Hopp til innhold

Månelanding med Pink Floyd

Pink Floyd-gitarist David Gilmour ble nylig spurt om hva han gjorde da Apollo 11 reiste fra Jorden til Månen for 40 år siden. Svaret var at han satte musikk til landingen - og her er musikken.

Pink Floyd

David Gilmour og Roger Waters sammen på scenen.

Foto: PAUL BARKER / AFP

Gilmour ble spurt av den britiske avisen the Guardian da han stolt kunne svare at han var i studioet til BBC, og at Pink Floyd jammet til landingen.

Vitenskapsmenn mot rockere

- Det var direktesendt, og det var en gruppe vitenskapsmenn på den ene siden av studioet, mens vi sto på den andre siden. Jeg var 23 år gammel, fortalte Gilmour til avisen.

Han la til at TV-programmene var litt «løsere» i formen på den tiden, og at dersom en produsent ønsket det, kunne han på innfall finne på ting som ikke var så vanlig å ha med i kveldsprogrammene.

Derfor fikk bandet sjansen til å legge musikk direkte til månelandingen da den skjedde. Det atmosfæriske verket fikk navnet «Moonhead».

- Jeg har aldri hørt opptaket siden, fortalte Gilmour til the Guardian i begynnelsen av juli.

Fant «Moonhead» på nettet

To uker senere hadde Gilmour fått sjansen til å høre verket, og han la det ut på bloggsiden sin:

Innlegget på Gilmours blogg er laget av en fan som har brukt et bootleg-opptak av originalsangen sammen med TV-bilder av astronauter fra en senere måneferd.

TV-bildene som brukes i videoen er trolig fra Apollo 17-ferden, som landet på Månen i desember 1972. Eugene Cernan og Harrison Schmitt fra denne ferden er de foreløpig siste menneskene som har vært på Månen.

- Det står faktisk folk på Månen akkurat nå

- Jeg husker også at jeg sto i leiligheten min i London, stirret opp mot månen og tenkte: «Det står faktisk folk på Månen akkurat nå», fortalte Gilmour til the Guardian.

DARK SIDE OF THE MOON - PINK FLOYD

Pink Floyds LP Dark Side of the Moon fra 1973.

Han ble med i Pink Floyd omtrent 18 måneder før månelandingen, da han tok over for den stadig mer uberegnelige Syd Barrett - som selv lagde musikk for mennesker som hadde antennene stilt inn mot verdensrommet.

- Det var fantastisk å tenke på at vi sto der og fant opp et musikkstykke mens astronautene gikk på Månen. Det virker lite sannsynlig at noe slikt kan skje på TV i dag, sa Gilmour til avisen.

Pink Floyds siste romreise

Han tror likevel ikke at månejammen påvirket retningen bandet gikk med musikken sin. Ifølge Gilmour var Pink Floyds tekstforfatter på den tiden, Roger Waters, mer og mer interessert i å utforske menneskets indre dybder, snarere enn universets ytre grenser.

Månelandingen og «Moonhead» ble dermed Pink Floyds siste reise ut i verdensrommet.

- Men jeg har aldri glemt «Moonhead», fortalte Gilmour.

Det er kanskje ikke så lett å glemme hvor han var akkurat den kvelden, da Pink Floyd fremførte verket klokken 10 på kvelden den 20. juli 1969.

Pink Floyd

Richard Wright, David Gilmour og Nick Mason fra Pink Floyd. Dette bildet er fra turneen der bandet spilte hele LP-en Dark Side of the Moon.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters