NRK Meny
Normal

Meteorologene hjelper Julius i Snøfall

Meteorologisk institutt har twitret en anbefalt reiserute med værmelding til Julius i «Snøfall». Instituttet opplyser at dette tuller de ikke med.

Julenissen i Snøfall

Julenissen Julius hjemme i Snøfall.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Det er tredje året Meteorologisk institutt melder været til julenissens rute i Norge på julaften, og i år hadde de til og med navnet til nissen.

– Nå vet vi at julenissen heter Julius, det er noe alle kjenner gjennom Snøfall på NRK, derfor henvender vi oss direkte til han, sier Justyna Wodziczko, statsmeteorolog i Tromsø.

Laster Twitter-innhold

Grundige analyser

Wodziczko sier de ikke vet med sikkerhet hvilken rute Julius tar på julaften, men at de lager en anbefalt rute med værmelding til nissen. De er opptatte av å lage et godt verktøy, slik at han kan planlegge turen sin og få pakkene frem i tide.

– Vi tuller ikke med dette, her har vi grundige analyser. I år ser vi for eksempel at på Vestlandet kan han regne med kraftig sidevind, turbulens og regn. Han bør dekke til pakkene så de ikke blir våte, anbefaler meteorologen.

Ruten starter fra Nordpolen før den beveger seg sørover langs landet. I Finnmark meldes det om snøbyger og dårlig sikt, i Trøndelag blir han anbefalt å bytte fra meier til hjul fordi det er glatt, der treffer han litt mildere luftmasser.

Er dere sikre på at julenissen er på Twitter?

– Ja, klart nissen er på Twitter og følger oss meteorologene. Han er en moderne mann, sier Wodziczko.

England overtar

Hun forteller at de er opptatt av å nissen. Det er lagt inn grøtstopp på vei over til fastlandet fra Svalbard og reinsdyrforing på Finnmarksvidda.

– Vi har og laget en engelsk versjon som vi sender til Metoffice i Exeter i England, fordi de tar over meldingen til julenissen og sørger for at han får væroppdateringer på sin ferd videre til andre land, sier statsmeteorologen muntert.

Flere kulturnyheter