Melgaard godt mottatt i London

Britene får nå møte kunstneren Bjarne Melgaards kunst for første gang. Tegninger, tekstiler, dukker og en videoinnstallasjon stilles ut i Gallery Sketch i London. Utstillingen er et apropos til den forlengede ungdomstiden: "The End of the Professional Teenager", er tittelen.

Av:

Øystein Heggen

/

Tori Skrede

Grafiker og kunstner Halvor Bodin har samarbeidet med Melgaard om animasjoner, film og bilder til det gigantiske multi-kanals videogalleriet. Melgaard har laget en totalopplevelse, mener samarbeidspartneren.

- En viktig del av utstillingen er bilder som er trykket på stoff. De er som malerier, men består av stoff. Han har samarbeidet med lekeavdelingen i et av de større motehusene og laget noe han kaller leketøy - for voksne og for samlere. Dette er en spektakulæropplevelse, sier Bodin.

Har potensiale

Bjarne Melgaard takker nei til å snakke med journalister.

En del arbeider befinner seg også på Pollock-galleriet i nærheten, som er drevet av amerikaneren Steven Pollock. Sjokk-kunstneren Melgaard, av mange forbundet med nihilisme og black metal, er ikke så kjent i Storbritannia, sier han.

- Britene er navlebeskuende, og fokuset er på noen få superkjendiser som Damien Hurst og Tracy Emin. Men Melgaard har potensiale på de britiske øyer, sier Pollock.

Genial

Blant kunstkritikere og kjendiser i galleriet er det begeistring.

- Jeg synes han er genial. Dette er noe av det mest spennende jeg har sett på lang, lang tid, sier Emma Walentine.

Kunstneren selv dukket til slutt opp. Men, sin vane tro, Bjarne Melgaard gir ikke ofte intervjuer.

- Nei takk, jeg har ikke så mye å si om dette, sier han.

Kulturnytt, NRK P2, 10. november 2003

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC