Hopp til innhold

Her er lytterjuryen

Fra Grimstad i sør til Kirkenes i nord. Disse seks skal kåre fjorårets beste norske roman for åpen mikrofon.

P2s romanpris. Lytterjury
Foto: Arild Jonsjord / NRK

Yngstemann er 25, den eldste 70. De kommer fra Grimstad i sør og Kirkenes i nord - og skal denne uken kåre fjorårets beste norske roman. De seks jurymedlemmene er alle pasjonerte lesere, og er blitt plukket ut på bakgrunn av søknadsbrev til NRK.

Du kan høre innledende runder på NRK P2 torsdag 21. og fredag 22. februar klokken 15.05. Finalen går av stabelen lørdag 23. februar klokken 14.03.

Programoversikt P2s romanpris

Her er juryen

For å få litt kjenskap til de ulike jurymedlemmene, stilte vi dem følgende spørsmål:

Favorittforfatter og hvorfor?

Hva gjør en roman god?

Sterkeste leseminne?

Her er juryens svar:

Glenn Kåre Håland, 25 år

Glenn Kåre Håland

Glenn Kåre Håland, Grimstad

Foto: Arild Jonsjord / NRK

Bor i Grimstad .Studerer ved et femårig grunnskolelærerprogram på Universitetet i Agder.

Favorittforfatter og hvorfor?

Har egentlig mange favorittforfattere. Men romaner som foregår i fortidas rammer er noe jeg kanskje liker mer av enn andre. Cj Sansom er innenfor den sjangeren en stor favoritt. Han skriver levende og troverdig. Når jeg leser hans bøker om den pukkelryggede sakføreren Matthew Shardlake, som vandrer rundt i London og England på 1500-tallet, skildrer han de sosiale forholdene så bra at jeg ved enkelte tilfeller har tenkt at jeg burde ta meg en dusj.

Hva gjør en roman god?

En roman kan være god på forskjellige måter. Men generelt mener jeg at en roman er god når man kjenner på hele kroppen at man må få lest videre. Når man trenger fortsettelsen på fortellingen, eller når tv-en ikke på noen måte er et alternativ, ja da er romanen god.

Sterkeste leseminne?

Huckelberry Finn er en av de bøkene som åpnet litteraturens verden for meg og har dermed stått som et sterkt lesminne for meg i mange år. Får jeg derimot spørsmålet etter jury-uka, vil nok svaret være annerledes.


Rose Pedersen, 42 år

Rose Pedersen

Rose Pedersen, Kirkenes

Foto: Arild Jonsjord / NRK

Bor i Kirkenes, men oppvokst i Nordreisa. Jobber som bibliotekmedarbeider / engelsklærer. Utdannet innen reiseliv og markedsføring.


Favorittforfatter og hvorfor?

Gaute Heivoll. Han er en fremragende historieforteller. Personene i bøkene hans blir alltid gjort "levende" for leseren. Jeg sitter igjen med en følelse av at han har et eget blikk for menneskenaturen. Forfatterempatien hans er veldig sterk.


Hva gjør en roman god?


Forfatteren må greie å fange oppmerksomheten min i løpet av de første avsnittene i boka. Jeg må bli nysgjerrig på hva slags historie forfatteren ønsker å formidle og så føle at dette er en bokreise jeg fortsatt vil være med på.
Personbeskrivelsene må være troverdige og språket må være flytende og utfordre leserblikket mitt.


Sterkeste leserminne?

Som 12-åring leste jeg "Moskva kjenner ingen tårer" av partisanen Osvald Harjo. Den leste jeg tre ganger i løpet av ungdomstiden. Dette er en av de sterkeste biografiene jeg har lest.

Som voksen er det "Før jeg brenner ned" av Gaute Heivoll som er mitt sterkeste leseminne. Jeg gikk omtrent i ring på gulvet etter å ha lest denne romanen. En roman som vekker empati - til tross for den skrekken en føler som leser når de indre og ytre flammene blir beskrevet av Gaute Heivoll.

Nils Ottesen, 70 år

Nils Ottesen

Nils Ottesen, Granmoen

Foto: Arild Jonsjord / NRK

Bor på Granmoen i Drevja-dalen, to mil fra Mosjøen. Pensjonist.

Favorittforfatter og hvorfor?

Ingen spesiell, men en rekke som oppfyller kriteriet for mye av lesningen min: En motvekt mot det rolige livet her i dalføret, og får i så måte god hjelp av slike litterære "gærninger" som Harry Crews, Joe R. Landsdale, Magnus Mills, Donald Ray Pollock og Ken Bruen (gutter i røyken som alle opprinnelig ble foreskrevet av bok-provisor Terje Thorsen på Tronsmo). Piffer også opp tilværelsen med krim-veteranene James Crumley, Charles Willeford, Jim Thompson, David Goodis og Patricia Highsmith for å nevne kremen; artige, skrudde karakterer og solide miljøskildringer.

Hva gjør en roman god?

Troverdige karakterer, som du sjelden vet hvor du har, med en egen "stemme"; miljøet skal være en integrert del av handlingen; gjerne en "dash wry humour" som Hellers "Catch 22", Salingers" A Catcher in the Rye", Austigards "Krinsereglane", Mykles "Lasso rundt Fru Luna".

Sterkeste leseminne?

Utvilsomt "De tre musketerer" som jeg leste i 6. klasse; føltes som jeg måtte opp å puste etter hver 10. side om lag...

Sissel B. Eggen, 51 år

Sissel Eggen

Sissel Eggen, Trondheim

Foto: Arild Jonsjord / NRK

Bor i Trondheim. Sivilingeniør.

Favorittforfatter og hvorfor?
Maeve Binchy, som dessverre døde i fjor. Hun skriver levende og fornøyelig om mennesker som lever under utfordrende forhold, men som har sterke og varme bånd til hverandre. Hun er en mester i å skildre barn og å fortelle om kvinner som dessverre blir dårlig behandlet av menn. Og hun maler fram Irland – den grønne øya – og alt som kjennetegner liv og samfunn der.

Hva gjør en roman god?

En god roman skal overraske. Språket skal være så godt at man kan glede seg over språket alene, språket skal ha sin egen musikalitet.
En god roman skal formidle innsikt og erkjennelse. Den skal beskrive personene slik at leseren kan tro at de er virkelige, ikke bare illustrerende pappfigurer i et slags sjakkspill.

Sterkeste leseminne?
Som 18-årlig leste jeg "Møte ved milepelen" av Sigurd Hoel. Denne boka åpnet døra for meg inn til en ny tilværelse som voksen leser. Den viste at romaner ikke bare er historier, men at de kan kaste lys over store og vanskelige spørsmål i liv og samfunn. Boka førte til at jeg skrev en særoppgave på skolen om hvorfor noen ble nazister under krigen, om hvordan dette spørsmålet er belyst i norsk skjønnlitteratur.

Steinar Jøsok, 48 år

Steinar Jøsok

Steinar Jøsok, Trondheim

Foto: Arild Jonsjord / NRK

Bor i Trondheim. Heiskontrollør.

Favorittforfatter og hvorfor?

Gert Nygårdshaug; fordi han, i tillegg til å skrive godt, har et budskap med det han skriver. Han skriver om vår tid, men går gjerne langt tilbake i tid for å hente inn historiske hendelser, og skriver historien med et fremtidsrettet perspektiv.

Hva gjør en roman god?

En god roman må inneholde noe mer enn ord. Den må ha en spenning, eller et budskap, samtidig som vi blir godt kjent med persongalleriet – som må være troverdige skikkelser. Fortryllende avsnitt med diktlignende skildringer er ikke nok for å lage en god roman, men er et pluss hvis storyen ellers er god.

Sterkeste leseminne?

"Mengele Zoo", Gert Nygårdshaug, fordi den har alle momentene over – inkludert de gode avsnittene med gode skildringer.


Tone Jørgensen, 40 år

Tone Jørgensen

Tone Jørgensen, Sogndal

Foto: Arild Jonsjord / NRK

Bor i Sogndal. Høgskulektor

Favorittforfatter og hvorfor?

Vanskeleg. Eg likar fleire, av ulike grunnar og til ulike tider. Av norske forfattarar likar eg svært godt Carl Frode Tiller. Han klarar å skildre menneskesinnet og relasjonar på ein fantastisk måte. Han klarar gjennom forteljngane sine å få fram kor stygge og destruktive vi kan vere mot kvarandre dersom vi ikkje snakkar saman. Språket og stemningsskildringane hans er heilt unike for meg.

Hva gjør en roman god?

Språket. At karakterane i boka er truverdige. At eg trur på forteljinga. At forteljinga fortel meg noko eg ikkje har tenkt på før- eller at forteljinga skildrar noko på eit vis eg kan kjenne meg att i, men som eg ikkje har klart å setje ord på sjølv.

Sterkeste leseminne?

Også vanskeleg, skiftar stadig. Tillers "Skråninga" var veldig sterk å lese på grunn av at eg opplevde å krype inn i hovudet til eit menneske med store psykiske vanskar. Rett og slett sterkt og ubehageleg. "Brighton blues" av Øystein Wingaard Wolf er ei anna bok som sit i. Ei lita bok, ei litt sår historie fortalt med eit poetisk språk og fantastiske karakterskildringar slik at forteljinga likevel vart fin.



Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.