NRK Meny
Normal

Krangler om HRS-fotoprosjekt: Samler inn bilder av «den kulturelle revolusjonen»

Human Rights Service sitt nye fotoprosjekt får kritikk. Flere mener det oppfordrer til rasisme ved å ta bilde av muslimer. HRS selv sier de ikke jakter muslimer.

Hege Storhaug med boka "Islam. Den 11. landeplage"

Hege Storhaug har tidligere gitt ut boka «Islam. Den 11. landeplage», og er en av driverne i Human Rights Service.

Foto: Anne Lognvik / NRK

«Norge endres raskt. Islam dominerer mer og mer det offentlige rommet. Vi fremmedgjøres. Bli med i et unikt prosjekt for å dokumentere vår samtid.», skriver Hege Storhaug i en bloggartikkel hos organisasjonen Human Rights Service (HRS).

Skjermdump, Human Rights Service

Human Rights Service oppfordrer leserne til å ta bilder og sende inn slik at HRS kan publisere dem.

Foto: Skjermdump

Der oppfordrer de publikum til å ta bilde av og dokumentere det de kaller den kulturelle revolusjonen i Norge. I artikkelen publiserer de et innsendt bilde av tre kvinner som står på et busstopp.

Flere har reagert på prosjektet, og kommentator i Minerva, Ivar Staurseth, har skrevet om HRS-prosjektet i et innlegg på Minerva.no. Staurseth mener prosjektet jager på muslimer og fører til rasisme.

– Dette er journalistfaglig verdiløst, og jeg vil si det er egnet til å piske opp rasisme, sier Staurseth til NRK.

Mener det er problematisk

Staurseth sier til NRK at han mener det er utfordringer og problemer knyttet til nikab og integrering, men han synes måten HRS belyser tematikken på er problematisk.

Han mener det blir større fokus på hudfarge og «svart og hvit» gjennom prosjektet.

Ivar Staurseth

– Tar du bilde av folk med briller får du ikke noe inntrykk om det er mange eller få som bruker briller, sier Staurseth, og mener HRS' prosjekt ikke kan si noe om hvor utbredt for eksempel nikab er i Norge.

– HRS pisker opp kommentarfeltet til å bli opptatte av hudfarge. Det blir fokus på estetikk, og at man skal vise hvordan folk ser ut. Og man vet ingen ting om de som er avbildet, sier Staurseth.

Ønsker en historisk dokumentering

HRS skriver i to nye blogginnlegg at de mener Staurseth har misforstått prosjektet. De skriver at Staurseths oppfatning om at de vil henge ut muslimer er feil.

– Deler av dem som gjerne ser seg selv som intellektuelle og særlig kloke, [har] valgt å tolke vår ovennevnte oppfordring til noe så vanvittig som «muslim-jakt». Dette er så hinsidig at ord blir fattige, skriver Hege Storhaug.

Hun trekker frem begrepet «street photographer», fotoprosjekter der vanlige mennesker fotograferer sin samtid.

– I bilder ønsker vi å dokumentere hvilken historisk utvikling Norge gjennomgår, skriver Rita Karlsen om prosjektet.

Videre skriver Karlsen at hun håper ikke flere tolker prosjektet på samme måte som Staurseth.

NRK har siden tirsdag formiddag forsøkt å komme i kontakt med Storhaug eller Karlsen, men uten å lykkes.

– Helt «crazy» utspill fra Storhaug

Skuespiller Sven Henriksen reagerer også på HRS' fotoprosjekt.

– Jeg synes det er grotesk at en organisasjon som sier de er for integrering bruker statsstøtten til å få folk til å ta bilder av folk som ser ut som muslimer, sier Henriksen til NRK.

Sven Henriksen

Sven Henriksen er en av flere som reagerer. Han går hardt ut mot Storhaug i et blogginnlegg, og sier til NRK han synes prosjektet er drøyt.

Foto: Bengt Roger Kåven / NRK

Han synes det minner om jødeforfølgelsen under andre verdenskrig. Han stiller også spørsmål ved om praksisen med å publisere innsendte bilder uten samtykke fra avbildede er lovlig.

Kan være lov

Datatilsynet sier de har fått flere henvendelser tirsdag om hvorvidt HRS' publisering av disse bildene uten samtykke, er lovlig. Direktør Bjørn Erik Thon sier de ikke har noen klar fasit, men at det umiddelbart ser ut til at HRS ikke gjør noe galt.

– Det har et journalistisk formål, og det går inn i en politisk debatt, så da kan slike ytringer og bilder være lov, sier han.

– Hovedregelen er at den det er bilde av skal gi sitt samtykke før publisering. Men dersom bildet har allmenn eller aktuell interesse kan man likevel publisere. Men det er ikke Datatilsynets mandat å vurdere det, sier Thon.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK