NRK Meny
Normal

Litteraturpris til Finland

STOCKHOLM (NRK): – Jeg kan ikke tro det. Det kjennes helt fantastisk, sier den finske forfatteren Kjell Westö som i kveld mottok Nordisk råds litteraturpris 2014 for romanen Svik 1938 under prisutdelingen i Stockholm.

Kjell Westö

LITTERATURPRISEN: Kjell Westö fikk årets litteraturpris fra Nordisk Råd.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Fakler var tidlig tente utenfor Stockholms stadshus onsdag kveld og byens finstue pyntet til fest. Den nybakte litteraturprisvinneren er omringet av blomsterhilsener, klemmer og gratulasjoner i Blå hallen midt i Stockholm.

– Hva skal jeg si? Dette er kjempestort for meg, sier Westö.

– Hva betyr det å få prisen for denne boken?

Marta Norheim

TIPPET RETT: Marta Norheim var ikke overrasket over hvem som vant.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det er kjempestort. Jeg har vært nominert to ganger tidligere, på begynnelsen av 2000-tallet. Jeg hadde venner som sa til meg at denne boken var en sterk kandidat, men jeg trodde ikke noe spesielt på det. Jeg trodde faktisk ikke at jeg hadde noen sjanse, sier Westö.

Glad for at han vant med akkurat denne boka

Han forteller at boka tematisk er veldig viktig for ham.

– Både med tanke på personene og selve det historiske, og om hat som finnes i samfunnet vårt. Jeg er veldig glad for at det er nettopp denne boken jeg til slutt skulle vinne med, sier han til NRK.

– Er det denne boken du aller helst ville fått prisen for?

– Når man er forfatter, og skriver bok etter bok – jeg har vel skrevet et halvt dusin med bøker – så er det litt som å ha barn. Man vil ikke si at en av bøkene er mer kjær enn en annen. Alle er viktige, og man elsker dem alle. Men jeg betrakter denne boken som en av mine to viktigste hittil. Jeg håper å kunne skrive flere viktige bøker.

Marta Norheim om vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris

– Har du noen planer?

– Ja, jeg er i gang med noe. Men jeg har ennå ikke hatt så mange muligheter for å ha stille og rolige perioder med skriving. Dette året har vært travelt, jeg har reist veldig mye, så det har blitt liten tid til skriving. Finland var hedersgjest under verdens største bokmesse i Frankfurt tidligere i høst. Jeg har skrevet noen kapitler.

– Hva kommer det til å handle om?

– Det kommer til å handle om nåtiden.

– Kan du si noe mer?

– Jeg vil ikke, og våger heller ikke å si noe mer om det, sier Kjell Westö til NRK

Ikke overrasket

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim så tidligere i uka inn i krystallkulen og holdt en knapp på nettopp Kjell Westö.

– Dette er en veldig fortjent vinner og det er en vinner som både har store litterære kvaliteter og appellerer veldig bredt. Han er en historieforteller og en utpreget researcher som vet godt hva han skriver om.

Historien lagt til Helsingfors, som er prisvinnerens by. Herfra har han skrevet flere historiske romaner.

– Han beveger seg veldig trygt i dette landskapet, sier Marta Norheim til NRK.

Fem priser

Ikke mindre enn 75 nominerte fra hele Norden er festkledt tilstede i salen. De nordiske TV-kanalene har rigget seg til og folk folk har minglet og pratet seg gjennom sjampanje og fingermat.

Nordisk Råd deler hvert år ut fem priser. Den mest prestisjetunge sies å være littteraturprisen. I år var 13 forfattere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland Island, Færøyene, Grønland og Åland nominert. Selve prisen er på 350.000 danske kroner.

Tomas Espedal

INGEN PRIS: Det ble ingen pris på Tomas Espedal i år heller.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Brorparten av den nordiske kultureliten er samlet i Stockholm i kveld for å overvære utdelingen av Nordisk Råds fem kulturpriser. Mark Levengood er festens vert.

To nominerte fra Norge

Fra Norge var Tomas Espedal nominert for andre gang, i år for romanen Bergeners. Han sa tidligere denne uken at han synes det er pinlig å være nominert igjen.


Mona Høving var nominert for sin bok Camillas lange netter.

I fjor var det norsk-danske Kim Leine som fikk med seg Nordisk Råds litteraturpris hjem. Dette for romanen Profetene i Evighetsfjorden. Det var også han som delte ut prisen til årets vinner.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP