Meteorologene hjelper Julius i Snøfall

Meteorologisk institutt har twitret en anbefalt reiserute med værmelding til Julius i «Snøfall». Instituttet opplyser at dette tuller de ikke med.

Julenissen i Snøfall

Julenissen Julius hjemme i Snøfall.

Foto: Jon Anton Brekne / NRK

Det er tredje året Meteorologisk institutt melder været til julenissens rute i Norge på julaften, og i år hadde de til og med navnet til nissen.

– Nå vet vi at julenissen heter Julius, det er noe alle kjenner gjennom Snøfall på NRK, derfor henvender vi oss direkte til han, sier Justyna Wodziczko, statsmeteorolog i Tromsø.

Laster Twitter-innhold

Grundige analyser

Wodziczko sier de ikke vet med sikkerhet hvilken rute Julius tar på julaften, men at de lager en anbefalt rute med værmelding til nissen. De er opptatte av å lage et godt verktøy, slik at han kan planlegge turen sin og få pakkene frem i tide.

– Vi tuller ikke med dette, her har vi grundige analyser. I år ser vi for eksempel at på Vestlandet kan han regne med kraftig sidevind, turbulens og regn. Han bør dekke til pakkene så de ikke blir våte, anbefaler meteorologen.

Ruten starter fra Nordpolen før den beveger seg sørover langs landet. I Finnmark meldes det om snøbyger og dårlig sikt, i Trøndelag blir han anbefalt å bytte fra meier til hjul fordi det er glatt, der treffer han litt mildere luftmasser.

Er dere sikre på at julenissen er på Twitter?

– Ja, klart nissen er på Twitter og følger oss meteorologene. Han er en moderne mann, sier Wodziczko.

England overtar

Hun forteller at de er opptatt av å nissen. Det er lagt inn grøtstopp på vei over til fastlandet fra Svalbard og reinsdyrforing på Finnmarksvidda.

– Vi har og laget en engelsk versjon som vi sender til Metoffice i Exeter i England, fordi de tar over meldingen til julenissen og sørger for at han får væroppdateringer på sin ferd videre til andre land, sier statsmeteorologen muntert.

Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP
 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.