NRK Meny
Normal

Medieombud mot nakenbilder?

Hvem skal hjelpe enkeltpersoner som oppdager sjikane eller krenkende bilder av seg selv på nettet?

Naken mann
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Hør Kurer 115: Medieombud mot nakenbilder?

Kulturminister Trond Giske har kasta ut en idé om et medieombud, og Kurers mediepratere diskuterer forslaget.

Denne ukas mediepratere er Tanja Storsul, førsteamanuensis ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Gunnar Flikke, tidligere sjefredaktør i Adresseavisen og medlem i personvernkommisjonen og Per Arne Kalbakk, direktør den nye Marienlystdivisjonen i NRK.

Han opphevet sensuren

I serien om personligheter fra norsk mediehistorie blir vi kjent med Johann Friedrich Struensee (1737-1772).

Det er Kurers mediehistoriker Henrik G. Bastiansen, som til daglig er forsker ved avdeling for mediefag ved Høgskolen i Volda, som gir oss historien om mannen som opphevet sensuren.

Krav om ”produktkontroll”

Ukas arkivklipp er hentet fra 1974. Kurers mediepratere snakker i denne sendinga om Giskes forslag om medieombud. Også i 1974 ble det fremma forslag om statlig kontroll av pressen.

I radioprogrammet med den snurrige tittelen "Det er sant, det står jo i avisa" snakket Giskes partifelle Osmund Faremo om at noen burde drive såkalt "produktkontroll" av journalistikken.

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag