– Rasisme er undertrykt seksualitet

Den omdiskuterte kunstneren Bjarne Melgaard mener rasisme er undertrykt seksuell tiltrekning.

Video 8641ac67-56d0-4956-b134-213d65a21bde.jpg

VIDEO: Kunstner Bjarne Melgaard snakker om sin største kjærlighet: Forloveden Omar Harvey. Fra «Nasjonalgalleriet».

– Rase og sex henger sammen. Jeg tror rasisme er en type seksualitet. Det handler mye om en seksuell misunnelse og en seksuell trussel, sier Bjarne Melgaard.

Kunstner Omar Harvey

Kunstner Omar Harvey er Bjarne Melgaards forlovede.

Foto: NRK

Kunstneren er for tiden aktuell som kurator for samleutstillingen «After Shelley Duvall '72 (Frogs on the High Line)» i galleriet Maccarone i New York, hvor han bor.

Utstillingen viser billedkunst og installasjoner, og omhandler temaer som etnisitet og seksualitet.

– Se på nynazistene, som er helt besatt av andre raser og kulturer. Du er ikke så besatt hvis det ikke er en attraksjon der som du prøver å undertrykke mest mulig, sier Melgaard om forbindelsen mellom rasisme og sex.

Nyforlovet kunstnerpar

Privat er Bjarne Melgaard nyforlovet med Omar Harvey, en svart amerikansk kunstner.

I «Nasjonalgalleriet» på NRK2 i kveld er Melgaard hovedgjest, og snakker ut om kjærligheten til Harvey.

Harveys kunst er representert i utstillingen i Maccarone-galleriet. Melgaards forlovede viser flere verk og lerreter hvor teksten «white dick / black whore» går igjen, og hvor hakekors er et gjengående element.

– Han er en representant for en ny type ung og homoseksuell newyorker. Han er lei det politiske korrekte gnålet, og bruker undertrykkerens språk for å frigjøre seg fra det og gjøre det helt ufarlig, sier Melgaard.

– Jeg tror ikke noen tar skade av å se noe ubehagelig. Jeg tror ikke kunst behøver å handle om å ha det behagelig, fortsetter han.

Se «Nasjonalgalleriet» på NRK2 i kveld kl 21.25.

Omar Harveys kunst

Noe av Bjarne Melgaards forlovede Omar Harveys kunst, fra utstillingen «After Shelley Duvall '72 (Frogs on the High Line)».

Foto: NRK

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • 300 millioner dollar til vaksiner

  Veldedighetskonserten «Vax Live» ble sendt på amerikansk tv lørdag kveld. Målet var å samle inn penger til koronavaksiner i fattige land, samt å spre kunnskap om vaksinene. Målet for innsamlingen ble passert, og i alt 302 millioner dollar kom inn.

  "Vax Live: The Concert to Reunite the World"
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • «Festen etter fasten» vant Gullrute

  NRK-programmet «Festen etter fasten» som feirer avslutningen av fastemåneden ramadan, vant prisen som Årets nyskapning under utdelingen av Gullruten lørdag kveld. Rima Iraki ledet programmet og tok imot prisen.

  Rima Iraki, Festen etter fasten, Gullruten 2021
  Foto: Espen Solli/TV 2 / NTB
 • «Rådebank» vant to priser

  Dramaserien «Rådebank 2» vant prisen for Årets beste dramaserie uner utdelingen av Gullruten i kveld. Serien som går på NRK, handler om rånere fra Bø. Odin Waage som spiller i serien vant pris som Årets beste skuespiller.

  Odin Waage vinner under Gullruten 2021.
  Foto: Espen Solli/TV 2