Urpremiere på Kongodrama

Teateret Vårt i Molde provoserer ved å lage et stykke om Tjostolv Moland og Joshua French, som er dømt til døden i Kongo.

Tjostolv Moland og Joshua French

Det er over tre år siden Tjostolv Moland og Joshua French ble arrestert i Kongo. Nå blir historien om dem teater.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Torsdag har Teatret Vårt i Molde urpremiere på et stykke om dramaet rundt Tjostolv Moland og Joshua French, som er dømt til døden i Kongo. Teateret har grepet fatt i den dramatiske historien som nordmenn har fått brettet ut i media siden de to nordmennene ble arrestert i Kongo.

– Merker at folk blir provosert

Det er over tre år siden Moland og French ble arrestert og anklaget for å ha drept sin egen sjåfør i Kongo.Teatersjef Thomas Bjørnager innrømmer at det er provoserende å gripe tak i en så virkelighetsnær historie.

– Jeg merker at mange blir provosert. Det har ikke vært vårt ønske å provosere på den måten. Årsaken til at vi tar fatt i dette, er at det gir oss muligheten til å utforske og grave oss ned i én sak. Vi oppdager noen gråsoner i som i mediene ofte fremstiller i sort og hvitt, sier Bjørnager.

Han sier teateret ikke prøver å ta patent på noen sannhet. De tror heller ikke at de kan vite noe om Moland og French som ingen andre vet.

– Det vi kan gjøre i teateret er å bruke 1,5 time på å vise frem noen allmenne mekanismer, som gjør at publikum kanskje kjenner noe annet inne i seg.

Tar seg friheter

De to nordmennene ble dømt til døden for drapet på sin sjåfør i september 2009. Fortsatt sitter de fengslet i Kongo.

– Det er ingen tvil om at den store interessen som denne saken genererte pirrer nysgjerrigheten. Det ligger en nærheten i generasjon til disse to guttene, som reiste ut i en slags forlengelse av den eventyrlige tradisjonen vi kanskje har bygget vår identitet på som nasjon, sier regissør Per Perz Øian.

Han sier det åpnet opp en nysgjerrighet rundt hva som kan få to norske gutten til å befinne seg i denne situasjonen.

– Vi utforsker den maskuline eventyrtypen på scenen.

Søkt om støtte til film

Tidligere i år kom det frem at filmprodusent Asle Vatn har søkt om statlig støtte til en film om Tjostolv Moland og Joshua French.

Advokaten deres truer med rettssak hvis filmen lages.

Til Kongo

Skuespillere fra Teatret Vårt i Molde fremstiller Moland og French i et stykke.

Foto: Tore Ellingseter / NRK
Ikke akkurat nasjonalistiske helter

Boka «Et mord i Kongo» kom i 2010, og ble nominert til Brageprisen i klassen sakprosa.

Nå blir det vi har lest om mennene i avisene altså teater. Eldar Skar er skuespiller i forestillingen og synes han setter fingeren på noe som føles norsk ut.

– Eventyrere i Norge har blitt fremstilt som nasjonalistiske helter. Det er veldig forskjellig fra det synet vi har på de to mennene, sier Skar.

– Plasserer ingen skyld

Teatret vårt har filmet 600 timer med improvisasjon, og det er tre skuespiller som har alle rollene i stykket.

French og Moland til Kinshasa

Teatret Vårt i Molde vil ikke plassere skyld når de setter opp et stykket om Moland og French.

Foto: Nyhetsspiller

– Vi prøver ikke å plassere noen skyld. Det kan vi ikke gjøre. Teatret er ingen domstol. Vi undersøker til gjengjeld worst case scenarioet i begge retninger. Vi ser på hva det er som egentlig har skjedd om de er uskyldige og i motsatte fall, om de der skyldige, sier teatersjef Thomas Bjørnager til NRK.

Kulturstrøm

  • Facebook-veteraner ut mot sjefen

    Over 30 Facebook-ansatte med lang historie i selskapet kritiserer Mark Zuckerberg og toppledelsen for ikke å reagere på Donald Trumps oppdateringer, melder New York Times. USAs president anklages for løgn og for å fyre opp under konfliktene i USA.