for offentlig «usømmelig» oppførsel på scenen i 1968. Morrison og hans advokater anket dommen som var på seks måneder i fengsel og 500 dollar i bot.

Les også:

Men saken ble aldri gjort ferdig fordi sangeren døde.

Nå ser det imidlertid ut til at vokalisten får sin oppreising posthumt. Nå har nemlig guvernøren i Florida, Charlie Crist fått med seg de nødvendige stemmene fra statens organer til å framføre en offentlig unnskyldning, melder Associated Press.

Blottet han sine «edlere deler»?

Spørsmålet var om Doors-vokalisten faktisk blottet sine «edlere deler» for publikum fra scenen en kveld i 1969. Men hans tidligere bandkamerat fra The Doors, Ray Manzarek sier det ikke er tilfelle.

- Det skjedde faktisk aldri. Det var en slags massehypnose, sier Mazarek.

Les mer om The Doors!

Han og gitarist Robby Krieger sier Morrisons oppførsel denne kvelden var inspirert av en omreisende trupp de hadde sett, som kledde av seg som en del av sin opptreden. Men de mener Morrison aldri gikk så langt som det er blitt hevdet.

Var fullere enn vanlig

- Det ble lagt fram 100 fotografier som bevis i rettssaken, bilder av alt mulig – Jim (Morrison) med et lam, Jim med en hatt, når han kollapser på scenen, opprør i publikum. Men ikke et eneste bilde av Jims « praktfulle medlem», forklarer Manzarek.

De innrømmer imidlertid at Morrison var lang mer beruset enn han pleide, og at de vurderte om han skulle på scenen i det hele tatt.

- Det var litt sånn «å herregud, Jim – er du sikker på at du kan opptre?», men han bare sa «jada, vi skal på scenen, vi går på nå», husker Manzarek.

Jim Morrison

Statsarkivene i Florida har offentliggjort disse dokumentene; papirer og et bilde fra en gang tidligere da Jim Morrison ble arrestert - i 1963.

Foto: Ap

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP