NRK Meny
Normal

Må skrive under for å opptre

Utenlandske artister som vil opptre i Kina må skrive under på at kunsten deres ikke skal bidra til opptøyer.

Fotocollage

Bjørk skapte rabaler i Kina da hun under en konsert ropte 'Tibet, Tibet'. (Fotocollage)

Foto: ADEK BERRY / AFP

Kinesiske myndigheter krever at alle utenlandske artister som vil opptre i Kina, må skrive under på kontrakter hvor de forsvarer staten Kina som én nasjon, og avstår fra all aktivitet som kan føre til nasjonale konflikter.

Mariann Thomassen

Mariann Thomassen fra Surferosa

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Harald Bøckman

Harald Bøckman, Kinaekspert

Foto: Picasa 2.0

- Opp til hver enkelt artist

Marie Korpe, leder for den internasjonale ytringsfrihetsorganisasjonen for musikere, Freemuse, synes dette er en trist utvikling.

- Det blir opp til hver enkelt artist å velge å skrive under eller ikke, men skal de inn i Kina for å opptre, er de tvunget til å skrive under. Det blir spennende å se om det er noen som skriver under og deretter våger å sette spørsmål ved systemet eller urettferdigheter i Kina. Men jeg vet ikke om det er noen som er så modige, sier Korpe.

Kan bli nektet innreise

Via en anonym kilde i den kinesiske musikkindustrien, har Kulturnytt fått tilgang til de to nye paragrafene utenlandske artister må skrive under på om de vil opptre i Kina. Alle kunstnere må forsvare Kinas enhet som nasjon, og avstå fra all oppførsel som kan true kinas suverenitet og føre til nasjonale opptøyer. Dette betyr at artister som forsvarer Tibets rett til en egen stat vil risikere å bli straffet for sine meninger eller nektet innreise.

Les mer: Langt å gå for ytringsfrihet i Kina

I følge statsviter Harald Bøckman, er forskriftene lagt ut i enda sterkere ordlyd på det kinesiske kulturdepartementets hjemmesider. Der står det blant annet at man vil nekte utenlandske artister, inkludert de som kommer fra Hong Kong og Macau innreise hvis de har til hensikt å skade Kinas suverenitet.

- Jeg grøsser på ryggen

Mariann Thommesen i den norske popgruppen Surferosa spilte i Kina i vår, men er i tvil om bandet kunne gjort det samme i dag.

- Dette er en krenkelse av ytringsfriheten. Jeg grøsser på ryggen med tanke på dette. Vi hadde en super opplevelse i Kina, men vet ikke om vi hadde reist ned i nå, med de nye reglene, sier Thommesen.

- Myndighetene har panikk

Harald Bøckman, statsviter ved Universitetet i Oslo, sier til Kulturnytt at dette kommer nå fordi myndighetene begynner å få panikk. Men han mener dette er mer dramatisk for oss enn for kineserne.

Les mer: Fra kollektiv til individ
Les mer: Det nye Kina

- Kineserne selv er vant til at myndighetene strammer inn grepet, for deretter å gi friere tøyler. Dette går i sykluser. Kina er fortsatt et kontrollsamfunn, understreker Bøckmann som selv nylig ble nektet innreisevisum til Kina.

Den anonyme kilden i den kinesiske musikkindustrien sier til Kulturnytt at kontraktene kommer som en følge av at de vil at artistene skal ta ansvar for sine handlinger. Etter Bjørk-konserten i mars fikk arrangørene inndratt lisensen for å arrangere konserter de neste to årene.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).