NRK Meny
Normal

Mona Sahlin - en politisk fighter

Er det noen som har imponert i motvind under den svenske valgkampen, er det Socialdemokraternas utskjelte leder.

Mona Sahlin

Mona Sahlin har virkelig reist seg igjen som politiker.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Kommentar Kjell Pihlstrøm

Ingen svensk politiker er så herdet av å stå i den mediale stormen som Mona Sahlin.

Etter Toblerone-avsløringene på 90-tallet, ble hun så rundjult i mediene at det i perioder var snakk om en ren personforfølgelse. Det beryktede svenske mediedrevet gikk å på høygir og jaget Mona Sahlin i politisk eksil i tre år.

Hennes comeback via nokså beskjedne statsrådsposter og opp til partitoppen, har heller ikke vært noen dans på roser.

Ryktet om «slurve-Mona» har blitt hengende ved, og det kan ikke ha vært lett å leve med stemplet som tredje- eller fjerdevalget da sosialdemokratene valgte henne til ny partileder etter Gøran Persson i 2007.

Like lite kan det ha vært hyggelig, midt i valgkampen, å bli dolket i ryggen av mannlige partiveteraner som høylydt har kritisert Mona Sahlin for at hun har tatt Vänsterpartiet, den gamle arvefienden på venstre fløy, inn i varmen til det rødgrønne regjeringsalternativet.

Mer positivt om Reinfeldt

Behandlingen pressen har gitt Mona Sahlin i denne valgkampen har heller ikke vært henne til udelt glede.

Professor i journalistikk Kent Asp i Gøteborg har undersøkt sentrale svenske avisers dekning av valgkampen. Han slår fast at det har vært skrevet flere negativt vinklede nyhetsartikler om de rødgrønne partiene enn om den borgerlige alliansen.

Og når det gjelder forholdet mellom den sittende statsminiseteren Fredrik Reinfeldt og Mona Sahlin, er forholdet enda klarere. 53 prosent av artiklene om Sahlin har vært negativt vinklet, mot 30 prosent av artiklene om Reinfeldt.

Særlig mener Kent Asp at avisa Expressen har et sterkt negativt fokus på Mona Sahlin.

Står oppreist

Legg til at Sahlins sosialdemokrater står i fare for å gjøre partiets dårligste valg siden 1920, noe meningsmålingene kan peke mot.

I lys av dette er det imponerende at Mora Sahlin ikke bare står oppreist, men også har gjort det bedre og bedre i debatter og dueller etter hvert som valgkampen har nærmet seg slutten.

De siste dagene har hun også hatt framgang på målingene.

Det er ny spenning foran søndagens valg. Om Mona Sahlin likevel skulle tape, vil hun nok høste mye heder hos sine egne for aldri å ha gitt opp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt