Hopp til innhold

Kari Gjærum ute av Stjernekamp: – Jeg går ut med hevet hode

Det ble slagerparade da Stjernekamp for første gang hadde Melodi Grand Prix som sjanger. Den største MGP-veteranen av dem alle ble den første som måtte forlate konkurransen.

Kari Gjærum

UTE: Kari Gjærum røk ut selv om hun var mest på hjemmebane av alle i lørdagens sjanger, Melodi Grand Prix.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Det skortet ikke på Melodi Grand Prix-erfaring blant deltakerne i årets Stjernekamp-startfelt.

Kari Gjærum ledet likevel overlegent når det gjaldt antall MGP-deltakelser. Hun har deltatt i elleve norske finaler (ti som korist og en som artist), og fem internasjonale finaler (som korist).

Men det skulle vise seg ikke å være nok: Som første Stjernekamp-deltaker røk hun ut av årets konkurranse.

Dommerpanelet reiste seg etter resultatet ble kjent. Kari Gjærum var takknemlig for gesten.

– Tusen takk skal dere ha. Den reisen vi har hatt hittil er fantastisk morsom. Jeg er kjempefornøyd jeg.

Ville helst røket ut i annen sjanger

Gjærum sier til NRK etter sendingen at hun heiet på flere av de yngre deltakerne, siden de kanskje trenger TV-eksponeringen mer enn henne selv. Men hun innrømmer at hun gjerne skulle gått ut i en annen sjanger, som for eksempel EDM (elektronisk dansemusikk).

– Det hadde absolutt vært ålreit å ryke ut i en annen sjanger enn MGP. Men sånn ble det, og det er helt greit. Jeg føler jeg går ut med hevet hode.

Hun legger til at det kanskje ikke er hennes generasjon som er den flittigste til å stemme i TV-konkurranser, og at det er mer patriotisme i andre byer og fylker enn Oslo.

Se Kari Gjærums opptreden her!

Fra Stjernekamp på NRK 31. august 2019. Episode 2 - Melodi Grand Prix

Kari Gjærum fremførte den klassiske MGP-balladen For vår jord, som ble nummer fem i den internasjonale finalen i 1988.

Eurovision-vinnere som mentorer

Det skortet heller ikke på Melodi Grand Prix-erfaring hos mentorene til kveldens sending. Hanne Krogh har deltatt i tre internasjonale finaler, og vant i 1985 med Bobbysocks og «La det swinge».

Alexander Rybak vant hele bøtteballetten i 2009 med «Fairytale», og representerte Norge på nytt i 2018 (15. plass).

De skulle hjelpe artistene til å skape nye minneverdige versjoner av legendariske Melodi Grand Prix-slagere. Og Hanne Krogh var klar på hva som måtte til.

– Det er energi, tilstedeværelse, at du går gjennom ruta og snakker til hvert eneste menneske og får dem til å bli skikkelig glad i deg.

Se låtlisten og panelets dom fra kveldens sending under!

Stjernekamp Melodi Grand Prix

MGP-SIRKUS: Stjernekamp hyllet Melodi Grand Prix, med rikelig doser paljetter, farger og vindmaskiner. Publikum fikk servert Bobbysocks, Carola og Conchita, som perler på en snor.

Foto: Julia Maria Naglestad / NRK

1. Andrea Santiago: «Euphoria»

Svenske Loreen valset over alle konkurrentene i Eurovision-finalen i 2012, med karakteristisk krabbedans og et refreng så sterkt at det blir en gedigen hit etter seieren. Slageren ble fremført av Andrea Santiago, årets yngste Stjernekamp-deltaker.

– Herlig. Du kommer og tar full kontroll. Du kommer helt opp til toppene og gir oss masse kraft. Det er veldig imponerende, sa Mona B. Riise.

– Nå er vi euforisk i gang med Melodi Grand Prix. Kjempekult, sa Thomas Fellberg.

– Andrea, 18 år, du er så modig. Du lagde din egen kunst, og den var din. Det skal bli så spennende å følge deg videre, sa mentor Hanne Krogh etter opptredenen.

2. Adrian Jørgensen: «Romeo»

Ketil Stokkan representerte Norge med denne i 1986, på hjemmebane i Bergen siden Bobbysocks vant den internasjonale finalen året før. Like legendarisk som låten ble dansetrinnene, og dragshowet fra Great Garlic Girls!

Adrian Jørgensen ble nummer 2 i årets norske MGP-finale etter KEiiNO. Han stiller i rosa Romeo-skjorte, og dommerne vurderte Adrians opptreden slik:

– Å, så gøy. For et tøft valg! Jeg syns du er kul, og du tok hjertet mitt i det du kom inn den døra, sa Hanne Krogh.

– Jeg var så fornøyd med at du tok Romeo-dansen. Jeg syns det var veldig gøy. Det hadde kanskje vært enda gøyere hvis du var friere, sa Mona B. Riise.

3. Åge Sten Nilsen: «Heroes»

Svenske Måns Zelmerlöw vant Eurovision med denne låten i 2015 (Sveriges sjette og hittil siste seier), med et sceneshow hvor han hadde interaksjon med sin såkalte «strekgubbe».

Åge Sten Nilsen har rik Grand Prix-erfaring, med seier i den norske finalen i 2005 som høydepunktet (9. plass internasjonalt).

– Veldig kult låtvalg. Du synger kjempebra, Åge, dette funker som fy. Jeg tror du kunne stilt med denne i Grand Prix selv, og vunnet hele sulamitten, sa Thomas Felberg.

– Åge, du er en så stor vokalist, sa Hanne Krogh, og la til at hun er glad for at han stiller opp i Stjernekamp og viser hele sin kapasitet.

Stjernekamp 2019

TAR EN SØTA BROR: Åge Sten Nilsen har en sterk MGP-CV. Han har valgt Sveriges vinnerlåt i 2015, Heroes.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

4. Kari Gjærum: «For vår jord»

MGP-dronning Anita Skorgan komponerte denne pianoballaden, og Karoline Krüger fremførte den til en sterk 5. plass i den internasjonale finalen.

Kari Gjærum har selv deltatt i elleve norske finaler og fem internasjonale. Hun koret da Bobbysocks vant i 1985.

– Kari, du er som årgangsvin. Du blir bare bedre og bedre. Du går rett inn i rekken av disse store damene, Madonna, Cher og Kari Gjærum. Det er så godt å se deg der du hører hjemme, helt fremme i rampelyset, sier Hanne Krogh.

– Du løfter det opp med full kraft. Det er kjempefint å høre, og særlig refrenget var nydelig, sier Mona B. Riise.

5. Bila Saab: «You»

Trolig kveldens minst kjente låt. Robin Stjernberg fra Sverige sang denne på hjemmebane i Eurovision i 2013, og endte på en 16. plass. I låtskriverteamet var det en nordmann, Joakim Harestad Haukaas.

Bila Saab kom ut av teksten i begynnelsen av fremføringen.

– Jeg syns dette var veldig morsomt å høre. Du hentet deg så bra inn, og så fortsatte vi som ingenting hadde skjedd. Du har en nydelig og gjennomført tone i stemmen, sa Thomas Felberg.

– Du har en så varm stemme. Den er så kontrollert, i styrke og fraseringer. Når du har fått all scenetreningen i Stjernekamp, kan Norge bare glede seg, sa Hanne Krogh.

Stjernekamp 2019

CAROLA-COVER: Anette Amelia Hoff Larsen valgte en ekte klassiker til kveldens sending, Carolas «Fångad av en stormvind» fra 1991.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

6. Anette Amelia Hoff Larsen: «Fångad av en stormvind»

Carola hadde kraft både i stemmebåndene og vindmaskinene da hun vant med denne i 1991, og låten ble en stor hit i både Norge og Sverige. Anette Amelia Hoff Larsen har selv deltatt i den norske finalen – uten å vinne.

– Det er så deilig når du kommer ut på scenen, for du har full kontroll. Du kan synge i motvind, det ser vi, sa Mona B. Riise.

– Du er jo en våre virkelige «rising stars.» Det var supert, sa Hanne Krogh

7. Beate Lech: «I Feed You My Love»

Margaret Berger var en av de store favorittene til å vinne den internasjonale finalen i 2013, men endte på 4. plass. En av de mest moderne låtene som har representert Norge dette tiåret, men Beate Lech ønsket likevel å gi den et nytt liv, og gjøre den litt varmere.

Dommerne reiser seg etter opptredenen

– Du har en vokalteknikk og kontroll som nesten ingen andre i landet her. Hvordan du bruker dynamikken, og det er sensualisme som gjør at du at du tenker «wow». Tusen takk, Beate, sa Hanne Krogh.

– Du tar oss med til MGP-himmelen. Jeg digger deg, Beate, sier Thomas Felberg.

8. Hanne Sørvaag: «Rock' n' Roll Kids»

Irland vant med denne låten på hjemmebane i 1994, da de tok sin syvende seier i sangkonkurransen. Hanne Sørvaag har deltatt i Eurovision som låtskriver for både Norge, Tyskland og Georgia, og som artist i den norske finalen.

– Jeg ble nesten litt stum. Dette er en låt du er skapt til å fremføre, du synger den nydelig. Vi blir med deg inn i nostalgien, og så vil vi være der, sa Thomas Felberg.

– Du var en stor historieforteller. Du fortalte en virkelig fin historie, sa Hanne Krogh.

Fra Stjernekamp på NRK 31. august 2019. Episode 2 - Melodi Grand Prix

Sondre hyllet Hanne Krogh ved å synge La det swinge. Og han fikk som takk: Jeg digger deg, Sondre!

9. Sondre Mulongo Nystrøm: «La det swinge»

Kanskje tidenes største norske Melodi Grand Prix-hit, Bobbysocks sto iallfall for vår aller første seier i den internasjonale finalen i 1985. Sondre Mulongo Nystrøm skal fremføre klassikeren, etter å ha hatt Bobbysocks-medlem Hanne Krogh som mentor.

Dommerpanelet virket å bli fenget fra første tone. Hanne Krogh sa med glødende entusiasme:

– Skjønne Sondre. Jeg digger deg. Det du har gjort nå, det er faktisk supervanskelig. Jeg er supersmigret over at du valgte å synge La det swinge. Du får en 12'er fra meg, 12 fra Bettan, og 12 fra Rolf Løvland!

– Du nailer på sjanger, gir full energi. Du får dette til å bli en fest, du bruker anledningen til å hylle Grand Prix, sa Mona B. Riise.

10. Kim Rysstad: «Rise Like A Phoenix»:

Conchita fra Østerrike hadde kjole og skjegg, og ble i 2014 en av de mest kontroversielle vinnerne av Eurovision. Låten har i sitt originalarrangement et tydelig James Bond-preg, så får man se hvordan folkemusiker Kim Rysstad velger å fremføre låten. Han deltok selv i den norske finalen i 2012 med balladen «Så vidunderleg».

Panelet var i ekstase etter Kims opptreden.

– Som den kvederen synger, er det mulig! Du har en kraft som ikke er til å tro. Det er så inspirerende å se deg kaste deg ut i dette. Jeg var i en James Bond-film og Eurovision, sa Mona B. Riise.

Hanne Krogh kastet seg på hyllesten.

– Jeg er så rørt og imponert. Det at du som kommer fra et konservativt, går ut og synger den sangen med den kraften, det er virkelig respekt. Og når det blir den store James Bond-sangen, så trenger de ikke Shirley Bassey, de trenger bare Kim!

De tre med færrest stemmer i kveldens sending ble Anette, Sondre og Kari. Men det ble altså den største veteranen i feltet, Kari Gjærum, som måtte forlate Stjernekamp-sirkuset.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.