Hopp til innhold

Medieombud mot nakenbilder?

Hvem skal hjelpe enkeltpersoner som oppdager sjikane eller krenkende bilder av seg selv på nettet?

Naken mann
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Hør Kurer 115: Medieombud mot nakenbilder?

Kulturminister Trond Giske har kasta ut en idé om et medieombud, og Kurers mediepratere diskuterer forslaget.

Denne ukas mediepratere er Tanja Storsul, førsteamanuensis ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Gunnar Flikke, tidligere sjefredaktør i Adresseavisen og medlem i personvernkommisjonen og Per Arne Kalbakk, direktør den nye Marienlystdivisjonen i NRK.

Han opphevet sensuren

I serien om personligheter fra norsk mediehistorie blir vi kjent med Johann Friedrich Struensee (1737-1772).

Det er Kurers mediehistoriker Henrik G. Bastiansen, som til daglig er forsker ved avdeling for mediefag ved Høgskolen i Volda, som gir oss historien om mannen som opphevet sensuren.

Krav om ”produktkontroll”

Ukas arkivklipp er hentet fra 1974. Kurers mediepratere snakker i denne sendinga om Giskes forslag om medieombud. Også i 1974 ble det fremma forslag om statlig kontroll av pressen.

I radioprogrammet med den snurrige tittelen "Det er sant, det står jo i avisa" snakket Giskes partifelle Osmund Faremo om at noen burde drive såkalt "produktkontroll" av journalistikken.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor