Hopp til innhold

Et politisk drama uten sidestykke

Aldri tidligere har det skjedd at Sveriges sosialdemokratiske parti, lenge Nordens største og mektigste, for alvor diskuterer å gi sin egen leder sparken etter bare seks måneder.

Håkan Juholt

Håkan Juholt fikk tilliten han ba om, men ingen uforbeholden støtte.

Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Kommentar Kjell Pihlstrøm

I seks timer satt sentralstyret i partiet fredag samlet for å ta stilling til om det fortsatt hadde tillit til partilederen Håkan Juholt.

Det skjedde etter en uke med avsløringer om at partilederen hadde brutt Riksdagens regler for bostøtte, og jukset med flere reiseregninger.

Håkan Juholt fikk omsider den tilliten han ba om fra partiets maktelite, men ingen uforbeholden støtte.

Streng moralkodeks

Dette skjer i et parti som fortsatt prediker en streng sosialdemokratisk moralkodeks. Ingen skal berike seg selv på bekostning av fellesskapet.

Det skjer også i et parti der det å være partileder i tiår etter tiår har vært synonymt med å være Sveriges statsminister, der sterkt politisk lederskap og stabilitet har vært selve kjennetegnet, enten partilederen og statsministeren har hatt navnet Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme eller Göran Persson.

Men etter 2006 har alt gått galt for de svenske sosialdemokratene. Da tapte partiet valget, og måtte overlate makten til den borgerlige alliansen ledet av erkefienden, Moderaterna, det svenske Høyre.

Valgnederlaget tok med seg Göran Persson i dragsuget, og fram trådte Mona Sahlin, et av svensk politikks største talenter som endelig var kommet inn i varmen igjen etter den såkalte tobleronesaken som felte henne på midten av 90-tallet.

Var ikke førstevalget

Men Mona Sahlin greide aldri det Jens Stoltenberg gjorde her hjemme, nemlig å vinne et valg med et rødgrønt trepartialternativ.

Det ble nytt susende valgnederlag i fjor høst, og Mona Sahlin takket for seg som den første sosialdemokratiske partileder på 80 år som ikke også ble statsminister.

Les: Mona Sahlin tilbyr seg å gå av
Les: Juholt valgt til leder i Socialdemokraterna

Allerede da var partiet og svensk arbeiderbevegelse nede for telling. Og Sahlins avgang ble etterfulgt av måneder med bitter politisk tautrekking, indre splid og kamp om hvem som skulle etterfølge henne.

Det endte med den lite kjente forsvarspolitikeren og tidligere journalisten Håkan Juholt. Han var langt fra førstevalget, men i tråd med all tradisjon sluttet partiet rekkene rundt sin nye leder.

Omsider så det ut til at sosialdemokratene kunne rette blikket mot det som skulle bli den store revansjen: riksdagsvalget i 2014.

Mona Sahlin

Mona Sahlins avgang ble etterfulgt av måneder med bitter politisk tautrekking og indre splid.

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Brannslokking

Men det tok bare noen dager før problemene tårnet seg opp for den nyvalgte partilederen.

Først ble det avslørt at hans samboer hadde svindlet penger fra sin arbeidsgiver. Juholt måtte bruke mye energi for å slokke den brannen.

Og da det endelig ble mulig for ham å bedrive politikk, måtte han tåle mye kritikk for vingling i spørsmålet om svensk deltakelse i Libya-krigen.

Han har også vært ustø i skattepolitikken og blitt anklaget for ikke å ta så sterk avstand som han burde fra de innvandringsfiendtlige Sverigedemokratene i Riksdagen.

Les: Bok fra kronprinsen skaper bølger

Tillit på absolutt bunnivå

Men det var i begynnelsen av oktober det virkelig begynte å røyne på for Juholt. Flere medier avslørte at han hadde tatt ut langt mer i bostøtte fra Riksdagen en han hadde krav på.

Siden har det daglig kommet nye avsløringer om større eller mindre økonomiske misforhold.

I sum er dette langt mer alvorlig enn Mona Sahlins tobleronesak på 90-tallet. Derfor har tilliten til Juholt rast til et absolutt bunnivå både blant partimedlemmer og velgere flest.

Han sier selv han har kraft og styrke til å gjenreise tilliten. Mange tviler på om han klarer det.

At han er den partilederen som kan lede sosialdemokratene til valgseier i 2014, er det enda flere som tviler på.

SISTE NYTT

Siste nytt