NRK Meny
Normal

Mirakelmannen fra Sicilia

Empedokles (494-434 f. Kr.) ble kjent som mirakelmann fordi han skal ha helbredet syke, diktet om verdens opprinnelse og skrevet om anatomi. –Folk følger meg i flokker så snart jeg viser meg, noen vil vite om framtiden, andre søker lindring av smerter. Fullt så cool var han ikke.

Terra

Empedokles

Tro ikke at Studio Sokrates styrer mot håndspåleggelse, okkultisme og kabbalisme i ukens sending. Det er Empedokles (494-434 f. Kr.) – mest kjent for sin lære om de fire elementene, jord, luft, ild og vann – elementer som i sin tur påvirkes av to «krefter,» kjærlighet og strid, Empedokles er vår mann denne uken. Derav valget av overskrifta «Mirakelmannen fra Sicilia.»

Skjønt vi kunne kanskje ha lansert en annen overskrift: «Italiensk uke i Studio Sokrates.» Jazzartisten vår denne uken heter Paolo Conte – og det er musikeren Per Husby som har valgt artist for oss. Paolo Conte er italiener fra den lille byen Asti i nord Italia, mens Empedokles huserte på Sicilia. Italiensk så det holder til italiensk uke! Per Husby skal være «reserve» i Studio Sokrates noen uker, mens Knut Borge tar seg av andre oppgaver. Husby og Borge er gamle «tjommier» fra ungdomstida, de deltok begge i NRKs «gjett på jazz» på åttitallet, de feirer bursdagene sine i lag og utveksler vittigheter pr sms uavlatelig. Edsvorne tilhengerne av Studio Sokrates husker at Per Husby medvirket i 2001 om saxlegenden Charlie Parker.

Paolo Conte

Paolo Conte (76) blir et nytt og spennende bekjentskap for dere. Han seiler i et musikalsk farvann med jazz, vaudeville, kabaret, sirkus, chansons og rythm and blues skvalper under kjølen på flygelet han spiller på. Og så synger han. Dypere enn Leonard Cohen og minst like inderlig. På engelsk, fransk, italiensk, neapolitansk, tysk og amerikansk – om hverandre. Forbered dere på et interessant musikalsk møte denne uken.

Interesserte kan høre Paolo Conte spille i Spotify: Studio Sokrates spilleliste i Spotify