NRK Meny
Normal

Metallica med luksusproblem

Metallica jobber med en oppfølger til «Death Magnetic» fra 2008. Men de har et luksusproblem, for de har nesten for mye materiale.

Metallica på scenen i Israel under sin «World Magnetic Tour» tidligere i år

Metallica på scenen i Israel under sin «World Magnetic Tour» tidligere i år.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Metallica er ute på sin «Death Magnetic»-turné som var innom Oslo i juni 2009 og igjen i april 2010. I slutten av november avslutter de turnélivet for denne gang, og snart begynner arbeidet med et nytt album.

- En masse materiale

Metallica i Telenor Arena 13. april 2010

James Hetfield, her i Telenor Arena tidligere i år, forteller at bandet har masse materiale til et eventuelt kommende album.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Metallica "Death Magnetic"

Metallicas siste album «Death Magnetic» kom ut i 2008.

I et intervju med 3 News på New Zealand forteller bassist Robert Trujillo og James Hetfield blant annet om hvordan de jobber med ny musikk. Prosessen starter på turné og det virker ikke som bandet har havnet i noen skrivesperre, for låter har de nok av – gjerne litt for mye.

- Vel, det hele starter med et riff, det er alltid basert på et riff, sier Hetfield om et kommende album fra metalgigantene.

- Vi har en masse materiale. Vi tør ikke begynne å gå gjennom det nå, for da bare rakner det fullstendig, sier han videre.

Hele bandets siste plate – «Death Magnetic» ble skrevet under gruppas forrige turné.

- Skrevet backstage

- Den ble skrevet i backstage-rom, på veien. Og vi har på en måte gjort det samme på denne turnéen. Jeg mener – vi setter oss ikke ned og sier «okey, klare? Skriv!» Jeg bare sitter og jammer med gitaren, og så plutselig finner jeg en kul lyd «Wow!» så dukker det opp et riff, forklarer Hetfield.

- Etter turnéen drar vi et sted hvor vi kan slappe av og da starter skrivingen, sier han videre.

Metallica ønsker, som alle andre band, å skrive de beste låtene til hvert album.

- Det er den røde tråden mellom alle våre album. Hver plate kan høres forskjellig ut for fansen der ute, som ikke ser hva vi driver med mellom 2010 og 2015, eller hvor lang tid det måtte ta, sier James Hetfield lett kryptisk og ler. Men han tror ikke det vil ta fem år til før det kommer et nytt Metallica-album.

- Vil lage den beste plata

- Fem år er lang tid … det skjer mye i våre liv, men vi ønsker å lage den beste plata vi kan. Men akkurat nå vet vi ikke engang hvem som skal være produsent.

Metallica i Telenor Arena 13. april 2010

Metallicas bassist Robert Trujillo i aksjon på scenen i Telenor Arena 13. april i år.

Foto: Per Ole Hagen, NRK

Bassist Trujillo, som ble medlem i bandet i 2003 etter at Jason Newstedt hadde forlatt bandet, er overrasket over hvor kreative gruppa er når de samles.

- Det er helt utrolig! Når vi kommer til vårt lille hovedkvarter i California og tar fram instrumentene, har vi det bare så utrolig gøy. Det er omtrent som å være tenåring igjen og magien er der fortsatt, sier Trujillo som kan garantere at bandet ikke er i ferd med å gå tom for ideer.

- Når enkelte band kommer til et visst punkt i karrieren mister de motivasjonen og lysten til å skape. Noen henter til og med inn folk utenfra for å skrive for dem. Men den problemstillingen er fullstendig ikke-eksisterende i dette bandet.

- For meg personlig føles det som om «Death Magnetic» bare er starten på veldig mye mer, sier Trujillo.

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp