Hopp til innhold

100 somaliske kvinner fikk barn med eksmannen

Politiet gikk i går og i dag til aksjon mot flere somaliske barnefamilier som er siktet for grovt trygdebedrageri. – De fleste som mistenkes for å svindle til seg aleneforsørgertillegg er somaliere, sier Nav.

Video Somalisk trygdebedrageri

NRK Dagsrevyen var med da politiet gikk til aksjon mot en barnefamilie i dag tidlig. Foto: Ketil Kern/NRK

Politiet har gått til aksjon mot flere somaliske barnefamilier som er siktet for grovt trygdebedrageri. Hver familie skal ha svindlet staten for 800 000 kroner ved å late som moren er aleneforsørger.

Proforma-skilsmisser

Aksjon mot trygdemisbruk.

Foto: Ketil Kern / NRK

For første gang bekrefter Nav at de kjenner til minst 100 somaliske kvinner som har fått barn med ektemannen - etter de ble skilt.

De Castbergske barnelover vedtatt av Stortinget i 1915. De skulle garantere minsteinntekt for enslige forsørgere. I snitt får aleneforsørgere 15 000 kroner per barn per måned. Systemet er basert på tillit.

Får barn med eksmannen

Det er NAV som har anmeldt familiene. Tidligere har NAV nektet for at de fører bedrageristatistikk på etnisitet. For første gang får vi vite om et mønster mange har fortalt om, men ikke kunne dokumentere

– Vi har statistikk på antall personer som har barn med samme barnefar før og etter samlivsbrudd, og da har vi rundt 100 personer i det somaliske miljøet, sier Magne Fladby, direktør i Nav Kontroll.

Uten at man dermed kan si at alle disse 100 er trygdebedragere. Men NAV finner det spesielt at man får barn med eksmannen.

Video Amal Aden om somalisk trygdemisbruk

Se video: Amal Aden om somalisk trygdemisbruk Foto: Peter von Tangen

Mange født utenfor ekteskap

I tillegg til NAV-tallene har NRK fått tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Det viser seg at nær halvparten av alle somaliske barn her i landet er født utenfor ekteskap. Enten er det stor aksept for alenemødre blant somaliere, eller så forteller statistikken noe om omfanget av trygdemisbruket.

Hver somaliske kvinne i Norge får 3,8 barn. Ingen mottar så mye overgangsstønad som dem.

Til aksjon mot barnefamilier

NRK Dagsrevyen var med da politiet sammen med barnevernet gikk til aksjon mot en familie klokka halv ni om morgenen onsdag.

Proforma-skilsmisser

Flere er pågrepet etter aksjonene.

Foto: Ketil Kern / NRK

På adressen skal det på papiret bare bo en somalisk alenemor med to barn.

Politiet mistenker det bor flere i leiligheten. At også barnefaren bor her, og at familien har svindlet staten for 800 000 kroner i løpet av fem år.

Risikerer seks års fengsel

Etter en halvtime slipper politiet inn, og der er alle sammen. Mor, far og to små barn på fem og seks år. Ekteparet, som har oppgitt til myndighetene at de er skilt, blir pågrepet og risikerer nå seks års fengsel.

Politiet har i går og i dag gått til aksjon mot fire somaliske småbarnsfamilier. Flere er pågrepet. Svindelen skal i hovedsak gjelde overgangsstødnad.

I januar ble det gjennomført en lignende aksjon i Rogaland. Den gang ble 22 personer siktet for bedrageri eller grovt bedrageri etter en todagers aksjon mot trygdemisbruk.

Kjenner systemet godt

Amal Aden

Amal Aden

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Somaliske Amal Aden har i flere år jobbet som tolk. Ifølge Aden har somaliere, allerede før de kommer til Norge, god kjennskap til det norske trygdesystemet og hvordan det kan utnyttes.

- Jeg opplever at folk som sitter i Somalia har mer kunnskap om det norske trygdesystemet enn mange etniske nordmenn, sier Aden til NRK.

Allerede i hennes første bok «Se oss» fra 2008 skrev hun om trygdemisbruk blant somaliere i Norge. Men det er først nå at NAV har offentliggjort tall som tyder på at trygdebedrageri blant Somaliere skjer i stor skala.

- Jeg blir ikke overrasket. Myndighetene blir kanskje overrasket, men jeg blir ikke det, sier Aden til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger