Hopp til innhold

Mamma, advokat og poet - Hva er hemmeligheten?

Karl Ove Knausgård er far og forfatter. Cathrine Grøndahl er både mor, forfatter og i full jobb som advokat. Men hvor tar hun all skrive-energien sin fra?

Cathrine Grøndahl

Cathrine Grøndahl

Foto: Mona Vetrhus / NRK

Et eller annet sted må den energiske skribenten hente all energien fra. Bli med Mona Vetrhus i Diktafon når hun sjekker hva slags vitaminer som skjuler seg i Cathrine Grøndahls kjøkken.

Mellom bleieskift og matsøl, våkenetter og advokatjobb, skriver Cathrine Grøndahl dikt.

- Hvordan får du tid til alt?

- Jeg gjør ikke alt sammen samtidig. Jeg har vært advokat, og skrevet helt adskilt. Så jeg får det egentlig ikke til, jeg heller, sier Catrine Grøndahl til Diktafon.

Grøndahl har skrevet seks diktbøker, og har fått strålende kritikker. Den siste boken hennes, "Jeg satte mitt håp til verden" handler om den moderne morsrollen.

- Tar du en Knausgård og stikker av litt?

- Jeg gjorde det for å få skrevet denne boken. Jeg har hyret inn dagmammaer. Så jeg kjenner meg litt igjen i hvordan han prøver å bli kvitt barnet for å få skrevet. Så det er litt parallelle prosjekter dette her; at man sitter og vil skrive, og samtidig er langt fra dette språket når man tumler rundt i barnetilværelsen, sier Cathrine Grøndahl.

Om de nære ting

Cathrine Grøndahl

Cathrine Grøndahl har gitt ut en rekke diktsamlinger.

Foto: Mona Vetrhus / NRK

Hun sier hun i motsetning til fremmedfølelsen som finnes i mye moderne litteratur, liker å skrive om det nære som skjer her og nå. Men hun er også opptatt av de store samfunnsproblemene - noe som gjenspeiles i advokatjobben.

- Jeg tror det er gjennnomgående i mange av diktene mine at jeg finner en mening i tilværelsen, og at jeg reagerer på den livsholdningen hvor man leter etter mening et annet sted - noe som er typisk for moderne poesi og litteratur.

Grøndahl legger også vekt på at hennes bok, i motsetning til tittelen ”Min kamp”, heter "Jeg satte mitt håp til verden".

- Knausgårds kamp er gjennomsyret av en fremmedfølelse mot det sosiale. Men det er ikke en livsfølelse som jeg deler. Han kalte jo sin bok "Min kamp" - et imponerende prosjekt som setter i gang masse følelser. Min tittel er derimot "Jeg satte mitt håp til verden". Det er kanskje et litt annet livssyn som gjennomsyrer de diktene, sier hun.

Kulturstrøm

  • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

    En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

    Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

    Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

    Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

    Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

    (NTB)

    «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
    Foto: AP
  • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

    Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

    Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.