Hopp til innhold

Må skrive under for å opptre

Utenlandske artister som vil opptre i Kina må skrive under på at kunsten deres ikke skal bidra til opptøyer.

Fotocollage

Bjørk skapte rabaler i Kina da hun under en konsert ropte 'Tibet, Tibet'. (Fotocollage)

Foto: ADEK BERRY / AFP

Kinesiske myndigheter krever at alle utenlandske artister som vil opptre i Kina, må skrive under på kontrakter hvor de forsvarer staten Kina som én nasjon, og avstår fra all aktivitet som kan føre til nasjonale konflikter.

Mariann Thomassen

Mariann Thomassen fra Surferosa

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Harald Bøckman

Harald Bøckman, Kinaekspert

Foto: Picasa 2.0

- Opp til hver enkelt artist

Marie Korpe, leder for den internasjonale ytringsfrihetsorganisasjonen for musikere, Freemuse, synes dette er en trist utvikling.

- Det blir opp til hver enkelt artist å velge å skrive under eller ikke, men skal de inn i Kina for å opptre, er de tvunget til å skrive under. Det blir spennende å se om det er noen som skriver under og deretter våger å sette spørsmål ved systemet eller urettferdigheter i Kina. Men jeg vet ikke om det er noen som er så modige, sier Korpe.

Kan bli nektet innreise

Via en anonym kilde i den kinesiske musikkindustrien, har Kulturnytt fått tilgang til de to nye paragrafene utenlandske artister må skrive under på om de vil opptre i Kina. Alle kunstnere må forsvare Kinas enhet som nasjon, og avstå fra all oppførsel som kan true kinas suverenitet og føre til nasjonale opptøyer. Dette betyr at artister som forsvarer Tibets rett til en egen stat vil risikere å bli straffet for sine meninger eller nektet innreise.

Les mer: Langt å gå for ytringsfrihet i Kina

I følge statsviter Harald Bøckman, er forskriftene lagt ut i enda sterkere ordlyd på det kinesiske kulturdepartementets hjemmesider. Der står det blant annet at man vil nekte utenlandske artister, inkludert de som kommer fra Hong Kong og Macau innreise hvis de har til hensikt å skade Kinas suverenitet.

- Jeg grøsser på ryggen

Mariann Thommesen i den norske popgruppen Surferosa spilte i Kina i vår, men er i tvil om bandet kunne gjort det samme i dag.

- Dette er en krenkelse av ytringsfriheten. Jeg grøsser på ryggen med tanke på dette. Vi hadde en super opplevelse i Kina, men vet ikke om vi hadde reist ned i nå, med de nye reglene, sier Thommesen.

- Myndighetene har panikk

Harald Bøckman, statsviter ved Universitetet i Oslo, sier til Kulturnytt at dette kommer nå fordi myndighetene begynner å få panikk. Men han mener dette er mer dramatisk for oss enn for kineserne.

Les mer: Fra kollektiv til individ
Les mer: Det nye Kina

- Kineserne selv er vant til at myndighetene strammer inn grepet, for deretter å gi friere tøyler. Dette går i sykluser. Kina er fortsatt et kontrollsamfunn, understreker Bøckmann som selv nylig ble nektet innreisevisum til Kina.

Den anonyme kilden i den kinesiske musikkindustrien sier til Kulturnytt at kontraktene kommer som en følge av at de vil at artistene skal ta ansvar for sine handlinger. Etter Bjørk-konserten i mars fikk arrangørene inndratt lisensen for å arrangere konserter de neste to årene.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag
 • VG utsatt for dataangrep

  VG bekrefter at de har tekniske problemer.

  – Vi har allerede meldt på forsiden vår at vi opplever noen tekniske problemer på VG.no

  – Jeg har nå fått bekreftet at dette skyldes et tjenestenekt-angrep, altså at vi plutselig får store mengder trafikk på én gang, som vedvarer. Dermed kan det forekomme at vanlige brukere ikke får tilgang som normalt til VG på grunn av overbelastning. Vi jobber på spreng med å håndtere dette så det i minst mulig grad skal ramme våre brukere, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne i VG.

  – Vi opplever tekniske problemer, som har ført til at VG har vært ustabilt i cirka et kvarter. Vi jobber på spreng for å finne ut av dette. Vi beklager ulempene dette medfører til alle våre brukere, sier utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, til NRK.