Hopp til innhold

- Jeg tror filmen har en sjanse

En av USAs mektigste filmimportører er ikke i tvil. Filmen om Max Manus kan gjøre det stort i USA.

Aksel Hennie i "Max Manus".
Foto: Foto/Copyright: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

- Jeg tror filmen har en sjanse – filmen er godt laget og hovedskuespilleren egner seg godt til stjerne, sier Michael Barker, grunnleggeren av Sony Pictures Classics.

Barker, som for tiden er tilstede under Filmfestivalen i Haugesund, vurderer å kjøpe rettighetene til å vise «Max Manus» på amerikanske kinoer.

Kun en norsk film

Så langt er det bare Bent Hamers «O'Horten» som er blitt kjøpt opp av det mektige selskapet. Filmen er så langt sett av flere amerikanere enn nordmenn.

– Et slikt selskap går tungt inn for oppgaven for de filmene de velger ut, sier produsenten for filmen, Sveinung Golimo.

I tillegg til Sony, skal filmens salgsagenter også være i kontakt med flere interesserter. Golimo håper å ha en amerikansk distributør på plass før filmen vises på filmfestivalen i Toronto i midten av september.

Det er vanskelig å få vist europeisk film i USA. En eventuell avtale med Sony Picture Classics vil bety mye for «Max Manus», ifølge utenlandsansvarlig i Norsk filminstutt, Stine Oppegaard.

– Det er det beste som kan skje. Da har du et stort marked for filmen, de gjør en god jobb og har et veldig bra rykte.

Oppegaard sier de er fornøyd med at «O'Horten» er under Sonys vinger, og at «Reprise» i sin tid ble kjøpt opp av Miramax.

Ny energi

Michael Barker mener den internasjonale filmbransjen ser en ny bølge av gode skandinaviske filmer, en trend som visstnok startet med nettopp «Reprise» av Joachim Trier i 2006.

– Det føles som en ny energi, som om noe nytt er skjedd. Så forhåpentligvis bygger man videre på dette i nye filmer.

Nå håper altså Barker å finne flere filmer som har et nordisk særpreg.

Phillip og Erik er på Huk i Oslo

TRENDSTARTER: «Reprise» av Joachim Trier.

Foto: Columbia TriStar Nordisk

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters