Litteraturpris til Finland

STOCKHOLM (NRK): – Jeg kan ikke tro det. Det kjennes helt fantastisk, sier den finske forfatteren Kjell Westö som i kveld mottok Nordisk råds litteraturpris 2014 for romanen Svik 1938 under prisutdelingen i Stockholm.

Kjell Westö

LITTERATURPRISEN: Kjell Westö fikk årets litteraturpris fra Nordisk Råd.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Fakler var tidlig tente utenfor Stockholms stadshus onsdag kveld og byens finstue pyntet til fest. Den nybakte litteraturprisvinneren er omringet av blomsterhilsener, klemmer og gratulasjoner i Blå hallen midt i Stockholm.

– Hva skal jeg si? Dette er kjempestort for meg, sier Westö.

– Hva betyr det å få prisen for denne boken?

Marta Norheim

TIPPET RETT: Marta Norheim var ikke overrasket over hvem som vant.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det er kjempestort. Jeg har vært nominert to ganger tidligere, på begynnelsen av 2000-tallet. Jeg hadde venner som sa til meg at denne boken var en sterk kandidat, men jeg trodde ikke noe spesielt på det. Jeg trodde faktisk ikke at jeg hadde noen sjanse, sier Westö.

Glad for at han vant med akkurat denne boka

Han forteller at boka tematisk er veldig viktig for ham.

– Både med tanke på personene og selve det historiske, og om hat som finnes i samfunnet vårt. Jeg er veldig glad for at det er nettopp denne boken jeg til slutt skulle vinne med, sier han til NRK.

– Er det denne boken du aller helst ville fått prisen for?

– Når man er forfatter, og skriver bok etter bok – jeg har vel skrevet et halvt dusin med bøker – så er det litt som å ha barn. Man vil ikke si at en av bøkene er mer kjær enn en annen. Alle er viktige, og man elsker dem alle. Men jeg betrakter denne boken som en av mine to viktigste hittil. Jeg håper å kunne skrive flere viktige bøker.

Marta Norheim om vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris

– Har du noen planer?

– Ja, jeg er i gang med noe. Men jeg har ennå ikke hatt så mange muligheter for å ha stille og rolige perioder med skriving. Dette året har vært travelt, jeg har reist veldig mye, så det har blitt liten tid til skriving. Finland var hedersgjest under verdens største bokmesse i Frankfurt tidligere i høst. Jeg har skrevet noen kapitler.

– Hva kommer det til å handle om?

– Det kommer til å handle om nåtiden.

– Kan du si noe mer?

– Jeg vil ikke, og våger heller ikke å si noe mer om det, sier Kjell Westö til NRK

Ikke overrasket

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim så tidligere i uka inn i krystallkulen og holdt en knapp på nettopp Kjell Westö.

– Dette er en veldig fortjent vinner og det er en vinner som både har store litterære kvaliteter og appellerer veldig bredt. Han er en historieforteller og en utpreget researcher som vet godt hva han skriver om.

Historien lagt til Helsingfors, som er prisvinnerens by. Herfra har han skrevet flere historiske romaner.

– Han beveger seg veldig trygt i dette landskapet, sier Marta Norheim til NRK.

Fem priser

Ikke mindre enn 75 nominerte fra hele Norden er festkledt tilstede i salen. De nordiske TV-kanalene har rigget seg til og folk folk har minglet og pratet seg gjennom sjampanje og fingermat.

Nordisk Råd deler hvert år ut fem priser. Den mest prestisjetunge sies å være littteraturprisen. I år var 13 forfattere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland Island, Færøyene, Grønland og Åland nominert. Selve prisen er på 350.000 danske kroner.

Tomas Espedal

INGEN PRIS: Det ble ingen pris på Tomas Espedal i år heller.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Brorparten av den nordiske kultureliten er samlet i Stockholm i kveld for å overvære utdelingen av Nordisk Råds fem kulturpriser. Mark Levengood er festens vert.

To nominerte fra Norge

Fra Norge var Tomas Espedal nominert for andre gang, i år for romanen Bergeners. Han sa tidligere denne uken at han synes det er pinlig å være nominert igjen.


Mona Høving var nominert for sin bok Camillas lange netter.

I fjor var det norsk-danske Kim Leine som fikk med seg Nordisk Råds litteraturpris hjem. Dette for romanen Profetene i Evighetsfjorden. Det var også han som delte ut prisen til årets vinner.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK