Bruker sommerferien på tur med Metallica

Denne sommeren turnerer Trondheimsbandet Bokassa sammen med et av verdens største heavy metal-band. I dag spiller de på hjemmebane foran 39 000 tilskuere på Granåsen i Trondheim.

LEVER ROCKEDRØMMEN: Jørn Kaarstad og bandet Bokassa har varmet opp for Metallica denne sommeren.

LEVER ROCKEDRØMMEN: Jørn Kaarstad og bandet Bokassa har varmet opp for Metallica denne sommeren.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

NRK møter Bokassa torsdag denne uken under lydsjekken før konserten på Telia Parken Stadion i København, Danmark. Sammen med det svenske hardrockbandet Ghost varmer Trondheimsbandet opp for Metallica, som denne sommeren turnerer i Europa.

– Det er jævlig kult. Folk spør om dette er drømmen, men vi drømte aldri så stort. Hvem driver og drømmer så stort, sier vokalist, gitarist og NRK-programleder Jørn Kaarstad.

Sammen med vikarlærer og trommeslager Olav Dowkes fra Halden og lydteknikeren og bassist Bård Linga fra Årdal, har de spilt musikken sin på stadioner i Europa som Olympiastadion i Berlin og Stade de France i Paris.

Opplevelsen av turneen så langt, oppsummerer Bård Linga kort:

– Det er helt sinnssykt.

Verdens beste sommerferie

Nå venter Trondheim og Granåsen, den eneste konserten på norsk jord. De som møter opp på konserten kan ifølge vokalisten forvente seg et litt av en forestilling.

– De kan forvente seg et rockeshow ut av en annen verden. Vi kommer på først for å prøve å kickstarte folk og underholde de før Ghost kommer på med sin teatralske rock. Etter det kommer eksplosjonene og pyroen med Metallica som skal holde på i to og en halv time. Det er kjempekult, jeg ser det hver kveld.

I hjembyen er det nok en større sannsynlighet for at publikum har hørt om Bokassa sammenlignet med de andre konsertarenaene.

– Vi tenker hver gang at 99 % her har ikke hørt om oss en gang og vil bare se Metallica, men vi skal bare gå ned og rocke og gjøre alt vi kan for å vinne de over. Det er vårt motto hver eneste gang, sier Kaarstad.

BARE SMIL OG LATTER: Selv om det er flere titusener av mennesker som skal se Bokassa opptre, finnes

BARE SMIL OG LATTER: Olav Dowkes (f.v), Bård Linga og Jørn Kaarstad finnes ikke nervøs selv om det er flere titusener av mennesker som skal se Bokassa opptre.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Selv om de er ukjente for mange før de går på scenen, kunne ikke Kaarstad tenkt seg å bruke sommeren på noe annet i hele verden.

– Det er jo verdens beste sommerferie, for å si det sånn. Det er jo en helt fantastisk opplevelse. Ikke bare er det utrolig kult og helt surrealistisk, men for oss er det en gylden sjanse for å vinne over nye fans og lyttere.

Trodde invitasjonen til turneen var svindel

I januar 2018 fikk Bokassa uhemmet skryt av Metallica-trommis Lars Ulrich i hans radioprogram.

– Jeg har funnet ut at dette er mitt nye favorittband. De er så kule, sa Lars Ulrich for halvannet år siden.

Etter å ha blitt invitert av Ulrich til Telenor Arena og Metallicas konsert der i mai i fjor, trodde Bokassa at Metallica-kapittelet var over.

Det var bare så vidt i gang.

Bokassas opptreden i Telia Parken Stadion, København

EN DRØM: Selv om ikke bandet turte å drømme om det på forhånd, lever de rockedrømmen denne sommeren. De tre kommer fra Tananger, Årdal og Halden.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Etter å ha vært på festningen i Trondheim og sett fotballkamp juni forrige sommer, ringte Jørn Kaarstads telefon mens han var på vei hjem.

– Det var et New York-nummer, så jeg trodde det var svindel eller noe lignende. Derfor la jeg bare på, ler Jørn.

Heldigvis mottok Kaarstad en tekstmelding like etterpå hvor Metallicas representanter forklarte at de ønsket å ha med seg det norske stonerpunkbandet på turné.

– Da ringte jeg de opp igjen og sa «Sorry, I thought it was a prank call». Også sier de «We would like to have you on tour next year», og da svarte jeg «Yes, yes, we will do that». Og nå er vi her!

– Det var liksom bare et nytt høydepunkt på høydepunkt, det ballet på seg, legger Olav Dowkes til.

Metallica skal spille 25 konserter sammen med Bokassa og Ghost denne sommeren. Trondheim og Granåsen er nummer 16 i rekken.