Hopp til innhold

Mona Sahlin: – Jeg følte skadefryd

Socialdemokraterna har igjen vært i hardt vær den siste tiden. Tidligere partileder, Mona Sahlin, sier hos «Skavlan» at hun har frydet seg litt over det som har skjedd.

Video Mona Sahlin hos Skavlan 100212

Mona Sahlin forteller hos «Skavlan» hvordan hun har sett på det som har skjedd i Socialdemokraterna den siste tiden.

– Men det har vært veldig trist å se den forråtnelsen som har vært i partiet, sier Mona Sahlin, som var partileder for Socialdemokraterna fra 2007 til 2011.

  • Se hele intervjuet med Mona Sahlin i «Skavlan» klokken 21.25 på NRK1.

I slutten av januar trakk partileder Håkan Juholt seg etter at det ble avdekket at han hadde mottatt 160.000 kroner for mye i leietilskudd fra Riksdagen for pendlerleiligheten han har i Stockholm, noe han siden skal ha tilbakebetalt.

Han skal også ha fått utbetalt for mye i kjøregodtgjørelse, samtidig som han fikk dekket leiebil.

Forbudt følelse

Sahlin sier at hun har veldig delte følelser rundt det som har skjedd i partiet den siste tiden. Hun sier at hun har kjent både sorg og smerte, men samtidig har hun tenkt: «Men hva trodde de da?»

– Trodde de at det skulle være så enkelt? Trodde de at det var bare å skifte ut en person, så skulle alt løse seg? Jeg er litt skadefro, selv om det nesten er forbudt å føle det sånn. Så det har vært en todelt og merkelig tid i mitt liv, sier hun.

– Har blandet parti og person

Mona Sahlin måtte i 1995 selv trekke seg fra regjeringen etter den såkalte «Tobleronesaken», da det kom fram at hun hadde brukt statens kredittkort til å dekke utgifter av privat art.

På spørsmål om hun føler saken rundt Håkan Juholt ble behandlet annerledes enn da hun selv måtte trekke seg, sier hun at vurderingen rundt saken har vært annerledes.

– Hvor lenge man forsvarer en person til tross for at man ser at dette ikke går bra. Man blandet sammen det å verne partiet og det å verne en person. Det var det jeg syntes var frustrerende å se, sier hun.

– «Gubbete» parti

Sahlin beskriver Socialdemokraterna som et «veldig gammelt og veldig stort parti».

– Partiet er veldig gubbete og veldig guttete. Jeg har følt det mer og mer de siste årene at hvis man går i skjørt, er lærer eller jobber i barnehage, da passer man ikke riktig inn i den beskrivelsen av arbeiderklassens kamp, sier hun.

Hun sier også at det er snakk om et generasjonsspørsmål.

– Jeg er snart 55 år, og jeg hører til «de unge» fordi de aller fleste medlemmene i partiet er mye, mye eldre enn meg. Derfor bør ikke partiet bare se på de stadig færre medlemmene, men man må våge å åpne dørene for de andre som finnes der ute, sier hun.

Vil fortsette å gjøre en forskjell

Hun sier at det å gå ut av politikken etter 30 år har vært en prosess, men at det etter hvert også har føltes som en lettelse.

– Nå kan jeg stå der og si «jeg». Det rammer ikke et helt parti om jeg har en dårlig dag. Og det er en lettelse og en glede. Jeg vil være ærlig og delta i debatten, og det tror jeg også partiet vil tjene på. For jeg vil mitt parti vel. Jeg vil fortsette å gjøre en forskjell, sier hun.

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm