Led Zeppelin i Norge

Det høres kanskje utrolig ut, men mange mener det er sant: Led Zeppelin spilte i Norge i september 1968 under navnet The New Yardbirds. På Gimle skole i Bergen og Manglerudklubben i Oslo.

Robert Plant og Jimmy Page i Led Zeppelin
Foto: RUSTY KENNEDY, Rusty Kennedy / AP

Høsten 1968 ble Led Zeppelin dannet på restene av det britiske bandet The Yardbirds . Det eneste gjenværende medlemmet, gitarist Jimmy Page, fikk med seg tre nye medlemmer – Robert Plant (vokal), John Paul Jones (bass, keyboards) og John Bonham (trommer).

Gruppen gjennomførte en kort turné i Skandinavia som The New Yardbirds, før de under innspillingen av sin første plate i oktober 1968 skiftet navn til Led Zeppelin.

Bergen og Oslo

I fjor høst ga Asbjørn Bakke ut boka ”Revolver”, der han blant annet har en oversikt over konserter som store artister har holdt i Norge.

Under navnet Led Zeppelin står det oppført to datoer: 22. september 1968 (Bergen) og 23. september 1968 (Oslo). Bakke tar imidlertid forbehold, og setter spørsmålstegn ved troverdigheten i ryktet:

Spilte virkelig The New Yardbirds i Bergen og på Manglerudklubben i Oslo noen uker før Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones og John Bonham skiftet navn på gruppa til Led Zeppelin?

Trommeslager Jason Bonham, sønn av John Bonnham

I desember spilte Led Zeppelin sammen igjen for første gang på mange år. Jason Bonham hadde erstattet sin far John på trommene.

Foto: Koji Sasahara / AP

Plant hevder det på hjemmesiden sin og flere publikumere mener bestemt at de så dem i Oslo. Konserten skal ha vært uannonsert. Men rockearkeologene tror det ikke, verken de i Bergen eller i Oslo. De tror folk blander sammen med The Yardbirds-konserten i Oslo året før. (Sitat ”Revolver”, Damm forlag 2007.)

Elever på Gimle

Men det er altså noen som hevder å ha sett bandet som ble til Led Zeppelin i både Bergen og Oslo. I Bergen skal de ha spilt på Gimle skole! Dette er hva en av de tilstedeværende skriver i en epost:

"Jeg var tilstede på en konsert på Gimle skole en søndag høsten 1968. Der spilte det flere band, inklusive Neither Nor. Jeg har en vag fornemmelse at det deltok et engelsk bluesband på konserten, men som pussig nok ikke gjorde synderlig inntrykk på meg dengang". 

Led Zeppelins samlealbum Mothership
Foto: Albumcover

"Etter sigende (dette hevdes både i boka til Anders Bakke og på noen nettsider) skal New Yardbirds ha spilt i Bergen 22. september 1968 - en måned før de tok navnet Led Zeppelin. Det pussige er at 22. september det året var på en søndag. Kan med andre ord det engelske bluesbandet ha vært Led Zeppelin?"

Ja, det kan det ha vært. For i starten baserte nemlig Led Zeppelin det meste av repertoaret sitt på gamle blues-låter!

Plants hjemmeside

Og det er ikke bare gamle publikumere som tror at Led Zeppelin besøkte Norge høsten 1968. Også et av medlemmene i bandet mener dette stemmer! På sin hjemmeside fører vokalist Robert Plant opp Bergen og Oslo som to av stoppestedene på bandets første turné – en turné som for øvrig startet 7. september 1968 med to konserter i Danmark (først Gladsaxe, deretter Brøndby Pop Club samme kveld).

I tillegg har forfatter og Led Zeppelin-spesialist Dave Lewis ført datoene opp i sin omfattende bok ”The Concert File”. Han fører for sikkerhets skyld opp TRE datoer – også 24. september 1968 (Oslo). Han tar likevel et lite forbehold: ”Verification of these initial gigs have been very difficult to obtain”. Han er med andre ord ikke helt sikker.

Mer sikkert er repertoaret på den første turneen. Konsertene startet med ”Train Kept A-Rollin’” og fortsatte med coverlåter som ”We’re Gonna Groove”, ”You Shook Me”, ”I Can’t Quit You Babe”, ”As Long As I Have You”, ”Babe I’m Gonna Leave You” og ”How Many More Times”, samt egne komposisjoner som ”Dazed and Confused” og ”Communication Breakdown”. Mye tung blues, med andre ord.

Tilbake i England

Det er imidlertid grunn til å ta påstanden med en klype salt – til tross for troverdige kilder som Robert Plant, Dave Lewis og elever på Gimle skole. Ting tyder nemlig på at New Yardbirds befant seg i England på det tidspunktet konsertene i Norge skal ha funnet sted.

Alan Clayson – anerkjent musikkjournalist gjennom 40 år – har laget den mest nøyaktige boken om The Yardbirds, og den inneholder en komplett kalender der samtlige av gruppens gjøremål er ført opp. Inklusive alt som den nye besetningen (altså Led Zeppelin) foretok seg frem til 31. oktober 1968.

På datoen 18. september står det at gruppen var tilbake i England, og at den neste uken ble brukt til å øve før de gikk i studio for å spille inn sin første LP. Den siste av i alt åtte konserter i Skandinavia skal ha vært holdt på Liseberg i Gøteborg 15. september, og Clayson skriver at ”further Scandinavian dates after this are unconfirmed and unlikely”. Clayson mener altså at bandet ikke kunne ha befunnet seg i Norge i dagene 22.-24. september 1968.

Hvor var bandet?

I den nyeste boken om bandet, ”The Rough Guide to Led Zeppelin” forfattet av Nigel Williamson, bekreftes det at gruppen ”returned to Britain on 18 September”. Men forvirrende nok står det også å lese at da bandet gikk i studio 27. september, var det én uke etter at de returnerte fra turneen i Skandinavia!

Det betyr med andre ord at bandet kan ha vært TO ganger i Skandinavia i september 1968, bare avbrutt av en øvingsøkt hjemme i England. Og dermed øker sjansen for at Robert Plant husker riktig når han mener at Led Zeppelin besøkte Norge høsten 1968!

Spørsmålet blir derfor: Hvor befant The New Yardbirds seg fra 22. til 24. september 1968? Holdt bandet virkelig konserter på Gimle skole og i Manglerudklubben? Eller var det noen helt andre som spilte der, noen som i årenes løp har havnet i de obskures rekker?

Myten lever videre.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland