Hopp til innhold

Litteraturpris til Finland

STOCKHOLM (NRK): – Jeg kan ikke tro det. Det kjennes helt fantastisk, sier den finske forfatteren Kjell Westö som i kveld mottok Nordisk råds litteraturpris 2014 for romanen Svik 1938 under prisutdelingen i Stockholm.

Kjell Westö

LITTERATURPRISEN: Kjell Westö fikk årets litteraturpris fra Nordisk Råd.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Fakler var tidlig tente utenfor Stockholms stadshus onsdag kveld og byens finstue pyntet til fest. Den nybakte litteraturprisvinneren er omringet av blomsterhilsener, klemmer og gratulasjoner i Blå hallen midt i Stockholm.

– Hva skal jeg si? Dette er kjempestort for meg, sier Westö.

– Hva betyr det å få prisen for denne boken?

Marta Norheim

TIPPET RETT: Marta Norheim var ikke overrasket over hvem som vant.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det er kjempestort. Jeg har vært nominert to ganger tidligere, på begynnelsen av 2000-tallet. Jeg hadde venner som sa til meg at denne boken var en sterk kandidat, men jeg trodde ikke noe spesielt på det. Jeg trodde faktisk ikke at jeg hadde noen sjanse, sier Westö.

Glad for at han vant med akkurat denne boka

Han forteller at boka tematisk er veldig viktig for ham.

– Både med tanke på personene og selve det historiske, og om hat som finnes i samfunnet vårt. Jeg er veldig glad for at det er nettopp denne boken jeg til slutt skulle vinne med, sier han til NRK.

– Er det denne boken du aller helst ville fått prisen for?

– Når man er forfatter, og skriver bok etter bok – jeg har vel skrevet et halvt dusin med bøker – så er det litt som å ha barn. Man vil ikke si at en av bøkene er mer kjær enn en annen. Alle er viktige, og man elsker dem alle. Men jeg betrakter denne boken som en av mine to viktigste hittil. Jeg håper å kunne skrive flere viktige bøker.

Marta Norheim om vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris

– Har du noen planer?

– Ja, jeg er i gang med noe. Men jeg har ennå ikke hatt så mange muligheter for å ha stille og rolige perioder med skriving. Dette året har vært travelt, jeg har reist veldig mye, så det har blitt liten tid til skriving. Finland var hedersgjest under verdens største bokmesse i Frankfurt tidligere i høst. Jeg har skrevet noen kapitler.

– Hva kommer det til å handle om?

– Det kommer til å handle om nåtiden.

– Kan du si noe mer?

– Jeg vil ikke, og våger heller ikke å si noe mer om det, sier Kjell Westö til NRK

Ikke overrasket

NRKs litteraturanmelder Marta Norheim så tidligere i uka inn i krystallkulen og holdt en knapp på nettopp Kjell Westö.

– Dette er en veldig fortjent vinner og det er en vinner som både har store litterære kvaliteter og appellerer veldig bredt. Han er en historieforteller og en utpreget researcher som vet godt hva han skriver om.

Historien lagt til Helsingfors, som er prisvinnerens by. Herfra har han skrevet flere historiske romaner.

– Han beveger seg veldig trygt i dette landskapet, sier Marta Norheim til NRK.

Fem priser

Ikke mindre enn 75 nominerte fra hele Norden er festkledt tilstede i salen. De nordiske TV-kanalene har rigget seg til og folk folk har minglet og pratet seg gjennom sjampanje og fingermat.

Nordisk Råd deler hvert år ut fem priser. Den mest prestisjetunge sies å være littteraturprisen. I år var 13 forfattere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland Island, Færøyene, Grønland og Åland nominert. Selve prisen er på 350.000 danske kroner.

Tomas Espedal

INGEN PRIS: Det ble ingen pris på Tomas Espedal i år heller.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Brorparten av den nordiske kultureliten er samlet i Stockholm i kveld for å overvære utdelingen av Nordisk Råds fem kulturpriser. Mark Levengood er festens vert.

To nominerte fra Norge

Fra Norge var Tomas Espedal nominert for andre gang, i år for romanen Bergeners. Han sa tidligere denne uken at han synes det er pinlig å være nominert igjen.


Mona Høving var nominert for sin bok Camillas lange netter.

I fjor var det norsk-danske Kim Leine som fikk med seg Nordisk Råds litteraturpris hjem. Dette for romanen Profetene i Evighetsfjorden. Det var også han som delte ut prisen til årets vinner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.