Hopp til innhold

Lokalradioer sliter over hele landet

Etter omleggingen til DAB har nærmest samtlige lokalradiostasjoner opplevd inntektsfall. – Lokalradioen går en usikker fremtid i møte, sier direktør i Medietilsynet

Tor Erik Engebretsen, Medietilsynet

SPÅR USIKKER FREMTID: Tor Erik Engebretsen i Medietilsynet mener lokalradio går en usikker fremtid i møte.

Foto: NRK

Ifølge del to av Medietilsynets rapport om økonomien i norske mediebedrifter, falt lokalradioenes samlede reklameinntekter med 14,6 prosent i 2016. Samlet er det snakk om 37 millioner kroner.

– Rapporten viser at lokalradio i Norge har mye å slite med, og står ovenfor vanskelige valg i forbindelse med overgangen til de nasjonale kringkasternes overgang til DAB, sier Tor Erik Engebretsen, direktør for tilskudd, økonomi og marked i Medietilsynet.

Ifølge direktøren er det store variasjoner i markedet. Noen stasjoner går med overskudd, andre har betydelige tap.

– Fremtiden er relativt usikker for lokalradio, fordi mange står ovenfor et dilemma om hva de skal gjøre, sier Engebretsen og referer til DAB-overgangen.

Han mener lokalradioene må kartlegge hvilke muligheter de har.

Tror på reklameinntekter

Lasse Kokvik

TROR PÅ REKLAMENS MAKT: Lasse Kokvik, direktør i Bauer Media AS.

Foto: Bauer Media AS

Lasse Kokvik, direktør i Bauer Media AS som blant annet eier Radio Norge, sier til NRK at de i noe tid har sett en sviktende inntektsperiode for lokalradio. Lokalradioene er avhengige av reklameinntektene.

– Nå har radio vært relativt stabilt i mange år. På kommersiell side har man ene og alene drevet virksomheten med kommersielle inntekter i form av reklamesalg og den modellen tenker jeg må bli en stund til fremover, sier Kokvik.

Kokvik sier omleggingen til DAB kan ha en sammenheng med inntektsfallet.

– I den pågående omleggingen fra analog til digital, hvor man går fra fem kanaler til 30 kanaler, begynner jo tilbudet å bli betydelig på riksnivå. Det kan ha en sammenheng med inntektsfallet.

Mener DAB åpner nye muligheter

I Norge finnes det totalt 250 konsesjoner for lokalradioer. 30 stasjoner meldte i 2016 fra til Medietilsynet at sluttet å sende på FM-nettet, enten fordi de la ned kanalen eller fordi de gikk over til DAB.

Styreleder Svein Larsen i Norsk Lokalradioforbund sier til NRK at det ligger mye muligheter med for lokalradio i DAB-omleggingen.

Om du ser inn i glasskula, hvordan ser fremtiden for norsk lokalradio ut?

– Fremtiden blir avgjort løpet av et år eller to. Det var ikke hensikten til de store riksaktørene, men ved å legge om til DAB har de gitt en del av lokalradioene anledning til å overleve, sier Larsen.

Han mener at når rikskanalene forsvinner fra FM nettet, så åpner de for at lokalradioene utvider lyttergrunnlaget sitt og dermed økte inntektene. Utfordringen for lokalradioens del er å forbedre driften slik at de klarer å overleve i markedet.

– De aller fleste skal fortsette på FM i minimum fem år til, og flere av dem er i gang med å utvikle DAB-nett. Så vi er på begge plattformer og på nettet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober