Matnyttige mekketips

I dag er det færre og færre som skrur bil, men det finnes noen ting som er enklere å fikse enn du tror. DumDum-Prepple har noen gode råd.

Preple, DumDum Boys, Øya, 2006
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Du forbinder kanskje kanelpulver først og fremst med julen og mandeljakt, men har du lekkasje i radiatoren kan det faktisk hjelpe med å tette.

Hør DumDum-Prepples fantastiske mekketips.

Ta en halv banan

Jan Erik Larssen

En banan er også velegnet til å måle eksospottestørrelse.

Foto: Bjørnar Fjeldvær / NRK

En annen god lekkasjestopper er et såpestykke, så ved en bensinlekkasje kan det hjelpe å stikke ned på din lokale sjappe og kjøpe et såpestykke.

Har du ulyder fra kardangen kan du ta en halv banan og noen oppklippede biter og putte rett i diffen, slik at du får mindre ulyder fra kardangen, i tillegg kan du blande inn litt sagflis og litt olje.

En eldre bil med forgasser som harker og soter kan ha godt av en Farris-kur. Du heller rett og slett Farris rett opp i forgasseren mens du gasser litt. Med litt flaks hjelper det, men heller du på for mye risikerer du å ødelegge hele motoren.

Etterpå må du ut på motorveien og gasse litt, og strengt tatt gjør vann akkurat samme nytten som Farris, men Farris-kur høres mye bedre ut.

Kulturstrøm

 • Blir Artist in Residence

  John Zorn (67) blir Artist in Residence på Moldejazz neste år. Det seier festivalsjef Mariann Bjørnelv til rbnett.no. Den amerikanske multiinstrumentalisten og komponisten har vore på jazzfestivalen tre gonger før. Festivalen ønsker også å få verdsstjerna John Legend tilbake til utescena på Romsdalsmuseet.

  John Zorn
  Foto: Pressebilde
 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

Flere kulturnyheter