Matnyttige mekketips

I dag er det færre og færre som skrur bil, men det finnes noen ting som er enklere å fikse enn du tror. DumDum-Prepple har noen gode råd.

Preple, DumDum Boys, Øya, 2006
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Du forbinder kanskje kanelpulver først og fremst med julen og mandeljakt, men har du lekkasje i radiatoren kan det faktisk hjelpe med å tette.

Hør DumDum-Prepples fantastiske mekketips.

Ta en halv banan

Jan Erik Larssen

En banan er også velegnet til å måle eksospottestørrelse.

Foto: Bjørnar Fjeldvær / NRK

En annen god lekkasjestopper er et såpestykke, så ved en bensinlekkasje kan det hjelpe å stikke ned på din lokale sjappe og kjøpe et såpestykke.

Har du ulyder fra kardangen kan du ta en halv banan og noen oppklippede biter og putte rett i diffen, slik at du får mindre ulyder fra kardangen, i tillegg kan du blande inn litt sagflis og litt olje.

En eldre bil med forgasser som harker og soter kan ha godt av en Farris-kur. Du heller rett og slett Farris rett opp i forgasseren mens du gasser litt. Med litt flaks hjelper det, men heller du på for mye risikerer du å ødelegge hele motoren.

Etterpå må du ut på motorveien og gasse litt, og strengt tatt gjør vann akkurat samme nytten som Farris, men Farris-kur høres mye bedre ut.

Kulturstrøm

  • – Mer politisk bokmesse enn før

    Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

    Bokmessen i Frankfurt
    Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters