Hopp til innhold

Mener NAV er en sovepute for mange somaliere

I andre episode av Trygdekontoret diskuterer man blant annet hvorfor så få somaliske menn og kvinner er i jobb i Norge. – Hadde NAV fjernet støtten i dag, hadde somaliere klart seg uten problemer i morgen, sier Amal Aden.

Utdrag fra programmet Trygdekontoret

MANGE SOMALIERE PÅ NAV: Fire somaliere diskuterer hvordan gruppen kan integreres bedre og få flere ut i jobb.

Innvandrere fra Somalia har lavest sysselsetting av alle de store innvandrergruppene i Norge: 36 prosent av mennene og 22 prosent av kvinnene er i jobb, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er tema i mandagens episode av Trygdekontoret. Fire somaliere med forskjellig bakgrunn og utgangspunkt diskuterte hvorfor det er slik at så få somaliere er ute i jobb.

– Vi må ikke glemme at de har rømt fra en blodig krig og kommer hit til Norge og får penger uten å jobbe. De har nådd målet sitt. De har et sted å bo og da velger mange å bare bli værende i sofaen, påpeker Ahmed Mahmud Abukar, som jobber som bussjåfør til vanlig.

  • Les også:

Savner psykolog-tilbud

Verdens helseorganisasjon anslår i en rapport fra 2010 at rundt en tredjedel av den somaliske befolkningen hadde psykiske lidelser etter traumer.

– Vår generasjon har ikke opplevd fred før de kom til Norge. De har opplevd krig, elendighet og tap, sier Nafisa Osman, som er barnehageassistent.

– Så fort man kommer hit som asylsøker så bør man få tilbud om psykolog. Noe så enkelt kunne ha hjulpet mange, sier hun.

Allerede i sin første bok «Se oss» fra 2008 skrev forfatter og foredragsholder Amal Aden om trygdemisbruk blant somaliere i Norge.

– Somaliere er tilpasningsdyktige, sier Jones Josef, standupkomiker og tidligere aksjemegler.

– Hadde NAV fjernet støtten i dag, hadde somaliere klart seg uten problemer i morgen, sier Aden.

Les også: 100 somaliske kvinner fikk barn med eksmannen

Tilpasningsdyktige

Etter at den somaliske staten kollapset for mer enn 25 år siden, mangler mange somaliske innvandrere grunnleggende utdanning fra hjemlandet.

Men mange unge med somalisk bakgrunn gjør det bra innen utdanning og akademia, viser en Fafo-rapport. Josef er født i Skien og har somaliske foreldre. Han har stor tro på neste generasjons somaliere.

– Alle de rundt meg er ambisiøse mennesker som er gira på å få til ting i livet, sier han.

– Jeg er optimist når jeg ser neste generasjon somaliere. Både når det gjelder ytringsfrihet, likestilling og sysselsetting. Samtidig er jeg opptatt av at foreldrene må i større grad være forbilder. Hvis hele familien din er hjemmeværende kan du som ungdom bare gi opp, sier Aden.

NRK har vært i kontakt med en somalier som har bodd i Norge i snart 30 år. Han har ingen interesse av å få seg jobb. Han får rundt 15.000 i måneden av NAV. Det lever han greit på.

– Norge er det beste landet i verden. NAV er en stor bærebjelke i det norske samfunnet. Både jeg og mange jeg kjenner går på NAV og vi ser på det som paradis på mange måter, sier mannen.

– Norge er nok litt naive, men de var enda mer naive før.

Se andre episode av Trygdekontoret på NRK nett-tv fra mandag klokken 15.00 og på NRK1 22.30!

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters