Hopp til innhold

Matt Damon til Norge for å krympes

Sideways- og Nebraska-regissør Alexander Payne har fått med seg Bourne-stjerne Matt Damon på «Downsizing». Filmen blir en fremtidssatire med handling lagt til Norge, der mennesker lar seg krympe i jakten på et bedre liv.

Alexander Payne og Matt Damon

KLAR FOR NORGE: Regissør Alexander Payne (t.v.) og skuespiller Matt Damon skal ifølge bransjemedier være klare for filminnspilling med handling lagt til Norge.

Foto: Eric Gaillard/Kevin Lamarque / Reuters

Det er bransjenettstedet Deadline Hollywood som melder at Payne er klar for å gå i gang med prosjektet, som har ligget på vent i flere år.

Les også: Bruce Dern: Payne er den beste

Har ligget på is siden Sideways

Payne skrev manuset sammen med Sideways-medforfatter Jim Taylor allerede for mange år siden, men på grunn av tekniske begrensninger har Payne ikke vært klar for å gi seg i kast med filmen før nå.

Bransjebloggen The Playlist forteller videre at deler av handlingen i filmen er lagt til Norge i nær fremtid, der «hippieaktige skandinaviske forskere» har funnet en metode for å krympe mennesker til en åttendedel av sin opprinnelige størrelse for å redusere menneskehetens miljømessige fotavtrykk.

«Småfolket» blir flyttet inn i egne, Disneyland-aktige miniatyrbyer beskyttet av netting for å holde insekter og dyr ute. Mens det for amerikanerne er valgfritt å krympes, prøver europeiske myndigheter å krympe 40 prosent av befolkningen med tvang.

Utskiftninger på rollelista

Forrige gang filmen var nær ved å realiseres, var det med Paul Giamatti (Sideways), Sacha Baron Cohen (Borat) og Meryl Streep med på laget.

Den gangen avslørte Payne overfor Filmpolitiet at han jobbet med et prosjekt knyttet til Norge, men var ellers sparsom med detaljene. Det er usikkert om det fortsatt er planlagt å spille inn scener på norsk jord.

Det er uklart hvem som blir Damons medspillere når prosjektet nå gjenoppstår fra dvalen.

Ifølge Deadline innebærer planene at Damon må takke nei til storfilmen The Great Wall og regissør Zhang Yimou (Hero, Flyvende dolker).

Han blir likevel å se i sin fjerde Bourne-film i 2016, og i Ridley Scotts The Martian i 2015.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.