Hopp til innhold

Lokalradioer sliter over hele landet

Etter omleggingen til DAB har nærmest samtlige lokalradiostasjoner opplevd inntektsfall. – Lokalradioen går en usikker fremtid i møte, sier direktør i Medietilsynet

Tor Erik Engebretsen, Medietilsynet

SPÅR USIKKER FREMTID: Tor Erik Engebretsen i Medietilsynet mener lokalradio går en usikker fremtid i møte.

Foto: NRK

Ifølge del to av Medietilsynets rapport om økonomien i norske mediebedrifter, falt lokalradioenes samlede reklameinntekter med 14,6 prosent i 2016. Samlet er det snakk om 37 millioner kroner.

– Rapporten viser at lokalradio i Norge har mye å slite med, og står ovenfor vanskelige valg i forbindelse med overgangen til de nasjonale kringkasternes overgang til DAB, sier Tor Erik Engebretsen, direktør for tilskudd, økonomi og marked i Medietilsynet.

Ifølge direktøren er det store variasjoner i markedet. Noen stasjoner går med overskudd, andre har betydelige tap.

– Fremtiden er relativt usikker for lokalradio, fordi mange står ovenfor et dilemma om hva de skal gjøre, sier Engebretsen og referer til DAB-overgangen.

Han mener lokalradioene må kartlegge hvilke muligheter de har.

Tror på reklameinntekter

Lasse Kokvik

TROR PÅ REKLAMENS MAKT: Lasse Kokvik, direktør i Bauer Media AS.

Foto: Bauer Media AS

Lasse Kokvik, direktør i Bauer Media AS som blant annet eier Radio Norge, sier til NRK at de i noe tid har sett en sviktende inntektsperiode for lokalradio. Lokalradioene er avhengige av reklameinntektene.

– Nå har radio vært relativt stabilt i mange år. På kommersiell side har man ene og alene drevet virksomheten med kommersielle inntekter i form av reklamesalg og den modellen tenker jeg må bli en stund til fremover, sier Kokvik.

Kokvik sier omleggingen til DAB kan ha en sammenheng med inntektsfallet.

– I den pågående omleggingen fra analog til digital, hvor man går fra fem kanaler til 30 kanaler, begynner jo tilbudet å bli betydelig på riksnivå. Det kan ha en sammenheng med inntektsfallet.

Mener DAB åpner nye muligheter

I Norge finnes det totalt 250 konsesjoner for lokalradioer. 30 stasjoner meldte i 2016 fra til Medietilsynet at sluttet å sende på FM-nettet, enten fordi de la ned kanalen eller fordi de gikk over til DAB.

Styreleder Svein Larsen i Norsk Lokalradioforbund sier til NRK at det ligger mye muligheter med for lokalradio i DAB-omleggingen.

Om du ser inn i glasskula, hvordan ser fremtiden for norsk lokalradio ut?

– Fremtiden blir avgjort løpet av et år eller to. Det var ikke hensikten til de store riksaktørene, men ved å legge om til DAB har de gitt en del av lokalradioene anledning til å overleve, sier Larsen.

Han mener at når rikskanalene forsvinner fra FM nettet, så åpner de for at lokalradioene utvider lyttergrunnlaget sitt og dermed økte inntektene. Utfordringen for lokalradioens del er å forbedre driften slik at de klarer å overleve i markedet.

– De aller fleste skal fortsette på FM i minimum fem år til, og flere av dem er i gang med å utvikle DAB-nett. Så vi er på begge plattformer og på nettet.

Kulturstrøm

  • Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum

    Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ble kåret til årets museum 2023, melder museumsforbundet i en pressemelding.

    I nominasjonen skriver blant annet juryen at Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.

    Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma i Stavanger.

  • Dømt for å ha limt seg fast til «Skrik»

    De to kvinnene som limte seg fast til Munch-maleriet «Skrik» i november i fjor, er nå dømt i Oslo tingrett.

    Det melder Aftenposten.

    Kvinnene er klimaaktivister og demonstrerte mot norsk oljepolitikk.

    De er 25 og 34 år gamle, og var også siktet for å ha deltatt i to demonstrasjoner i Oslo i 2022.

    Kvinnene fikk opprinnelig forelegg fra politiet, men nektet å betale. Derfor måtte de møte i retten.

    Nå er 25-åringen dømt til å betale en bot på 16.000 kroner. Den andre kvinnen er dømt til å betale en bot på 24.500 kroner.

    Det verdenskjente Munch-maleriet kom uskadet fra hendelsen, men limrester måtte fjernes fra veggene.

    aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga har forsøkt å lime seg fast til rammen til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet
    Foto: Ludvig Furu / Tidens ånd