Hopp til innhold

Menn henges ut i sosiale medier etter Tinder-dater

I en lukket gruppe på Facebook med nesten 300 medlemmer, advarer kvinner mot menn de har møtt gjennom Tinder. Mennene får kraftige beskyldninger uten at de vet om det selv.

Coverbilde

I denne gruppen legges det ut innlegg om menn som andre kvinner mener man ikke burde møte etter selvopplevde erfaringer.

Foto: Skjermdump

Gruppen med navn «Jenter på Tinder» ble opprettet i juni 2020, bare jenter kan bli medlem og gruppen er lukket. Innleggene handler om menn som de mener har oppført seg ufint, datet flere på en gang, og enkelte anklages også for å ha vært voldelig.

Skjermdump

Skjermdump av gruppens beskrivelse på Facebook.

Foto: Skjermdump

En mann NRK har snakket med, ble denne uken kontaktet av en bekjent som sa at han nylig hadde blitt hengt ut i gruppen med bilde og navn. En kvinne i 20-årene hadde skrevet et innlegg og advart andre om han etter en dårlig opplevelse for flere år siden.

– Jeg mener at hun ikke har rett til å skrive det. Det hun har skrevet, er ikke forklaringen på hva som skjedde den gangen. Det ligger ganske mye mer bak det.

– Det er hennes oppfattelse av saken.

Han kjenner seg overhodet ikke igjen.

Mannen, som er i 20-årene, ønsker å være anonym. NRK er kjent med hvem kvinnen er, men hun ønsker heller ikke å stille med navn.

Lukkede ytringer kan være offentlige

Bilde - Tinder-sak

Skjermdump av et bilde i gruppens på Facebook.

Advokat Jon Wessel-Aas forteller at når en gruppe har rundt 50 medlemmer, vil den rettslig sett regnes som offentlig.

– Denne gruppen har så mange medlemmer at den vil regnes som offentlig, og da risikerer de som legger ut disse innleggene å bli juridisk ansvarlig hvis de ikke kan dokumentere disse beskyldningene.

Han mener noen av innleggene har ærekrenkende påstander, og noen er krenkelser av privatlivet til disse mennene.

– Man kan bli erstatningsansvarlig overfor noen av disse mennene dersom de blir klar over det og de forteller at innholdet i innleggene ikke er riktig, men løgn.

– Hvis man ikke kan dokumentere at innholdet er sant, ligger man i utgangspunktet dårlig an i sånne saker etter å ha publisert et slikt innlegg offentlig, legger han til.

En handling er offentlig når den er foretatt i nærvær av et større antall personer, eller når den lett kunne iakttas og er iakttatt fra et offentlig sted.

I gruppen «Jenter på Tinder» er det både gruppens administrator og andre kvinner som får publisere innlegg.

I tillegg til innleggene kommenterer flere gruppemedlemmer i kommentarfeltet. Wessel-Aas sier administratoren av gruppen har ansvar for hva som ligger i kommentarfeltene til gruppen.

– Den som administrer gruppen, kan bli medvirkningsansvarlig fra det øyeblikket de oppdager kommentarene, dersom de ikke de redigerer eller fjerner dem, sier Wessel-Aas.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med administratoren til denne gruppen på flere ulike måter, uten å lykkes. NRK kan slå fast at administratoren går under falskt navn.

Facebook tillater ikke mobbing eller trakassering

– Vi ønsker at folk skal bruke Facebook til å ha kontakt med andre, dele historier og øke bevissthet rundt viktige emner, inkludert bekymringer om sikkerhet knyttet til dating, sier kommunikasjonskonsulent Camilla Nordsted i Facebook.

Hun sier at de jobber med å gjøre sine plattformer tryggere for medlemmene. Nordsted legger også til at de ikke aksepterer mobbing og trakassering. De jobber med å fjerne innhold som med viten og vilje retter seg mot private individer med intensjon om å nedverdige dem.

– Vi tillater ikke mobbing, eller trakassering, og fjerner innhold som med viten og vilje retter seg mot private individer med intensjon om å nedverdige dem.

– Men mobbing og trakassering er komplisert, og kontekst er veldig viktig.De er årsaken til at vi i stor grad lener oss på rapportering, fordi det hjelper oss å forstå om personen det handler føler seg mobbet eller trakassert, legger hun til.

– Et nytt fenomen vi ikke har sett tidligere

Hans Marius Tessem er daglig leder i Slettmeg.no – en gratis rådgivnings- og veiledningstjeneste for folk som føler seg krenket på nett.

Han sier at dette med skjermdumper fra Tinder et nytt fenomen. Men forteller at man helt siden bloggene kom har sett menn bli hengt ut på nett.

– Vi har sett at folk blir hengt ut i ulike sammenhenger – det har vi sett mange eksempler på, men det at Tinder-dater og personer som er på Tinder spesifikt, det er et nytt fenomen som vi ikke har sett tidligere.

Tessem sier at de ofte får henvendelser fra folk som blir hengt ut på internett. Og sier at deres erfaring er at mange tror de kan komme med beskyldninger om andre mennesker i grupper som kun er åpne for medlemmer.

Visste ikke det kunne være straffbart

Kvinnen som har lagt ut bildet, skriver i gruppen at hun vil advare andre kvinner mot ham etter å ha vært på date med ham.

– Jeg visste ingenting om at det kunne være straffbart å legge det ut, men jeg står på mitt, sier kvinnen, som nå har slettet innlegget.

– Det er jo en lukket gruppe for jenter. Jeg trodde på ingen måte at noen der inne ville gå ut med informasjonen der til han jeg hadde skrevet om. Da hadde jeg jo aldri lagt ut det jeg la ut der på Facebook-profilen min. Jeg tenkte at dette var informasjon bare for de jentene som er inne på den gruppa.

Fikk vite det av en bekjent som var medlem

Jenter på Tinder

Jenter på Tinder på Snapchat brukes for å informere medlemmene om nye innlegg som er lagt ut på Facebook.

Foto: Skjermdump fra Snapgruppen

Mannen i 20-årene sier han fikk vite om dette her da han var på jobb denne uken, og

sier han nå har vært i kontakt med kvinnen som la ut innlegget.

– Da jeg fikk vite det, tok jeg det videre med den personen som hadde lagt det ut og sa at hun kunne ringe meg, så vi kunne prate om det – før jeg eventuelt bestemte meg for å gå videre med det.

Han vurderer nå å ta kontakt med en advokat.

– Jeg har ikke Tinder lenger, og er heller ikke singel lenger. Jeg har samboer og kjæreste, og bor sammen med henne. Da er det ubehagelig når man får melding om sånt, avslutter mannen som har blitt hengt ut i den offentlige gruppen på Facebook.

NRK har vært i kontakt med Snapchat som ikke ønsker å kommentere saken.

Tenkte du på noe da du leste denne artikkelen eller har du et tips? Send meg gjerne en e-post. 

Ta gjerne kontakt med meg!

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters