NRK Meny
Normal

Meteorologene hjelper Julius i Snøfall

Meteorologisk institutt har twitret en anbefalt reiserute med værmelding til Julius i «Snøfall». Instituttet opplyser at dette tuller de ikke med.

Julenissen i Snøfall

Julenissen Julius hjemme i Snøfall.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Det er tredje året Meteorologisk institutt melder været til julenissens rute i Norge på julaften, og i år hadde de til og med navnet til nissen.

– Nå vet vi at julenissen heter Julius, det er noe alle kjenner gjennom Snøfall på NRK, derfor henvender vi oss direkte til han, sier Justyna Wodziczko, statsmeteorolog i Tromsø.

Laster Twitter-innhold

Grundige analyser

Wodziczko sier de ikke vet med sikkerhet hvilken rute Julius tar på julaften, men at de lager en anbefalt rute med værmelding til nissen. De er opptatte av å lage et godt verktøy, slik at han kan planlegge turen sin og få pakkene frem i tide.

– Vi tuller ikke med dette, her har vi grundige analyser. I år ser vi for eksempel at på Vestlandet kan han regne med kraftig sidevind, turbulens og regn. Han bør dekke til pakkene så de ikke blir våte, anbefaler meteorologen.

Ruten starter fra Nordpolen før den beveger seg sørover langs landet. I Finnmark meldes det om snøbyger og dårlig sikt, i Trøndelag blir han anbefalt å bytte fra meier til hjul fordi det er glatt, der treffer han litt mildere luftmasser.

Er dere sikre på at julenissen er på Twitter?

– Ja, klart nissen er på Twitter og følger oss meteorologene. Han er en moderne mann, sier Wodziczko.

England overtar

Hun forteller at de er opptatt av å nissen. Det er lagt inn grøtstopp på vei over til fastlandet fra Svalbard og reinsdyrforing på Finnmarksvidda.

– Vi har og laget en engelsk versjon som vi sender til Metoffice i Exeter i England, fordi de tar over meldingen til julenissen og sørger for at han får væroppdateringer på sin ferd videre til andre land, sier statsmeteorologen muntert.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters