Hopp til innhold

Metal i furuskogen

Et sted i Hedmarkens dype skoger brytes roen én dag i året. Da er det klart for den bittelille metallfestivalen Furustock.

Furustokk i Trysil 2006
Foto: Furustokk.com

Furu
Foto: Ill: Ulf Dreyer/Det norske skogselskap

Alt om: Sommerens festivaler

Kart: Finn din festival!

Premiering: Send inn dine festivalbilder!

 

- I morgen er det klart for Furustokk. Og, festivalsjef Øyvind Sjøli: Hva skjer rundt deg nå?

- Nå er vi inne i den siste finpussen. Infrastrukturen begynner å bli klar. Det første bandet kommer i kveld og resten av bandene samt publikum kommer i morgen.

- For de som kanskje bare har hørt om den litt mer kjente trefestivalen i 1969: Hva er Furustokk?

Festivalsjef Øyvind Sjøli i Furustokk

TRYSIL-METALL: Ved siden av å arrangere festivalen på sin egen plen, spiller Øyvind Sjøli også selv. I fjor sto han på sin 'egen' Furustokk-scene sammen med bandet Subterro.

Foto: www.furustokk.com

- Furustokk startet som en venners-venners fest - en kveld med musikk og moro. Så utviklet den seg litt. Nå er det ikke bare lokale band lenger, men fra hele Østlandet. Vi prøver å få det billigst mulig for alle parter. Det yrer av festivaler, men det virker som at alle har blitt så kommersielle. De må absolutt ha de store headlinerne, mens det er 10.000 band som folk ikke har hørt om som er minst like gode - og spiller gratis. Det er en betingelse for å få spille her.

- Det er en forholdsvis skoglig festival, beliggende i Trysil i Hedmark?

- Ja, den arrangeres midt uti skogen, på plenen utenfor kårboligen der jeg bor.

- Dere har holdt på i tre år nå. Hvordan har festivalen ellers utviklet seg?

- Første året var det veldig amatørmessig. Da var det mer en fest enn en festival. Vi var uheldige med været og våknet opp til ti grader og høljregn. Vi måtte derfor holde oss inne. Nå blir det utendørs uansett. Første året utførte vi også all lydsjekk og slikt selv - og da ble det deretter. Nå har vi leid inn firma fra Sarpsborg, så det er veldig bra lyd og lys.

- Hva med publikumstall?

Furustokk i Trysil 2006

FASILITENE: Festivaltoalettet må vel i denne konteksten kalles en utedo.

Foto: Furustokk.com

- Ja, vi har vokst. Det kom vel 20-30 ekstra publikummere i fjor. Vi har et tak på 200, men regner vel med at mellom 80 og 100 kommer i år - i tillegg til bandene. Av de som kommer er det gjerne noen som kjenner bandene og en del lokale folk som er mye på konsert og sånn.

- Kan du forklare valget av navn?

- Alle forbinder ”stokk” med festivaler. Det var litt tilfeldigheter og dårlig fantasi.

- Jeg så for øvrig at dere hadde en konkurrent i Finland. "Furustock" er ”… the largest and nicest party in Kuusisto.”

- Åh … den har jeg ikke hørt om. Men det kommer vel neppe til å bli noe problem, hehe.

- Furustokk er uomtvistelig en liten festival. Ut i fra bilder jeg har sett, er scenen deres satt sammen av bjørkestammer(!) og lydbordet står i et bur laget av paller. Det er to mil til nærmeste minibank: Er det mye strev for å få infrastrukturen på plass?

- Det er ikke så store problemer. Scenen satt vi sammen av 160 paller i løpet av en kveld. Det eneste som ellers må til er en utedo. I og med at den er så liten er det greit å gjøre det enkelt. Det tar da heller ikke så mye tid. Det blir litt sånn en time nå og da, prate med band og slikt. Men det regner jeg bare som kvalitetstid.

- Hvordan forholder lokalsamfunnet seg egentlig til festivalen?

Furustokk i Trysil 2006

FESTIVAL-MAMMA: Festivalsjefens mor gjestet fjorårets Furustokk. - Men vi har nok, eh, 'veldig ikke' samme musikksmak, sier Sjøli.

Foto: Furustokk.com

- De er veldig positive Jeg har bodd her hele livet og kjenner folk over alt. Eller kjenner noen som kjenner dem. Så er greit å få ordnet ting - folk stiller opp hvis jeg ber dem. Men det kommer jo en og annen slengbemerkning. At det bråker og slik. Men det er bare tull. Det er 3-400 meter til nærmeste nabo, så det er ikke noe sjenerende støy. En lørdag i året må de da også tåle.

- Ja, alt foregår i løpet av én kveld?

- Ja. Jeg vet egentlig ikke om det er lov å kalle det en festival … men vi har nå en gang gjort det og har en variert pakke med band, så det burde gå bra.

- Hvordan er stemningen på en Furustokk og hva er det festivalgjestene gjør i løpet av festivalen?

- Folk tar det veldig med ro. De sitter på plenen, hører på musikk og prater sammen. Ideen er bare å ha en fin kveld med musikk til.

- Ingen aktiviteter ved siden av musikken?

Furustokk i Trysil 2006

SORT OG HARDT: Det er tung og hard musikk som gjelder. - Det kryr av festivaler, men metal er underrepresentert, mener Sjøli.

Foto: Furustokk.com

- Neeei. Jeg setter opp en grill så folk kan lage seg mat, det er vel det eneste.

- Musikkmessig satser dere forholdsvis hardt og mørkt. Hva ligger bak valget av artister?

- Alt bunner i personlig musikksmak. Jeg synes det er mange festivaler rundt omkring, men lite av den harde delen av musikkspekteret. Jeg velger det som fenger meg. Jeg bør forresten også nevne min makker, Jon Rohnny Talaasen. Han er ikke fullt så hard i musikksmaken, men synes det er veldig artig med festivalen. Han deler interessen av å ha det moro.

- Har du noen gode råd for folk som kanskje også har en stor hage og ønsker å starte sin egen festival?

- Planlegg nøye! Vær tidlig ute med ting. For min del har det vært mye som har blitt gjort veldig i siste liten. Ellers er det bare å starte og lære underveis. Jeg vil ikke si at jeg er utlært jeg heller. Men så lenge jeg ikke satser større enn det jeg gjør har ikke folk så høye forventninger heller.

- Ellers noe du vil si sånn på tampen?

- Ikke mer enn at jeg ønsker folk velkommen hit. Kom og hør på god musikk!

- Da vil jeg bare ønske dere lykke til med årets Furustokk!

- Takk for det.

 

Furustokk i Trysil 2006

PLENEN: Festivalen arrangeres på plenen bak Kårstuen på Sjølis gård. Mellom 80 og 100 betalende er ventet.

Foto: Furustokk.com

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.