Madonna halvveis til 100

Madonna fyller 50 år til helgen. Men er mer produktiv enn noensinne.

Madonna

Madonna er en usedvanlig sprek 50-åring, etter å ha kjørt beintøft på trening.

Foto: Evan Agostini / AP

Madonna

Madonna er en motemessig kameleon akkurat som hun er det musikalsk. Her er hun tekkelig antrukket i silkebluse med sløyfe.

Foto: Matt Sayles / AP
Madonna

På scenen fremstår Madonna gjerne som en dominatrix – her med pisk på 2006-turneen. Snart legger hun ut på ny verdensturné.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AP
Madonna

Blant moteskaperne som har skapt klær spesielt til Madonna er Jean-Paul Gaultier på nittitallet. Her Madonna under sin Blonde Ambition-turné på Wembley Stadion i London i 1990.

Foto: AP
Madonna

Den unge Madonna: Her fotografert i 1984 under MTVs videoprisutdeling, der hun fremførte det som senere regnes som en av hennes største hitlåter – «Like A Virgin» – for første gang offentlig. Det skapte stort oppstyr.

Foto: AP

16. august 1958 kom lille Madonna Louise Ciccone til verden i Bay City i Michigan. Der hun vokste opp i en småby i det amerikanske Midtvesten, la hun planen om å komme seg bort fra landsbygda ved hjelp av dans.

Ny verdensturné

Det kan man trygt si popdronningen har lyktes i. Og dagens popikon nekter å la alderen være til hinder for seg, og legger like gjerne ut på verdensturné 23. august – der forhåndstips rundt låtvalget indikerer at det blir Madonnas egen hitparade.

For jubilanten viser ingen tegn til å trappe ned. Tidligere i år forlot hun plateselskapet Warner Brothers etter 25 års samarbeid. En 10-årsavtale verdt 120 millioner dollar ble signert med Live Nation Artists, og Madonna ble dermed første artist på det nye selskapet.

Inn i Hall of Fame

I mars ble hun tatt inn i Rock and roll Hall of Fame sammen med blant annet Leonard Cohen og John Mellencamp. Og tidligere i år ga hun ut sitt 11. album, som gikk til topps på salgslistene i hele 37 land, ifølge AFP.

«I Am Because We Are», en dokumentar om aidsofrene i Malawi skrev og produserte hun. Filmen «Filth and Wisdom» som ble vist på filmfestivalen i Berlin, regisserte hun. Å jobbe med film har hun fått smaken på, det på tross av at flere av dem regnes som solide kalkuner.

Vil mer film

– Jeg vil gjerne lage flere filmer, fortalte hun til pressen etter en visning av sin dokumentar under filmfestivalen i Cannes:

– Jeg elsker dokumentarer. Jeg lager gjerne flere, da med fokus på barn og andre deler av verden.

Dokumentaren ble regissert av Nathan Rissman, en tidligere gartner av Madonna. Det ble stor ståhei da hun sammen med ektemann Guy Ritchie adopterte et barn fra nettopp Malawi året før, lille David Banda, som ble tredjemann i søskenflokken som fra før inkluderer Lourdes (snart 12) og Rocco (8).

Ingen demper

I månedene som har ledet opp til 50-årsdagen har det versert rykter om at ekteskapet synger på siste verset. Stjernens bror Christopher helte bensin på bålet da han i sine memoarer påsto at Madonna ikke var i stand til å elske sin mann like mye som seg selv og sin karriere.

Det spørs om dette legger noen demper på feiring for en tykkhudet artist som har hatt et av sine mest produktive år i sin karriere hittil.

Madonnas største sies å være evnen hennes til å kaste seg på den musikalske trenden som akkurat der og da er på vei til å bli mainstream – og tidlig nok til å nå frem i tide, før det bryter frem.

Kameleon

Også når det gjelder sitt eget utseende, viser hun kameleontendensene:

På scenen er hun svart- og lærkledd dominatrix eller blond vamp, før hun privat kan dukke opp som herskapelig britisk frue med perlekjede og cardigan eller som barnebokforfatter iført yndig, blomstret kjole. Moteskapere som har skapt klær spesielt for henne inkluderer Jean-Paul Gaultier (de spisse bh-ene), Dolce & Gabbana og Stella McCartney.

Kulturstrøm

  • Fullførte sin avdøde venns film

    Sturla Brandth Grøvlen tok over den dokumentariske kunstfilmen «Last and First Men». Filmen vises i sideprogrammet Berlinale Special, under Filmfestivalen i Berlin. – For meg er det en veldig emosjonell opplevelse, sier han til Filmpolitiet.

    Sturla Brandth Grøvlen
    Foto: Jon Olav Nesvold / Jon Olav Nesvold