Hopp til innhold

Slakter teaterscenen i Oslo

Flere norske musikalartister gjør suksess i utlandet, men vi får ikke se dem på Oslos scener. Lisa Stokke er en av dem som møtte veggen i Oslo.

Lisa Stokke
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Lisa Stokke har høstet superkritikker og gjør karriere i London. Men hittil har ingen fått se henne i en Oslo-musikal. Og det er ikke fordi hun ikke har prøvd. Etter et år i Oslo ga hun opp, og dro tilbake til London.

- En lukket verden

Lisa Stokke spiller nå i "Guys and Dolls" i Londons West End - samme sted som hun høstet superkritikker i kjempesuksessen "Mamma Mia" for noen år tilbake. Konkurransen i bransjen er tøff, og hun klager ikke. Men til tross for suksess i London følte hun at Oslo var en lukket verden.

- Det var like vanskelig å få gode jobber i Oslo som i England, og da var det liten vits når jeg like gjerne kunne gå på audition i London og oppnå noe mye større på internasjonalt nivå.

Bare Teaterhøyskolen som gjelder

Lisa Stokke er utdannet ved Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA), den såkalte Paul McCartney-skolen. Hun jobbet ett år på Dizzie Showteater, men ferdighetene hennes var ikke attraktive for andre teatre i hovedstaden. Hun følte at både film- og teaterverdenen var lukket for henne, og at det var vanskelig å komme seg innenfor.

- Det er såpass lukket at det ikke nytter hvis du ikke enten har familie i bransjen eller har gått på Teaterhøyskolen. I Oslo er det heller ingen som bruker agenter, noe som gjør det ekstra vanskelig fordi ingen kan hjelpe deg.

- Uforståelig

Teatersjef Jørg Ellertsen på Dizzie Teater engasjerte Lisa Stokke, og han er imponert over hennes gjennombrudd i London. Han skjønner ikke hvorfor musikkteatrene i Oslo ikke ville bruke henne.

- Jeg synes det er rart at ikke hun fikk flere oppdrag i Norge enn hun gjorde, for hun er veldig profesjonell og veldig morsom å jobbe sammen med.

- Verst for Oslo

Selv tror Lisa Stokke at Norge går glipp av mange musikaltalenter ved å tviholde på Teaterhøyskolen som eneste godtatte utdannelse.

- Jeg synes det er et stort handikap for Norge. Det gjør nødvendigvis at de ikke får de beste folka til jobbene. Oslo har valgt å være et lukket miljø, og det er det bare de som taper på.

Mer om denne saken kan du høre i Musikkredaksjonen på NRK P2 i ettermiddag, kl. 15.30.

Start nettradio

Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP