Mirren leder fredspriskonserten

Den britiske skuespilleren Helen Mirren leder Nobels Fredspriskonsert i Oslo Spektrum 11. desember.

Geir Lundestad

Geir Lundestad, direktør i Det Norske Nobelinstitutt

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Vegard Larsen

Vegard Larsen, programleder i Filmbonanza i NRK.

Foto: Nina Kammersten / NRK

– Mirren står for kvalitet med bred appell, og det er akkurat det vi er ute etter, sier Geir Lundestad, direktør for Det Norske Nobelinstitutt.

Lundestad forteller at det er svært viktig at arrangementet ledes av stjerner med bred appell. Med et godt program kan konserten bli sendt på nesten hundre TV-stasjoner over hele verden.

– Vi ser tydelig at vi når ut til langt flere når vi har med store stjerner. Vertskapet er kanskje enda viktigere enn de musikalske innslagene, og da er Helen Mirren helt perfekt, sier Lundestad.

– Kler denne typen jobber

Vegard Larsen, programleder i Filmbonanza på NRK, er enig i 66-åringen er godt egnet for denne typen begivenheter.

– Dette er en dame med patos som nok vil fungere godt. Hun har på sine eldre dager spilt en del roller som kan ha forberedt henne på dette, sier Larsen, med henvisning blant annet til Mirrens Oscar-belønnede tolkning av den britiske dronningen i The Queen.

Larsen beskriver Mirren som en av verdens fremste skuespillere, som til tross for sin høye alder fortsatt regnes som et sexsymbol.

– I motsetning til Denzel Washington, som ledet konserten i fjor, fremstår Mirren også som en reflektert skuespiller. Da jeg traff Washington virket han helt ureflektert og ante knapt hvem som hadde vunnet. Helen Mirren er nok et lang bedre valg, sier Larsen.

Foreløpig ingen andre

Denzel Washington delte i 2010 ansvaret med skuespiller Anne Hathaway. Året før delte skuespiller Will Smith og kona Jada Pinkett Smith ansvaret.

Det er altså vanlig at konserten har to konferansierer. Men det er ennå usikkert hvem som eventuelt skal dele ansvaret med Mirren.

Nobels fredspris for 2011 tildeles Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee og menneskerettsaktivist og journalist Tawakkol Karman fra Jemen.

Sugarland, David Gray, Jill Scott, Janelle Monáe, Matthew Morrison, Ellie Goulding, Bernhoft og World Youth Choir er blant artistene som bidrar på årets konsert. Et begrenset antall billetter er lagt ut for åpent salg.

Kulturstrøm