NRK Meny
Normal

Melgaard godt mottatt i London

Britene får nå møte kunstneren Bjarne Melgaards kunst for første gang. Tegninger, tekstiler, dukker og en videoinnstallasjon stilles ut i Gallery Sketch i London. Utstillingen er et apropos til den forlengede ungdomstiden: "The End of the Professional Teenager", er tittelen.

Av:

Øystein Heggen

/

Tori Skrede

Grafiker og kunstner Halvor Bodin har samarbeidet med Melgaard om animasjoner, film og bilder til det gigantiske multi-kanals videogalleriet. Melgaard har laget en totalopplevelse, mener samarbeidspartneren.

- En viktig del av utstillingen er bilder som er trykket på stoff. De er som malerier, men består av stoff. Han har samarbeidet med lekeavdelingen i et av de større motehusene og laget noe han kaller leketøy - for voksne og for samlere. Dette er en spektakulæropplevelse, sier Bodin.

Har potensiale

Bjarne Melgaard takker nei til å snakke med journalister.

En del arbeider befinner seg også på Pollock-galleriet i nærheten, som er drevet av amerikaneren Steven Pollock. Sjokk-kunstneren Melgaard, av mange forbundet med nihilisme og black metal, er ikke så kjent i Storbritannia, sier han.

- Britene er navlebeskuende, og fokuset er på noen få superkjendiser som Damien Hurst og Tracy Emin. Men Melgaard har potensiale på de britiske øyer, sier Pollock.

Genial

Blant kunstkritikere og kjendiser i galleriet er det begeistring.

- Jeg synes han er genial. Dette er noe av det mest spennende jeg har sett på lang, lang tid, sier Emma Walentine.

Kunstneren selv dukket til slutt opp. Men, sin vane tro, Bjarne Melgaard gir ikke ofte intervjuer.

- Nei takk, jeg har ikke så mye å si om dette, sier han.

Kulturnytt, NRK P2, 10. november 2003

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK