Mens vi venter!

Våren 2008 skal det nye operabygget stå klart for publikum, og vi i Frokost Tv kan ikke vente med å se hvordan det kommer til å se ut innvendig.

Operaen
Foto: NRK

Hemmelig første forestilling

Tiltross for kritikk for økonomiske overskridelser, og skjenn for bruk av utenlandske materiale ligger nå Statsbygg et halvt år før estimert tid for ferdigstillelse.

- "April 2007 skal vi åpne bygget med en storslagen festforestilling hvor vi virkelig skal invie det nye bygget. Hva som blir den første forestillingen er fortsatt hemmelig", smiler informasjonsansvarlig Mette Nordhus i Statsbygg.

Vi blir tatt i mot utenfor skur 51 på Bjørvika. Det nye operabygget ligger godt i vannkanten og solen er på vei over de isbelagte glassrutene.

- "Det er viktig at dere tar på dere verneutstyr. Både sko og hjelm er påbudt" forteller Nordhus. Vi tar på oss utstyret. Fotografen finner ut at det er enklere å ta hjelmen på baklengs for å kunne se godt i kameraet. Det er godt og varmt innvendig i operabygget, ganske fuktig er det også da flere maskiner pumper ut fuktighet for å holde treverket smidig.

Storslått storsal

Den nye storsalen har hentet materiale fra skipsbyggere på vestlandet og skal romme hele 1300 personer. " I toppen her, sammen med den akustiske demperen skal det henge en stor vakker lyskrone" forteller Nordhus stolt før hun peker bort på første balkong der operaens store beskyttere kongen og dronningen skal sitte.

Se hele innslaget her: Christian besøker operanen i Bjørvika

Kulturstrøm

 • Fant 2.400 år gammelt skipsvrak

  Det greske skipsvraket fra år 400 før Kristus ble funnet så godt som intakt i Svartehavet av marinbiologer, fordi det har ligget på rundt 2 kilometers havdyp. På så stort dyp er vannet nesten helt fritt for oksygen, noe som gjør at organisk materiale kan bevares i tusenvis av år. – Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i gammel tid, sier John Adams fra University of Southampton. Han er teamleder for britisk-bulgarske Black Sea Maritime Archaeology Project som ved hjelp av fjernstyrte kamerasystemer utviklet for olje- og gassvirksomhet offshore, har funnet mer enn 60 skipsvrak etter å ha gransket 2.000 kvadratkilometer havbunn.

  Skipsvrak i Svartehavet
  Foto: HO / AFP
 • Facebook er bortkasta tid

  Å diskutere på Facebook kan være meningsløst. Det mener sosiale medier-ekspert Hans Petter Nygård-Hansen. Selv om vi debatterer som aldri før i sosiale medier, kan Nygård-Hansen vise til amerikansk forskning, som konkluderer med at svært få endrer mening etter en Facebook-diskusjon.

 • Ny Cosby-rettssak avvist

  Dommer Steven O'Neill i den amerikanske delstaten Philadelphia har avvist voldtektsdømte Bill Cosbys (81) krav om ny rettssak. Komikeren er dømt til mellom tre og ti års fengsel for å ha dopet ned og voldtatt Andrea Constand i 2004.

Flere kulturnyheter