Hopp til innhold

Mamma, advokat og poet - Hva er hemmeligheten?

Karl Ove Knausgård er far og forfatter. Cathrine Grøndahl er både mor, forfatter og i full jobb som advokat. Men hvor tar hun all skrive-energien sin fra?

Cathrine Grøndahl

Cathrine Grøndahl

Foto: Mona Vetrhus / NRK

Et eller annet sted må den energiske skribenten hente all energien fra. Bli med Mona Vetrhus i Diktafon når hun sjekker hva slags vitaminer som skjuler seg i Cathrine Grøndahls kjøkken.

Mellom bleieskift og matsøl, våkenetter og advokatjobb, skriver Cathrine Grøndahl dikt.

- Hvordan får du tid til alt?

- Jeg gjør ikke alt sammen samtidig. Jeg har vært advokat, og skrevet helt adskilt. Så jeg får det egentlig ikke til, jeg heller, sier Catrine Grøndahl til Diktafon.

Grøndahl har skrevet seks diktbøker, og har fått strålende kritikker. Den siste boken hennes, "Jeg satte mitt håp til verden" handler om den moderne morsrollen.

- Tar du en Knausgård og stikker av litt?

- Jeg gjorde det for å få skrevet denne boken. Jeg har hyret inn dagmammaer. Så jeg kjenner meg litt igjen i hvordan han prøver å bli kvitt barnet for å få skrevet. Så det er litt parallelle prosjekter dette her; at man sitter og vil skrive, og samtidig er langt fra dette språket når man tumler rundt i barnetilværelsen, sier Cathrine Grøndahl.

Om de nære ting

Cathrine Grøndahl

Cathrine Grøndahl har gitt ut en rekke diktsamlinger.

Foto: Mona Vetrhus / NRK

Hun sier hun i motsetning til fremmedfølelsen som finnes i mye moderne litteratur, liker å skrive om det nære som skjer her og nå. Men hun er også opptatt av de store samfunnsproblemene - noe som gjenspeiles i advokatjobben.

- Jeg tror det er gjennnomgående i mange av diktene mine at jeg finner en mening i tilværelsen, og at jeg reagerer på den livsholdningen hvor man leter etter mening et annet sted - noe som er typisk for moderne poesi og litteratur.

Grøndahl legger også vekt på at hennes bok, i motsetning til tittelen ”Min kamp”, heter "Jeg satte mitt håp til verden".

- Knausgårds kamp er gjennomsyret av en fremmedfølelse mot det sosiale. Men det er ikke en livsfølelse som jeg deler. Han kalte jo sin bok "Min kamp" - et imponerende prosjekt som setter i gang masse følelser. Min tittel er derimot "Jeg satte mitt håp til verden". Det er kanskje et litt annet livssyn som gjennomsyrer de diktene, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters