NRK Meny
Normal

Mener NAV er en sovepute for mange somaliere

I andre episode av Trygdekontoret diskuterer man blant annet hvorfor så få somaliske menn og kvinner er i jobb i Norge. – Hadde NAV fjernet støtten i dag, hadde somaliere klart seg uten problemer i morgen, sier Amal Aden.

Utdrag fra programmet Trygdekontoret

MANGE SOMALIERE PÅ NAV: Fire somaliere diskuterer hvordan gruppen kan integreres bedre og få flere ut i jobb.

Innvandrere fra Somalia har lavest sysselsetting av alle de store innvandrergruppene i Norge: 36 prosent av mennene og 22 prosent av kvinnene er i jobb, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er tema i mandagens episode av Trygdekontoret. Fire somaliere med forskjellig bakgrunn og utgangspunkt diskuterte hvorfor det er slik at så få somaliere er ute i jobb.

– Vi må ikke glemme at de har rømt fra en blodig krig og kommer hit til Norge og får penger uten å jobbe. De har nådd målet sitt. De har et sted å bo og da velger mange å bare bli værende i sofaen, påpeker Ahmed Mahmud Abukar, som jobber som bussjåfør til vanlig.

 • Les også:

Savner psykolog-tilbud

Verdens helseorganisasjon anslår i en rapport fra 2010 at rundt en tredjedel av den somaliske befolkningen hadde psykiske lidelser etter traumer.

– Vår generasjon har ikke opplevd fred før de kom til Norge. De har opplevd krig, elendighet og tap, sier Nafisa Osman, som er barnehageassistent.

– Så fort man kommer hit som asylsøker så bør man få tilbud om psykolog. Noe så enkelt kunne ha hjulpet mange, sier hun.

Allerede i sin første bok «Se oss» fra 2008 skrev forfatter og foredragsholder Amal Aden om trygdemisbruk blant somaliere i Norge.

– Somaliere er tilpasningsdyktige, sier Jones Josef, standupkomiker og tidligere aksjemegler.

– Hadde NAV fjernet støtten i dag, hadde somaliere klart seg uten problemer i morgen, sier Aden.

Les også: 100 somaliske kvinner fikk barn med eksmannen

Tilpasningsdyktige

Etter at den somaliske staten kollapset for mer enn 25 år siden, mangler mange somaliske innvandrere grunnleggende utdanning fra hjemlandet.

Men mange unge med somalisk bakgrunn gjør det bra innen utdanning og akademia, viser en Fafo-rapport. Josef er født i Skien og har somaliske foreldre. Han har stor tro på neste generasjons somaliere.

– Alle de rundt meg er ambisiøse mennesker som er gira på å få til ting i livet, sier han.

– Jeg er optimist når jeg ser neste generasjon somaliere. Både når det gjelder ytringsfrihet, likestilling og sysselsetting. Samtidig er jeg opptatt av at foreldrene må i større grad være forbilder. Hvis hele familien din er hjemmeværende kan du som ungdom bare gi opp, sier Aden.

NRK har vært i kontakt med en somalier som har bodd i Norge i snart 30 år. Han har ingen interesse av å få seg jobb. Han får rundt 15.000 i måneden av NAV. Det lever han greit på.

– Norge er det beste landet i verden. NAV er en stor bærebjelke i det norske samfunnet. Både jeg og mange jeg kjenner går på NAV og vi ser på det som paradis på mange måter, sier mannen.

– Norge er nok litt naive, men de var enda mer naive før.

Se andre episode av Trygdekontoret på NRK nett-tv fra mandag klokken 15.00 og på NRK1 22.30!

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP