Måtte kunne 3 600 poststeder

Søndagens Sølvsuper-gjest i P1 har tjent sin arbeidsgiver Posten i 52 år. I november ble han pensjonist. Da hadde Arne Woll rundet 70 år.

Tidligere postmann Arne Woll
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Har dere soktail og love?

Arne Woll minnes da han som 17-åring for 53 år siden hadde sommerjobb som postmann om bord på lokalbåtene i Lofoten. Hans jobb var å sortere posten slik at den lå klar til å bli hentet ved neste anløp. Den gangen var også Posten bladkommisjonær - og da postmannen var gått i land kom det ofte en håndfull mannfolk om bord. Noen av dem så seg forsiktig omkring før de nesten hvisket frem spørsmålet!

Søndagens Sølvsuper-gjest i P1 har tjent sin arbeidsgiver Posten i 52 år. I november ble han pensjonist. Da hadde Arne Woll rundet 70 år.

To generasjoner postmenn

– Mentalt sett kommer jeg nok aldri til å slutte i Posten, sier bl.a. Arne Woll i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw. Woll er født i Svolvær, der hans far arbeidet i Posten og hadde tjenestebolig i etasjen over.

– Min far pushet nok på meg for at jeg skulle gå i hans fotspor. Husk: I den tiden var det viktig å ha en arbeidsplass som ble regnet som meget sikker og i tillegg hadde gode sosiale ordninger for de ansatte.

I 100 år

Far og sønn Woll har til sammen tilbrakt 100 år i Posten. Faren trådte tilbake etter 48 års tjeneste, sønnen Arne etter 52 år. Fremdeles merker også Posten juletravelheten, som også i dag kan medføre en del overtidstimer for de ansatte.

– Da jeg var ung var det slik at den som jobbet mindre enn 30 timer overtid før jul, den var ikke noen skikkelig postmann, minnes Woll som også husker tiden fra Postskolen. Den gang var det i Norge 3 600 poststeder og disse måtte man kunne!

Heder fra Kongen

Tidligere postmann Arne Woll

Arne Woll med det synlige beviset på sin innsats for postvesenet gjennom 52 år.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

I sine 52 år i Postverket har søndagens Sølvsuper-gjest hatt mange store oppgaver. Han var sentral da Posten i 1985 inngikk sponsoravtalen med håndballjentene, fakkelstafetten til Lillehammer-OL og flyttingen av postmuséet til Lillehammer står også på hans prosjektliste. For sitt arbeid i og for Posten ble han i for kort tid siden tildelt Kongens Fortjenestemedalje i sølv.

For en stor og landsdekkende arbeidsplass som har utviklet seg å være en forvaltningsbedrift til å være en kommersiell bedrift, har det i Posten vært mange og omfattende omstillinger. På mange måter også til det bedre, mener Woll.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 20. desember kl 07.03

Kulturstrøm

 • Jesus-portrett blir musikal

  Historia til verdas dyraste måleri, «Salvator Mundi», blir Broadway-musikal, skriv CNN. Jesus-portrettet, som vart malt av Leonardo da Vinci rundt år 1500, var borte i fleire hundre år. I 2017 vart det selt for over 450 millionar dollar på auksjon.

  Salvator Mundi av Leonardo da Vinci.
  Foto: TOLGA AKMEN / AFP
 • «Nordlys»-serien blir film

  Nordisk film har kjøpt rettighetene til Malin Falchs tegneseriebøker i Nordlys-serien, melder VG. Serien handler om jenta Sonja som drar på en reise inn i en verden av norsk folklore og fantasivesener. De tre første bøkene har alle ligget i flere uker i topp på bestselgerlistene. Filmen er tenkt som animasjonsfilm.

  Bilde til bruk i anmeldelsen av Malin Falchs "Kråkesøstrene", som er tredje bok i serien "Nordlys"
  Foto: Malin Falch / Egmont Kids