Hopp til innhold

Tidenes beste vokalist?

Leserne til Rolling Stone har kåret tidenes beste vokalist. Hør hele topp ti-lista her!

Tidenes beste vokalist?
Foto: Scanpix

Axl Rose fra Guns N' Roses på MTV Video Music Awards 2006.

Axl Rose ble kåra til tidenes beste vokalist i en annen kåring.

Foto: STEPHEN CHERNIN / AP

Nok en gang har musikkmagasinet Rolling Stone bedt sine lesere om å si sin mening. Denne gangen om hvilken vokalist som er tidenes beste. Og da mener de sangere i band, og ikke soloartister.

Ikke første gang

Det er ikke første gang en slik rangering lages. I fjor spurte nettstedet Music Radar sine lesere om akkurat det samme, og da var det Guns N’ Roses-vokalist Axl Rose som havnet øverst på lista.

Men den skandaleomberuste vokalisten er ikke engang med på topp 10-lista til Rolling Stone sine lesere. Der har de plassert en annen rocker, fra generasjonen før Axl Rose.

1. Robert Plant

Robert Plant på Sentrum Scene i Oslo 16. oktober 2010

Robert Plant på Sentrum Scene i Oslo i fjor.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Da Jimmy Page var ferdig i the Yarbirds i 1968 ønsket han å lage et nytt band, med den beste vokalisten han kunne finne. Det fant han i Robert Plant, som et flertall av Rolling Stones lesere mener er den aller beste noensinne.

Plant var vokalist i Led Zeppelin i 12 år, fram til den legendariske trommeslageren John Bonham døde i 1980. Etter det har bandet kun figurert på scenen sammen et fåtall ganger, sist gang i Londons O2 Arena i 2007.

Hør Robert Plant i Led Zeppelin her:

Robert Plant har isteden fokusert på sin solokarriere, der han blant annet har hatt stor suksess sammen med Alison Krauss og med sitt siste soloalbum «Band of joy».

2. Freddie Mercury

Queen - Freddie Mercury

Freddie Mercury døde i 1991.

Foto: GILL ALLEN / AP

På Rolling Stone-lista sin andreplass finner vi Queen-vokalisten Freddie Mercury.

Mot slutten av året kommer filmen om hans liv . Manuset til filmen skal være skrevet av Peter Morgan og skal etter planen være klar til slutten av 2011.

Hør Freddie Mercury og Queen her:

Da er det 20 år siden Freddie Mercury døde, nærmere bestemt 24. november 1991.

3. Bono

Bono, U2

Bonos opprinnelige kunstnernavn var Bono Vox, som betyr «god stemme» på Latin.

Foto: JACQUES BRINON / AP

I kåringen til MusicRadars kom Merqury på andreplass og er allment ansett som en av de største stemmene rocken har fått oppleve.

I den avstemningen var ikke vokalisten til det bandet med tidenes mest innbringende turné engang med på lista over de 30 beste. Men U2s Bono regnes av Rolling Stones lesere som den tredje beste i verden.

Hør Bono og U2 her:

Paul Hewsons opprinnelige kunstnernavn var Bono Vox, som betyr «god stemme» på Latin, og har vist at hans vokale prestasjoner strekker seg fra bløte ballader til tunge rockelåter og til og med country og opera.

4. Mick Jagger

Mick Jagger

Mick Jaggers sang er «fantastisk og feilfri».

Foto: Jim Cooper / AP

På fjerdeplass finner vi Mick Jagger, som til tross for at han har passert alminnelig pensjonsalder på 67 år fortsatt ansees som en av de største stemmene i rocken.

- Hans sang er fantastisk og feilfri i sin egen form for perfeksjon. På enkelte låter blir han bare til en helt annen person, mener Lenny Kravitz.

Hør Mick Jagger og Rolling Stones her:

I 2012 feirer Rolling Stones 50 år som band, og ryktet sier at de da vil avslutte sin aller siste turné.

5. Jim Morrison

Jim Morrison i sine velmaktsdager.

Jim Morrisons sang sang «oste av sex, aggresjon og fare».

Foto: SCANPIX

Tidenes femte beste vokalister er ifølge Rolling Stone Jim Morrison. En av de mest legendariske, avdøde rockestemmene som dro The Doors til toppen av rockehimmelen med «Light my fire» i 1967.

Hans sang «oste av sex, aggresjon og fare» og lærte mange framtidige rockere hvordan man skal bruke stemmen.

Hør Jim Morrison og The Doors her:

- Det var spennende, sensuelt, kraftig og eksperimentelt, mener Perry Farrel fra Jane’s Addiction om rockeren som døde i 1972, bare 27 år gammel.

6. Roger Daltrey

Who-vokalisten Roger Daltrey

Roger Daltrey var Pete Townshends vokale redskap.

Foto: ROBERT E KLEIN / AP

Roger Daltrey fra The Who har hatt den «bakdelen» som sanger at han har måttet dele scene med talenter som Pete Townshend og Keith Moon, som begge har vært verdensledende på sine instrumenter.

Likevel havner han på 6. plass på Rolling Stones rangering. Muligens også for sine åtte soloalbum, men mens Pete Townshend utviklet seg til å bli et av rockens mest erfarne komponister, ble Daltreys vokal det redskap som Townshend visjoner kom til uttrykk gjennom, og han fikk et minst like godt rykte som sterk vokalist og frontmann.

Hør Roger Daltrey og The Who her:

7. Eddie Vedder

Pearl Jams Eddie Vedder

Eddie Vedder gikk fra jobb på bensinstasjon til rockeheltstatus.

Foto: JASON DECROW / AP

Eddie Vedder jobbet i 1990 på en bensinstasjon. Lite visste han da om at han en dag skulle bli ansett som en av tidenes beste vokalister.

Han var også en surfer og mens han red på bølgene kom han opp med teksten til blant annet «Alive», som ble en av de største hitene til Pearl Jam.

Hør Eddie Vedder og Pearl Jam her:

Etter det har han blitt en av de mest imiterte stemmene innen rocken, men ingen har klart å komme i nærheten av hans «blodtørstige jammer».

8. John Lennon

John Lennon

John Lennon kommer på 8. plass i kåringa.

Foto: AP Photo/File

Mange vil nok reagere på at John Lennon kommer helt ned på en 8. plass i denne kåringa, og at ingen av hans bandvenner i The Beatles er med på lista.

Da bandet i 1963 skulle spille inn «Twist and shout» til debutalbumet «Please please me» var stemmen hans nesten helt ødelagt. Før han gikk i studio gurglet han litt melk og sugde på noen halspastiller. Han trengte bare ett opptak på låta.

Hør John Lennon og The Beatles her:

9. Chris Cornell

Chris Cornell, Soundgarden

Chris Cornell i Soundgardens storhetstid.

Foto: Roger Kisby / Afp

Nest nederst på lista finner vi Chris Cornell. Mannen som gjennom sine vokale prestasjoner med Soundgarden har ført til samarbeid langt ut over hans egen sjangertilhørighet.

Cornell har hatt en god solokarriere, men mange var antagelig svært fornøyde da Soundgarden igjen kom sammen og akkurat nå jobber de med et nytt album .

Hør Chris Cornell og Soundgarden her:

10. Kurt Cobain

Kurt Cobain

Kurt Cobain fikk noen få år med Nirvana, men satte sterke spor i rockehistorien.

Helt sist – på tidendeplass, finner vi den legendariske grungevokalisten Kurt Cobain. Han var bare med oss en håndfull år som vokalist i Nirvana, men er utvilsomt en av de største låtskrivere de siste tiårene.

I MusicRadar sin kåring kom han på 8. plass, mens Rolling Stone-leserne rangerer ham noe lavere. I en tidligere oversikt Rolling Stone sjøl laget havnet han på en 45. plass blant tidenes beste sangere, mens han er blitt rangert til tidenes 12. beste gitarist.

Hør Kurt Cobain og Nirvana her:

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.