Hopp til innhold

Håkon Øvreås ble tildelt Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur

STOCKHOLM (NRK): – Nå skal vi feire, er ikke dette en grunn til å drikke champagne, så vet ikke jeg, sier Håkon Øvreås som fikk Nordisk Råds Barne- og Ungdomslitteraturpris 2014 for boka Brune.

To menn i dress smiler mot kamera. Den ene har langt, brunt hår den andre kort blondt.

SE VIDEO: Den norske forfatteren Håkon Øvreås og illustratøren Øyvind Torseter mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for boka Brune under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm. FOTO: Hilde Bjørnskau/NRK

To menn i dress blir intervjuet av pressen

PRISVINNERE: Barnebokforfatter Håkon Øvreås og illustratøren Øyvind Torseter intervjues etter å ha mottatt Nordisk Råds Litteraturpris 2014.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Det ble norsk «seier» under kveldens prisutdeling i Stockholm. Forfatteren Håkon Øvreås og illustratøren Øyvind Torseter mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for boka Brune.

– Jeg vil takke kjæresten min Mona, barna mine som jeg bruker som konsulenter og forlaget. Og Øyvind som ville være med og lage bok, sier Håkon Øvreås om å få prisen som han deler med kompanjongen Øyvind Torseter.

Allerede planlagt bok to og tre

Tittelen Brune spiller på hovedpersonens navn Rune, som tar opp kampen med eldre gutter som mobber og skremmer ham. Han forvandles til superhelten Brune som hevner seg ved å gå ut om kvelden og male guttenes sykler brune.

Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon

Juryen, Nordisk Råds Barne- og Ungdomslitteraturpris / NRK
Kvar står den nye barns- og ungdomslitteraturen? vi snakkar om dette med utgangspunkt i tre bøker: Krigen av Gro Dahle handlar om skilsmisse og kva det gjer med barna, Brune av Håkon Øvrebø skildrar tre barn som ikkje vil la seg mobbe av dei store gutane og i fantasyromanen Vindeltorn av Tone Almhjell finn ei jente ein spennande nøkkel.

Prisvinnerne har allerede planlagt to bøker fra det samme universet.

– Nå må jeg lese manus snart, og komme i gang med å tegne, sier illustratør Øyvind Torseter. Den neste boka får tittelen Svarte.

– Veldig gledelig

– Dette var veldig gøy. Det skal litt til å gå rett til topps på denne måten, i og med at det er hans første barnebok. Dette er absolutt en verdig, flott og super vinner, sier NRKs anmelder og journalist Anne Cathrine Straume.

Anne Cathrine Straume

SKILLER SEG UT: NRKs anmelder og journalist Anne Cathrine Straume sier boka skilte seg ut.

Foto: Hilde Bjørnskau

Hun forteller at Øverås' barnebok skiller seg ut i kobbelet av årets kandidater.

– I år var det en overveiende del bøker som har et stort eksistensielt alvor i seg. De tar opp problemer, dystopier og vanskelige ting, men dette er en veldig positiv historie. Barn møter på problemer, men tar saken i egne hender og løser det på en veldig sjarmerende måte, sier Straume.

– Illustratører Øyvind Torseter har en lang karriere som prisvinner, men i denne boken er han mindre eksperimentell enn det han pleier. De er litt gammelmodige disse tegningene, veldig gjenkjennelige og varme. Dette var veldig gledelig!

Full av oppfinnsomhet og verdagsmagi

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er på 350.000 danske kroner og ble overrakt av fjorårets vinner Seita Vuorela i Stadshuset i Stockholm. Hun leste bedømmingskomiteens begrunnelse høyt:

Krigen

SKILSMISSE: Det ble ingen pris på Gro Dahle, som var nominert for boka «Krigen».

Foto: Cappelen Damm

«Brune er en varm og sterk historie om vennskap og mot, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi.

Det er en morsom fortelling om hvordan det er å være en foretaksom liten gutt når plageåndene ikke gir seg, men det er også en bok om savn og møtet med døden, fint og usentimentalt skildret.

Dialogene er troverdige og fornøyelige, setningene er enkle, men uttrykker ofte mer enn ordene som står der. De fantastiske elementene er flettet inn på en stilsikker og naturlig måte.

Illustrasjonene understreker stemningen og den finurlige humoren i teksten, med sans for detaljer og med sparsom, men virkningsfull fargebruk. Som barnebok fyller Brune et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon.»

Også Gro Dahle var nominert til Nordisk Råds Barne- og Ungdomslitteraturpris. Dette for boka «Krigen».

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter