Melgaard godt mottatt i London

Britene får nå møte kunstneren Bjarne Melgaards kunst for første gang. Tegninger, tekstiler, dukker og en videoinnstallasjon stilles ut i Gallery Sketch i London. Utstillingen er et apropos til den forlengede ungdomstiden: "The End of the Professional Teenager", er tittelen.

Av:

Øystein Heggen

/

Tori Skrede

Grafiker og kunstner Halvor Bodin har samarbeidet med Melgaard om animasjoner, film og bilder til det gigantiske multi-kanals videogalleriet. Melgaard har laget en totalopplevelse, mener samarbeidspartneren.

- En viktig del av utstillingen er bilder som er trykket på stoff. De er som malerier, men består av stoff. Han har samarbeidet med lekeavdelingen i et av de større motehusene og laget noe han kaller leketøy - for voksne og for samlere. Dette er en spektakulæropplevelse, sier Bodin.

Har potensiale

Bjarne Melgaard takker nei til å snakke med journalister.

En del arbeider befinner seg også på Pollock-galleriet i nærheten, som er drevet av amerikaneren Steven Pollock. Sjokk-kunstneren Melgaard, av mange forbundet med nihilisme og black metal, er ikke så kjent i Storbritannia, sier han.

- Britene er navlebeskuende, og fokuset er på noen få superkjendiser som Damien Hurst og Tracy Emin. Men Melgaard har potensiale på de britiske øyer, sier Pollock.

Genial

Blant kunstkritikere og kjendiser i galleriet er det begeistring.

- Jeg synes han er genial. Dette er noe av det mest spennende jeg har sett på lang, lang tid, sier Emma Walentine.

Kunstneren selv dukket til slutt opp. Men, sin vane tro, Bjarne Melgaard gir ikke ofte intervjuer.

- Nei takk, jeg har ikke så mye å si om dette, sier han.

Kulturnytt, NRK P2, 10. november 2003

Kulturstrøm

 • Alicia Keys blir årets Grammys-vert

  Den amerikanske soulartisten skal lose publikum og artister gjennom den 61. utdelingen av den prestisjefylte amerikanske Grammy-prisen. Hos musikkmagasinet NME kan man se video der Keys får telefonen om at hun er valgt til å lede seremonien i Los Angeles 10. februar. Keys har selv 15 Grammy-priser på peishylla hjemme.

  Laster Twitter-innhold
 • Drapet som endret verden

  Mordet på Rosa Luxemburg la veien åpen for både Hitler og Stalin, hevder Mímir Kristjánsson og Ellen Engelstad. De har sammen skrevet en ny biografi om den polsk-tyske revolusjonære politikeren. Det er i dag 100 år siden Luxemburg ble drept av høyreorienterte paramilitære. Hør forfatterne snakke om Rosa Luxemburgs historiske og aktuelle betydning i Studio 2.

  Forfatterne Mímir Kristjánsson (t.v.) og Ellen Engelstad
 • Tar Totos Africa til Afrika

  Totos 80-talls hit Africa gjaller nå utover den namibiske ørkenen, forteller BBC. Kunstneren Max Siedentopf har satt opp 6 høyttalere på pidestaller knyttet til en Mp3-spiller med kun denne ene sangen på, som går i loop. Spilleren er solcelledrevet, så den kan holde på til evig tid. Den namibiske kunstneren ville hylle den amerikanske monsterhit'en ved å bringe Africa til Afrika.

  Kunstverket Toto forever av Max Siedentopf i den namibiske ørkenen
  Foto: Max Siedentopf